Две усмихнати възрастни жени

Митовете за старостта и болестите, които идват с нея

Лесни промени в диетата и навиците ни помагат да сме здрави днес, а в същото време да забавим старостта и неприятните оплаквания, които я съпровождат.

Ще развенчаем някои популярни митове за остаряването и ще ти дадем ценни съвети как да се погрижиш за здравето си още днес (ако ги спазваш, ще имаш поводи да ни благодариш още утре, без да чакаш да станеш на преклонна възраст J).

Нека първо поговорим за деменцията (от лат.: Dementia – „без ум“ или т. нар. „старческо оглупяване”) и за широко разпространеното вярване, че това състояние е трудно предотвратимо.

Да подобрим паметта и функционирането на мозъка е важно на всяка възраст – не само за ученици или за пенсионери. Над 47 милиона души годишно страдат от деменция и с всяка година броят им нараства поради застаряващото население по света. На възраст след 65 г. заболява всеки 20-ти, а при 80-годишните всеки трети!

Промените в централната нервна система и функционирането на мозъка, водещи до старческо оглупяване, обаче започват десетилетия преди 60-тия рожден ден! За тях са виновни не само съвременният заседнал начин на живот, дехидратацията и неправилният модел на хранене, но и хроничният стрес, на който сме изложени.

Като говорим за хроничен стрескардиналните промени в живота ни във връзка с пандемията от коронавируса, превърнаха стреса повече отвсякога във водещ фактор, от който зависят толкова много неща: ще се разболеем ли от COVID-19? Ще запазим ли емоционално равновесие или ще се поддадем на напрежението и паниката? Ще позволим ли на забраните и разпоредбите да променят начина ни на мислене?

Защото когато постоянно живеем в състояние на тревога, това се отразява пряко на функционирането на мозъка, на работата на имунната система, на психичното и физическото ни здраве на всички нива.

Когато всяка система в организма страда, тези нарушения неминуемо водят до изчерпване на минералния резерв на тялото. В дефицит попадат и минералните соли, които поддържат състоянието на мозъка и представляват превенция на мозъчните нарушения. Именно затова е толкова важно грижата за здравето ни да започне днес.

 

Въздрастна жена с деменция

С какви решения разполагаме, за да се погрижим цялостно за здравето си още днес с идея и за бъдещето?

През изминалите месеци популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл препоръча програма за антивирусна защита на клетките. Програмата включва комбинация минерални соли, които се грижат за защитата на клетката спрямо проникването на вируси, стабилизират клетъчната мембрана, активират имунната система, балансират нервната система.

Тази програма се оказва много полезна и като програма за превенция и лечение на възрастовите изменения на мозъка и деменцията.

Ето кои минерални соли включва тя и какво е тяхното цялостно въздействие върху организма:

 • Сутрин Шуслерова сол №5 калиев фосфат, по 5 табл. – зарежда невроните с енергия. Това е най-важната сол за поддържане на функциите на мозъка и предотвратяване на появата на деменция. От друга страна тази сол има и важна защитна роля със своя изразен антисептичен ефект.
 • На обед Шуслерова сол №3 железен фосфат, по 5 табл. – насища тъканите с кислород и стимулира организма. При дефицит на тази сол се наблюдават чести остри инфекции, а също и апатия, летаргия, загуба на интерес към живота.
 • Следобед Шуслерова сол №8 натриев хлорид, по 5 табл. – хидратира и премахва усещането за изтощение.
 • Вечер Шуслерова сол №2 калциев фосфат – по 5 табл. – ускорява възстановителните процеси в тялото и регенерацията на клетките.

Програмата се изпълнява за период от 4-8 седмици (при необходимост може и повече).

Освен че тази комбинация соли ни предпазва в периоди на повишен риск от респираторни вирусни инфекции, тя е изключително подходяща и като превенция на ранните възрастови изменения, при наличие на проблеми с паметта и концентрацията, при умора и изтощение, при промени в психо-емоционалната нагласа.

Възрастен мъж е подпрял брадичка на бастуна си

Комбинация Шуслерови соли при Алцхаймер

При нарушения на паметта и концентрацията, свързани с вътрешно безпокойство, Ангелика Волфскийл препоръчва:

Приемът на таблетки се комбинира с приложение на съответните Шуслерови мехлеми – с мехлем №3 се намазват сутрин челото, слепоочията и врата. А вечер с мехлем №7 се прави масаж на корема и стъпалата.

Какво още трябва да знаем за деменцията?

Първият признак за наличието на проблем е влошаването на когнитивните способности, особено при по-стари хора. Други признаци:

 • По-чести проблеми с краткотрайната памет; загуба на концентрация.
 • Настъпване на неочаквани промени в характера (например социален човек, който става саможив, затваря се в себе си);
 • Затруднения да си спомниш име, точно наименование, термин.
 • Проблеми с ориентацията, дори в собствения дом.
 • Резки промени в настроението; прояви на апатия, раздразнителност или агресия).
 • Повишен апетит (особено към сладки храни) или обратното – липса на апетит и др.

Заболяването води до влошаване на: краткотрайната памет, способността за мислене, говора, моторните способности. В напреднал стадий – до неспособност на човек да се справя самостоятелно в ежедневието, развитие на неврологични симптоми като при Паркинсон и др.

Възрастни хора тренират

Съветите на немския натуропат Ангелика Волфскийл как да запазим младостта и жизнеността по-дълго

Има много възможности да си помогнем сами за предотвратяването на нежеланите възрастови изменения:

 • Да приемаме всеки ден като ново предизвикателство и да не губим надежда, дори когато се появяват нови проблеми пред нас!
 • Тренировката на паметта е от първостепенно значение – можем да я правим чрез логически задачи и игри, решаване на кръстословици и др. Не само е забавно, но и подобрява гъвкавостта на мисленето, паметта и концентрацията.
 • Ежедневно движение извършване на кратък комплекс от упражнения и дихателна практика. Гимнастиката заздравява костите и мускулите, а в комбинация с дълбокото дишане намалява оксидативния стрес на клетките, повлиява изключително благоприятно централната нервна система и помага за регулирането на стреса.
 • Здравословно балансирано хранене: с много пресни плодове и зеленчуци; риба поне веднъж седмично; пълнозърнести и бобови храни; зехтин и ядки. Прекомерната консумация на животински протеини е една от причините за повишаване на риска от деменция (особено от Паркинсон), тъй като тялото не може да ги разгради и изчисти.
 • Да се отбягва суровата храна, защото е трудна за храносмилане. Да се приема приема преди обяд, максимално до 14 часа. Вечерята трябва да е между 17 и 18 часа, нека да е нещо леко.
 • И преди всичко: храненето в никакъв случай не трябва да е на крак, набързо или под стрес. Храненето трябва да се превърне в своеобразен ритуал за почивка и релакс.
 • Много вода – минимум 1.5 литра на ден. Чаят с женшен е изключително полезен за всяка възраст – подобрява функционирането на мозъка.
 • През целия живот да се стараем да си намираме нови интереси! Четене или слушане на аудиокниги, хобита и изкуство, пътувания. Всички те са неизчерпаем източник на щастие в ежедневието и най-лесният начин да превърнем всеки ден в подарък за себе си!