Дете, което кашля заради задна хрема

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Хремата е спохождала всеки и е лесно разпознаваема от малки и големи. Но не може да твърдим същото за задната хрема, която често остава “под прикритие” и този факт може да доведе до неправилно лечение. Затова е добре да се познават нейните особености, за да могат да се вземат правилни и своевременни мерки. 

Както подсказва самото ѝ име – задната хрема е обвързана с натрупване на секрет в задната част на носната кухина. Нормално в лигавицата на горните дихателни пътища има такъв секрет и той е там със защитна функция

При дишане жлезите отделят слуз, която пази от микроби и други вредни частици. В образувания от тях секрет се “залепват” всички опасни за дробовете елементи във въздуха, като те се насочват за изхвърляне към гърлото

Възпалена трета сливица при задна хрема

 

Но при възпаление на лигавицата този нормален процес се нарушава и количеството на образуваната слуз се увеличава. Повишеното ѝ производство създава неприятно усещане и често става причина за кашлица. Това се случва, защото секретът се образува в носоглътката и логично слиза надолу. В този момент тялото включва автоматичен рефлекс да предпази попадането на слузта в дробовете и така се стига до кашлица, с която се опитваме да се освободим от него. 

Причини и проявления на задната хрема

Причините за появата на секрет могат да бъдат много и от различно естество: бактериална или вирусна инфекция, алергия, полипи, инфекция на синусите и дори някои лекарства, които могат да нарушат секрецията на лигавицата. 

Спрямо състоянието на организма секретът може да варира – от бистър, до жълт или зеленикав с по-гъста консистенция. 

Наличието на слуз може да бъде придружено и от други симптоми като болка в гърлото, пресипналост или трудно преглъщане, защото натрупаният гноен секрет е възможно да доведе до възпаление и на самото гърло. 

 

Дете с болки в гърлото при задна хрема пие чай

 

Това, което би могло да подведе най-вече родителите на малки деца, е липсата на секрет в носа. В този случай задната хрема може да се разпознае, ако кашлицата се появява предимно в легнало положение, а при изправено положение, най-вече през деня, тя липсва или е много оскъдна и по-скоро се изявява като нужда да се преглъща по-често. 

Как може да си помогнем при задна хрема?

Една от препоръките е да се елиминират от менюто неща, които допълнително стимулират отделяне на слуз, като млечните храни например. И обратното, може да се наблегне на тези, които помагат за нейното разреждане, каквото свойство имат лимоните. Те могат да се консумират прясно изцедени в хладка вода или чай, като се препоръчва това да се случва по няколко пъти на ден. 

 

Чай с лимон, полезен при задна хрема

 

Друга важна препоръка е овлажняването на лигавицата, което може да се постигне от една страна с инхалации или консумация на повече течности, а от друга – с топъл душ. По същата причина е добре да се следи за влажността на въздуха в помещението, защото сухият въздух би влошил ситуацията.

Още помощ идва и от солите на д-р Шуслер, които помагат на тялото да запълни изчерпалите се минерални запаси, които са особено нужни в този момент. 

Основните минерални соли, необходими при хрема са: 

  • Шуслерова сол №3, която помага за намаляване на възпалението на лигавицата.
  • Шуслерова сол №8, която е пряко свързана с водния баланс в тялото и респективно секретите в него. 

При задна хрема обаче е добре лечението да се допълни с още няколко важни компонента: 

  • Шуслерова сол №6, ако секретите са по-слузести. 
  • Приемът е по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след подобрение – по две. 
  • Може да се добави към лечението и прием на Цинабсин, който лекува успешно именно състояния, свързани с оток на носната лигавица. 

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

7 причини да имаме хрема

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Защо хремата е полезна?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?