Жена с носна кърпича

7 причини да имаме хрема

Най-често свързваме хремата с настинка и инфекциозни вирусни заболявания като грип, а от няколко години и с COVID-19, но се оказва, че хремата може да бъде провокирана и от още няколко източника, които на пръв поглед нямат логична връзка с течащия нос и сополите. 

Ето седемте най-разпространени причини за хремата:

Дете издухва носа си

1. Настинка 

Настинката представлява инфекция на горните дихателни пътища и се причинява от над 200 вирусни щамове, като най-често срещаният е риновирусът, към който само хората и маймуните са чувствителни.

Обикновената настинка причинява ринорея – повишена секреция на лигавицата на носа, която хората в ежедневната си реч наричат с простичката дума хрема. 

Хремата, предизвикана от настинката, най-често е първият симптом, който се появява след заразяване с вирус. Първоначално хремата е с бистър секрет, но постепенно той може да стане белезникав или жълтеникав, а ако не бъде овладяна навреме и адекватно лекувана, след още няколко дни секрецията може да стане гъста, жилава, жълто-зеленикава. 

Важно: ако хремата продължи повече от 10 дни, с голяма вероятност става въпрос за бактериална инфекция, затова задължително трябва да се консултираме с лекар, който да назначи лечение, което често включва и антибиотици

Жена с алергичен ринит

2. Алергия

Полените във въздуха, чието количество е най-високо през пролетта и есента, причиняват сенна хрема или алергичен ринит. В този случай хремата е най-често водниста и безцветна. 

Всъщност алергичният ринит не е обикновена хрема, защото продължава дълъг период от време, може да се превърне в хронична и да отключи още по-сериозни заболявания, например астма.

Жена и мъж пият чаи

3. Студен въздух

Ако останем достатъчно дълго навън в студеното време, освен с напукани устни ще получим още един изненадващ “подарък” – хрема, която изведнъж се появява без видима причина и без да сме болни

Защо се получава така? Студеният и сух въздух изсушават лигавицата на носа, чиято защита реагира рефлексивно и дава сигнал да започне производството на повече секрет, за да се възстанови водният баланс в носа.

Бременна жена

4. Хормони 

Отдава медицината е установила връзката между хремата и хормоните, които директно влияят върху носните мембрани, правейки ги по-реактивни. Тази зависимост е по-силно изразена при дамите, при които щитовидната жлеза и женските полови хормони (естроген и прогестерон) водят до т.нар. “хормонален ринит”. 

Хремата и запушеният нос са често срещани симптоми и по време на бременност. В този случай основната причина се крие в промените, които настъпват в кръвоносните съдове в организма на бъдещите майки. Натрупването на повече кръв в съдовете на носната лигавица може да доведе до поява на секреция и/или запушен нос.

Тъй като на бременните и кърмещи жени не могат да се предписват много от конвенционалните медикаменти, много е важно лечението на хремата да става под прекия контрол на акушер-гинеколога, проследяващ бременността.
Мъж взима лекарство

5. Лекарства

Появата на хрема може да е страничен ефект от някои лекарства, затова в медицинската наука се говори и за медикаментозен ринит

Макар че списъкът не е пълен и постоянно се допълва и коригира, до момента е известно, че определени медикаменти, използвани за лечение на следните състояния, причиняват хрема при някои хора:

  • Високо кръвно налягане
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Увеличена простата
  • Еректилна дисфункция
  • Депресия и др.

Трениращи жени

6. Физическа активност

Кардио упражнения като аеробика, бягане или други активни физически занимания, които ускоряват пулса, могат да предизвикат неочаквана хрема. По време на полов акт също може да се появи хрема. 

Причината тук е повишеният приток на кръв, който кара и носната лигавица да произвежда извънредно количество секрет.

Пикантна супа

7. Люти храни

Има хора, които като хапнат пикантна храна, например люти чушки, изведнъж се сдобиват с хрема, наричана още вкусов ринит.

Учените все още се опитват да разберат защо яденето на определени храни може да причини хрема. До момента те са сигурни, че това не е имунен отговор на организма, а вероятно е свързано с допълнителната стимулация на нервната система, която се получава от пикантните храни.
Таблетки с Шуслерови соли

Решение при всички видове хрема 

Без значение от основната причина, хремата може да бъде овладяна ефективно и напълно безопасно, включително при малки деца, бременни и кърмещи, с минерални соли, които действат на клетъчно ниво, което е и най-голямата им сила, защото така лекуват не само симптомите, а и първопричината. 

Когато става въпрос за течащ нос, ще се нуждаем само от две клетъчни соли на д-р Вилхелм Шуслер:

Външно се прилага и Шуслеров мехлем №8, който също се включва в овладяването на назалната секреция, а успоредно с това регенерира и хидратира възпалената кожа около носа. 

Още при появата на бистра и водниста хрема започва да се взема по 1 таблетка от двете соли, които се редуват в интервал от 15-30 минути. Приложението на мехлема също е много лесно: той се нанася в началото на ноздрите и в зоната около двете страни на носа няколко пъти на ден. 

При настъпване на подобрение дозировката се променя на 5 таблетки дневно от двете соли до пълното изчезване на хремата. 

Когато става въпрос за сенна хрема, към горните две соли и мехлем се добавя и Шуслерова сол №2, която успешно тушира чуждите белтъци (алергени) в организма, каквито в конкретния случай се явяват полените. Трите соли се редуват по 1 таблетка на всеки час. Курсът е минимум 1 месец.

Ако алергичният ринит е хроничен или целогодишен, схемата е следната: 1-2 таблетки от трите соли 3 пъти дневно. 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

Защо хремата е полезна?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?