Жена с хрема

Защо хремата е полезна?

Как правилно да подходим към хремата, за да бъде тя наш помощник, а не враг

Сама по себе си хремата не е заболяване, а знак, че организмът ни се опитва сам да се справи с чуждите и зловредни нашественици като вируси или бактерии. Устройството на носа помага в този процес. Ето как.

Вътрешната обвивка на носа е изградена от лигавица, която съдържа различни видове слузни жлези. Слузта, която в медицинската наука се нарича мукус, а ние в ежедневието я назоваваме с разговорната дума сополи, всъщност изпълнява няколко изключително важни роли за нашето здраве. 

Функцията на сополите

Слузта по лигавицата смазва носните и синусови канали, предпазвайки тъканта от изсушаване. Също така помага за обезвреждането на микроорганизмите, благодарение на съдържащия се в нея богат микс от антитела, ензими и протеини. 

Всяка една от тези съставки на сополите има своята ключова роля: 

  • антителата действат като сонари, разпознавайки веднага опасностите; 
  • ензимът лизозим, който се среща и в други телесни течности като майчиното мляко, сълзите, потта, има антибактериално действие; 
  • протеините са своеобразните спирачки, защото именно те правят сополите гъсти и лепкави, а от там и трудни за преодоляване от микроорганизмите. 

Удивителен е и следващият факт, за който малцина от нас си дават сметка. За 24 часа човешкото тяло произвежда средно около 1,5 литра мукус, който се разпределя между носа, синусите и гърлото.  

Клетки на назалната лигавица

Структура на носната лигавица

Говорейки за носната лигавица, трябва да отбележим факта, че тя е различна 

в своите отделни части. В ноздрите тя е покрита с косъмчета, които заедно с мастните и потни жлези, улавят замърсители във въздуха и ги превръщат в тези сухи сополи, които всеки ден почистваме от носа си. 

По този начин сополите пречат на по-едрите прахови частици, дима и други вредни химически вещества да достигнат до белите дробове, а оттам – и в други части на тялото. 

Ако все пак успят да премината тези първа преграда, вирусите, бактериите и по-фините прахови частици се улавят от ресничките на лигавицата на носната кухина. Събраният секрет отново се изхвърля навън чрез издухването на носа или кашлянето, а понякога и с храчките. 

Хремата като бариера

Трябва да сме изключително благодарни на носа и хремата, защото те задържат над 50% от всички вредни, но невидими неща, които вдишваме. Но те имат и друга важна за здравето ни функция – затоплят въздуха до нужната температура, преди той да попадне в белите дробове. 

Покрай пандемията от коронавирус се направиха много нови изследвания, които потвърждават, че хремата е един от първите “капани”, с които тялото се опитва да спре този коварен вирус да попадне в белите дробове. 

Ето защо не трябва веднага да се прибягва до използването на капки за хрема или запушен нос, защото потискането на симптомите ще донесе временно облекчение, но няма да помогне за излекуването. Крайният резултат от злоупотребата с капки и спрейове за нос е изсушена носна лигавица, която е още по-податлива на външни атаки.

Дете в леглото с хрема

Балансиран подход към хремата

Много хора гледат на хремата лековато и несериозно, без да обръщат внимание на първите сигнали, които тялото изпраща. И така се стига до по-обилна хрема, чийто цвят може да варира от безцветен секрет до жълто-зеленикав. Плътността също е различна – от течни до гъсти сополи. 

Всичко това означава, че тялото произвежда повече слуз, отколкото има нужда. Този секрет може да изтече през носа или към гърлото, или през двете, и да бъде придружен от възпаление на цялата лигавицата – състояние, известно като (сезонен) ринит

Този по-сериозен здравословен проблем е локализиран в носната кухина, която заема значителна площ от лицевата част от черепа и е вход към цялата дихателна система на организма. 

Затова към хремата трябва да се подходи внимателно, разумно и щадящо организма, но своевременно и ефективно, и адекватно. Такъв избор са клетъчните соли на д-р Вилхелм Шуслер.

Излекувай клетката, за да излекуваш хремата 

Неслучайно се наричат клетъчни соли, защото имат уникалната способност да проникват през мембраната на клетката, която в повечето случаи е блокирана под натиска на непрестанния стрес, на който е подложена, особено по време на инфекция. 

Влизайки в клетката, солите ѝ помагат да заработи в нормалния си режим и така да се случи лечението: от клетката към целия организъм – отвътре навън. 

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз са напълно безопасни. Подходящи са дори за бебета, деца, бременни и кърмещи жени. Може да се съчетават и с всички други конвенционални или алтернативни методи на лечение. 

Клетка в човешкото тяло

Клетъчни соли при хрема

Ако искаме да победим хремата щадящо, както се казва – с кадифена ръкавица, трябва да заложим на две Шуслерови соли, които действат в различни посоки, но взаимно се допълват:

  • Шуслерова сол №8 – за поддържане на водния баланс в тялото и в частност в носната кухина. 

За да бъде подходът комплексен, се прибавя и Шуслеров мехлем №8 – държи назалната секреция в нормални граници; грижи се за по-бързото възстановяване на кожата на и около носа, която често при хрема е възпалена. 

Схема на прием 

При бистър, воднист секрет: по 1 таблетка от двете соли, които се редуват на 15-30 минути.

При подобрение: на ден по 5 таблетки от всяка сол до пълното изчезване на сополите.

Мехлемът се нанася няколко пъти на ден в началото на ноздрите и от двете страни на носа.

Плодове и зеленчуци, полезни при хрема

Хрема и правилна диета 

За да помогнем на тялото само да се справи с течащия и запушен нос и да изхвърли навън излишната слуз, трябва да пием повече течности и да спазваме конкретен хранителен режим, от който поне за известно време да изключим следните храни:

  • тестените изделия
  • млечни продукти
  • сладки храни и полуфабрикати 

Всички тези храни засилват производството на слуз в тялото. А както разбрахме, нейното присъствие е нужно, само когато е в необходимото за нормалното функциониране на тъканите количество.  

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

7 причини да имаме хрема

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

Висока температура: кратък, но важен справочник

Митовете за старостта и болестите, които идват с нея