Жена с хрема и запушен нос

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Обикновено считаме хремата за безобиден проблем, но трябва да сме наясно, че тя може да причини по-сериозни проблеми. До такъв нежелан сценарий може да доведе например изкривената носна преграда. Това се оказва, че е проблем, за който някои хора дори не подозират, заради липсата на симптоми. 

Какво е изкривена носна преграда?

Това е състояние, при което тънката стена между носните проходи е изместена на една страна. В следствие единият назален проход става по-малък. 

Колкото и странно да звучи, има хора, които се раждат с леко изкривена носна преграда, но често това не се забелязва. При други отклонението е видимо и най-често се появява при нараняване на носа и изместване на преградата от централна позиция. Причината може да бъде нараняване при автомобилна катастрофа, спорт, препъване или удар.

При силно отклонена носна преграда може да се блокира едната страна на носа и това да намали въздушния поток, причинявайки затруднено дишане и изсушаване (а то от своя страна понякога може да допринесе за образуване на корички или кървене).

Изкривена носна преграда, причина за хрема

Как да разпознаем симптомите?

В някои случаи при хората с леко отклонена преграда се появяват симптоми, само когато има инфекция на горните дихателни пътища. Тя предизвиква възпаление на носа, а то временно засилва всички леки проблеми с въздушния поток, причинени от отклонената преграда. След като настинката и възпалението на носа отшумят, симптомите също често отзвучават.

Ако носната преграда обаче е силно изкривена, най-честият симптом е затрудненото дишане през носа, което може да обхване само едната ноздра или да се променя от едната ноздра в другата. Други често срещани симптоми са:

  • кървене от носа
  • главоболие или лицева болка
  • шумно дишане по време на сън
  • хъркане
  • нарушен сън
  • чести инфекции на синусите

Жена с хрема и запушен нос

Връзката “изкривена носна преграда – хрема – синузит” 

Достатъчно неприятен е фактът, че силно изкривената носна преграда затруднява дишането, но нещата стават и по-сериозни, ако това доведе до странични ефекти като задържане на слуз в околоносните синуси. Така се създава идеалната среда за развитие на бактерии, които могат да причинят синузит. 

Изкривяването може да е виновник и за дренажа на синусите, които дълго остават раздразнени и възпалени – предпоставка за повтарящи се инфекции в тази област.

Как се установява диагноза “изкривена носна преграда”?

Ако често страдаме от запушен нос, е препоръчително да се консултираме със специалист “Уши, нос, гърло” за поставяне на диагноза. При прегледа той вижда дали страдаме от изкривена носна преграда и ако тя е налична – колко сериозно е изкривяването.

Това изследване се нарича риноскопия: при него се използва спекулум или назален ендоскоп – дълга тръба с ярка светлина на върха с помощта, на която се оглежда пространството по-назад в носа. 

Лекар преглежда жена с хрема и синузит

Как да намалим дискомфорта?

При изкривена носна преграда има два варианта за терапия в зависимост от сериозността на изкривяването.

При по-сериозни оплаквания е препоръчително да се направи септопластика – операция за изправяне на носната преграда, която е предпочитано хирургично лечение. Тази процедура обикновено не се извършва при непълнолетни, тъй като хрущялната преграда расте до около 18-годишна възраст. 

Ако отклонената преграда причинява незначителни проблеми, тогава някои лекарства и назални спрейове могат да помогнат за намаляване на неприятните симптоми като запушен нос, хрема и дори при синузит. 

Едни от ефективните и напълно безопасни природни лекарства, подходящи за всяка възраст, облекчават симптоми като запушен нос и хроничен синузит – това са Шуслеровите соли в комбинация с Цинабсин. 

Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №4 овладяват хремата с гъст и белезникав секрет. Ако състоянието е хронично и секретът е жълто-зелен, към сол №3 се добавя Шуслерова сол №6. Прием: Солите се редуват през 15 минути, като се приема по една таблетка до настъпване на подобрение. След това се пият веднъж дневно по 5 таблетки от всяка сол до отзвучаване на оплакванията.

ЦимабсинЦинабсин е лекарство, което спира възпалителния процес и намалява отока в носната лигавица като облекчава дишането, премахва характерното при хрема и синузит главоболие и укрепва имунната система. Прием: При остри състояния възрастните приемат по 1 таблетка на всеки час, а деца под 12 години на всеки два часа. След подобрение се приема 3 пъти по една таблетка за още една седмица, за да се избегне повторна поява на инфекцията.

 

 

 

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

7 причини да имаме хрема

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Защо хремата е полезна?

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите