Жена се радва на пролетния дъжд, който пречиства въздуха от алергени

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Пролетта вече се усеща във въздуха, дори и буквално, заради цветния прашец, чието количество ще се увеличи с повишаването на температурите навън, а това от своя страна ще предизвика бум на сезонните алергии.

Но няма нужда и ти да си сред хората, които за поредна година ще трябва да се справят с неприятната сенна хрема, наричана още алергичен ринит или полиноза. Има няколко добре работещи метода, които ще ти помогнат да намалиш или предотвратиш симптомите още преди да започнат.  

Първата стъпка в превенцията е да разбереш какво точно причинява алергията ти. Знаеш ли това, по-лесно ще може да я контролираш. И ако си сигурен, че страдаш от сенна хрема, ето три предварителни мерки, които да вземеш: 

 

Жена със сенна хрема, която предизвиква кихане

 

  1. Клетъчни соли 

Солите на немския доктор Вилхелм Шуслер. Натрупаният дългогодишен опит на лекари и пациенти  показва, че Шуслеровите соли имат изключително добри резултати при лечението на сезонната алергична хрема.

Ако действаш превантивно – започнеш да пиеш комбинация Шуслерови соли №2, №3 и №8 месец-два по-рано, резултатите ти в борбата с алергичния ринит ще са още по-бързи и впечатляващи. Профилактично солите се приемат: 3 пъти по 2 табл. дневно от всяка сол за възрастни (3 пъти по 1 табл. дневно за деца). 

Защо се нуждаеш от точно тези 3 клетъчни соли? 

  • Шуслерова сол №2 – въздейства върху структурата на белтъците (алергените са именно това – чужди белтъци, попаднали в тялото) и възстановява баланса на организма при алергична реакция. 
  • Шуслерова сол №3 – подкрепя адекватната имунна реакция на организма и спира възпалителни процеси, възникващи при сенната хрема. 
  • Шуслерова сол №8 – подпомага укрепването на носната лигавица и помага да се намали воднистата хрема. 

Ако закъснееш и симптомите на сенна хрема вече са налице, използвай същата комбинация соли №2, №3 и №8, но с дозировката за остро състояние: трите соли се редуват, като се приема по 1 таблетка от всяка през час. Курсът на лечение трябва да продължи минимум 1 месец. 

Както всяка хрема, така и алергичната, води до разраняване на кожата около носа, затова външно можеш да нанасяш Шуслеров мехлем №8, който има способността за успокоява раздразнената и зачервена кожа, да хидратира и да помага за по-бързото възстановяване на кожата.

Терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) можеш да прилагаш самостоятелно или успоредно с друго конвенционално или алтернативно лечение, тъй като не предизвиква нежелани странични реакции  и взаимодействия с други лекарства, не води до привикване и може да се ползва дълго време. 

Друго голямо предимство на клетъчните соли на доктор Шуслер е, че те са напълно безопасни за бебета, малки деца и бременни и кърмещи жени. 

 

Здравословна пролетна салата при алергична хрема

 

  1. Здравословен хранителен режим  

Млечните продукти, зърнените изделия, съдържащи глутен, захарта и подсладителите, консервантите в полуфабрикатите увеличават възпалението в носната кухина и дихателните пътища, а това предизвиква по-силно изразени симптоми при пролетната алергична хрема.  

 Ако започнеш да се храниш по-здравословно  още отсега, тялото ти ще е по-добре подготвено да се справи с невидимите алергени във въздуха. Самият ти ще се почувстваш по-зареден с енергия, което е още един довод да опиташ да превърнеш този режим в целогодишен. 

 В диетата си можеш да включиш и храни, богати на пробиотици. Каква е връзката на пробиотиците с алергиите? Ами много просто – те увеличават добрите бактерии в стомашно-чревния тракт, в който е “скрит” около 70% от имунитета ти.  

 Тук е моментът да припомним, че алергиите са свръхреакция на имунната система към чужди белтъци, атакуващи клетките. Затова пробиотиците успяват да балансират отговора на имунната система, облекчавайки и симтоматиката на сенната хрема. 

 Ето и още една възможност… Ябълковият оцет помага за разграждането на слузта в тялото, което ще ти позволи да дишаш по-лесно при сенна хрема. Достатъчно е да сложиш 1-2 супени лъжици от оцета в чаша вода, която да изпиеш сутрин на гладно. 

Важно уточнение: истинският ябълков оцет има мътен цвят и утайка на дъното, той е много различен от масово продавания в магазинната мрежа.

 Ако не харесваш вкуса на ябълковия оцет, може да го замениш със сока от 1 лимон, който има същия ефект при алергичен ринит.  

Увеличи и приема на вода, която има също способността да разрежда слузта. Количество вода е строго индивидуално спрямо килограмите, но средно на ден жените трябва да пият по 2,2 литра вода или 9 чаши, а мъжете – 3 литра, което е равно на 13 чаши.

 

Жена носи маска през пролетта, за да се предпази от алергия

 

  1. Носи маска

До избухването на пандемията от COVID-19 носенето на маска навън щеше да предизвиква нездравословно любопитство, но днес това е повече от нормално. 

Оказва се, че маските филтрират част от по-големите полени, предизвикващи сенна хрема. Ето защо носенето на маска е крайно препоръчително в сутрешните часове от деня, когато концентрацията на полените във въздуха е максимално висока, при работа в градината или при разходка сред природата. 

Маската е чудесно средство, което предпазва както от вируси, така и от сезонни алергии. Носи я!  

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

Алергията – бичът на нашето съвремие

Алергията – кога можем да я победим?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?