Дете с хрема

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Много родители се чудят защо децата им често боледуват и са с течащ нос през седмица. Дали не ги лекуват правилно или…?

Причината се крие в устройството на детския организъм. Имунитетът на децата до 6- и 7-годишна възраст не е все още добре изграден, т.е. е във фаза на “обучение”. Какво значи това? Когато се сблъска с някой вирус, детето се разболява и така изгражда здрава имунна система, която “запомня” как да се справи с него при следващата им среща.

Хремата не е изключение от този процес. При попадане на вирус в носната лигавица, организмът започва да произвежда голямо количество секрет – т.е. той се явява като защитна реакция.

Колкото и неприятна да е хремата за децата и родителите, тя е знак, че тялото се бори с вирусите и пречи те да навлязат навътре в организма. Ако все пак причинителите на хрема не бъдат излекувани навреме, могат да доведат до по-сериозни проблеми като бронхит, пневмония.

Какво е решението в този случай?

Има няколко доказани стъпки, които могат да помогнат да се засили детският имунитет и да се овладее хремата. Здрава носна лигавица, здраво дете! Нормалната функция на лигавицата зависи от много фактори някои, от които са: 

 • чист въздух – осигурява оптимално кръвоснабдяване на лигавицата, а това поддържа нормален състав на секрета. Затова е препоръчително помещенията да се проветряват по-често и да се прекарва повече време навън. 
 • храна – от ключово значение е детето да приема здравословна храна, за да набавя белтъчини, които помагат за изграждането на добър имунитет – протеините са основните градивни елементи на имуноглобулините. 
 • спорт – добрата физическа активност, достатъчното време за сън и почивка също са необходими за изграждане на здрав имунитет. 
 • минерални соли – клетъчните соли подкрепят организма, като го запасяват с минералите, от които се нуждае, за да се справи с причинителите на разболяването. При хрема е необходимо да се реагира навреме, за да не се задълбочи проблемът, а солите, които помагат за овладяване на течащия нос са:  
 • Шуслерова сол №3 – помага за намаляване на възпалението на лигавицата.
 • Шуслерова сол №8 –  поддържа водния баланс в тялото и регулира секретите. 

Кога хремата изисква по-специално внимание?

Често това са случаите на т.нар. задна хрема, “замаскирана” под формата на кашлица и затруднено дишане нощем… Тъй като понякога слузестите секрети не се отделят през носа, а се стичат в задната част на гърлото, родителите трудно могат да разберат, че детето е с хрема. Именно това е причината тя да остане “незаподозряна” и нелекувана, а в същото време да доведе до по-сериозни неразположения и усложнения.

Задна хрема и трета сливица – какви рискове крият?

Най-често задната хрема е резултат от вирусна инфекция, по-рядко е следствие от бактериална зараза, алергия, а в много редки случаи и на попадане на чужди тела в носоглътката. 

В ранна детска възраст причината може да е увеличена трета сливица, която при повтарящите се инфекции се уголемява и пречи на оттока. 

В зоната, където се разполага третата сливица, се намират Евстахиевите тръби, чиято задача е да изравнят налягането между въздуха в носоглътката и тъпанчевата кухина. Затова могат да се засегнат и съседните органи, като например ушите. Когато тяхната функция се наруши, се стига до събиране на течност в тъпанчевата кухина, което може да увреди слуха, а ако не се вземат мерки навреме, може да засегне и говорното развитие на детето. 

Има и друг риск – трудно оттичащите се секрети да проникнат в тъпанчевата кухина, където да се създадат идеални условия за развитието на гъбички и бактерии, причиняващи възпаление на средното ухо и периодично развитие на остри отити.

Заради затрудненото дишане през носа децата започват да дишат през устата, а това може да доведе до деформиране на небцето, изкривяване на носната преграда, като носното дишане става трайно затруднено. 

Честата грешка, която допускат родителите

В страха си да не се стигне до пневмония много родители започват да лекуват кашлицата, която в случая се явява защитна реакция, непозволяваща на секрета да стигне до белите дробове. Това неправилно лечение може да усложни заболяването и да удължи оздравителния процес.

За да не се стигне до усложнения, е важно правилно диагностициране, в противен случай се потискат само симптомите, а същинският проблем остава неизлекуван – хрема и/или уголемена трета сливица. Когато първоизточниците бъдат излекувани, кашлицата изчезва от само себе си, защото в случая тя е само следствие от възпалителния процес.

За да се излекува първопричината, е необходимо да се излекува клетката – когато тя е здрава, е здраво цялото тяло. Заболяванията често възникват заради минерален дисбаланс на клетките. Шуслеровите соли се грижат да насищат клетките с минералите, от които тялото се нуждае, за да изчезне заболяването, а с него и  неприятните симптоми: 

При задна хрема

 • Шуслерова сол №3 – помага за намаляване на възпалението на лигавицата.
 • Шуслерова сол №8 –  свързана с водния баланс в тялото и секретите в него. 
 • Шуслерова сол №6 – при по-слузести, жълто-зелени, гнойни секрети. 
 • Приемът е по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след подобрение – по две. 
 • Към лечението може да се добави и прием на Цинабсин, който успешно лекува отока на носната лигавица и улеснява отделянето на секретите. 

При увеличена трета сливица

 • Цинабсин – експертът при лечение на хрема, включително и на задна хрема. Той е част от комплексната терапия при увеличена трета сливица като помага за втечняването и изчистването на секретите.
 • Тонзилотрен е част от комплексната терапия при уголемени сливици, той намалява обема на сливиците и възстановява защитната функция на сливиците.

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

7 причини да имаме хрема

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема