Мъж със силна хрема и запушен нос

Защо хремата е добра за теб?

Хремата е неприятен симптом, предизвикващ дискомфорт, но тя всъщност е полезна, защото е един от най-съвършените природни механизми, чрез който тялото се опитва да изхвърли навън вирусите и бактериите

През студените месеци от годината всеки втори човек подсмърча. Определено хремата е най-честият и типичен симптом на обикновената настинка и грипа. Но защо тече носът?! Отговорът се крие в начина, по който носът се бори с вирусните и бактериални инфекции, както и срещу алергените. 

Носът е сложен орган, чиито основни функции са две:

  1. Да затопля и пречиства въздуха, при влизането в тялото, за да може той да достигне белите дробове в максимално добро състояние.
  2. Да действа като първа бариера срещу всички микроорганизми, които се опитват да атакуват човешкия организъм. Носът е нещо като бойно поле на имунната система, работещо, за да защити тялото от нахлуващите микроорганизми. 

Дори когато сме здрави, носът е покрит със слуз, която улавя болестотворните вируси и бактерии, пречейки им да проникнат в тялото и да го заразят. И обратното… Когато сме болни, това означава, че патогените са успели да преодолеят първичната защита на лигавицата на носа. 

Тогава се задейства имунната система, която започва да произвежда малки протеини, наречени цитокини, които имат уникалната способност да намират и унищожават патогените. Същите тези “протеинови пратеници” инструктират клетките в носа да произвеждат повече слуз, за да изчистят носната лигавица от други потенциално вредни вируси или бактерии. 

Количеството на слузта се увеличава драстично, лигавицата набъбва и носната кухина се изпълва със секрети, които се отделят от двете ноздри. Това медицинско състояние е известно с името ринорея, което наричаме простичко “хрема”. 

След като тялото успее да се отърве от болестотворните патогени, имунната система намалява генерирането на цитокини, което пък връща количеството на слузта в носната лигавица в обичайните ѝ нива.

Няма да сгрешим, ако кажем, че локалният имунитет на носа действа перфектно, когато става въпрос за защита от вируси или бактерии. 

Мъж със силна хрема и запушен нос

Като цяло хремата може да е много досадна, но е добър знак, показващ че имунната система си върши работата перфектно и се опитва сама да се справи с проблема. Ето защо този процес трябва да бъде подпомаган, а не стопиран, както всъщност правят много хора от незнание. 

Ако се разболеем от настинка или грип, трябва да бъдем много внимателни и нежни към носа. Например, прекалено силното издухване може да увреди деликатните реснички на носната лигавица, да предизвика спукване на капиляр и кървене от носа. Мощното издухване може дори да придвижи микроорганизмите още по-навътре в носната кухина, улеснявайки заразяването. 

Съдосвиващите капки за нос също не са добро решение. Те носят бързо облекчение, но ефектът от тях е временен и измамен. Съдосвиващите капки за нос не лекуват хремата, а само свиват кръвоносните съдове на носната лигавица, допълнително изсушавайки я, което също улеснява навлизането на вирусите или бактериите още по-навътре. 

Честата и продължителна употреба на съдосвиващи капки освен, че води до привикване, на практика уврежда кръвоснабдяването на лигавицата; блокира естествената способност на лигавицата да се самопочиства от патогени и други частици, попаднали от въздуха; затруднява и имунния отговор. И в крайна сметка може да причини медикаментозен ринит – хронично запушване на носа, което може да продължи с месеци, дори години. 

Момиче пие чай при хрема

Тъй като носът е деликатен орган, лечението на хремата трябва да е също нежно и щадящо. Овлажняването на носната лигавицата с промивки с физиологичен разтвор, парни инхалации или горещ душ е силно препоръчително. Пиенето на много топли течности или хапването на пикантни храни също освобождава дишането, отпушва носа, намалява хремата. 

Към всички тези щадящи средства, помагащи на организма сам да се справи с инфекцията, може да добавим и минералите соли, които действат на клетъчно ниво, което е и най-голямото им предимство. 

Другият голям плюс на терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) е, че минералните соли не лекуват само симптомите, но и основната причина. Освен това са напълно безопасни дори за бебета, бременни и кърмещи жени, без никакви странични ефекти. Може да се комбинират с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Но да се върнем на конкретната комбинация от Шуслерови соли за справяне с хремата и запушения нос. За тази цел ще са ни нужни само две минерални соли на д-р Вилхелм Шуслер – Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8.

А защо точно №3 и  №8?

Шуслерова сол №3 е известна с факта, че овладява всички тлеещи или остри възпалителни процеси в организма без значение от причинителя на инфекцията. При хремата тройката се бори с възпалението на носната лигавица. 

Шуслерова сол №8 се грижи за добрата хидратация на тялото и регулира водния баланс, помага за по-бързото овладяване на воднистата секреция.

Дозировката на двете оригинални соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) зависи от интензитета на хремата. Ако тя е в начален стадий или в пика си, приемаме по 1 таблетка от солите, като ги редуваме на всеки 15-30 минути. Шуслеровите соли оставяме бързо да се разтопят в устата или ги разтваряме в малко вода.  

При настъпване на подобрение схемата става следната: по 5 таблетки на ден от Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8 до пълно оздравяване.

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

7 причини да имаме хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?