Малко момче с хрема

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Задната или постназална хрема (ринит) се получава, когато тялото произвежда твърде много слуз или когато слузта не се оттича ефективно. По принцип нормално е назалният секрет да изтича навън от носа, но може да бъде обърнат и назад (заден дренаж) – частично или изцяло. При задната хрема секретът се стича зад носа и под синусите, в гърлото през вътрешните дихателни пътища, създавайки нуждата гърлото да се прочиства постоянно.

Задната хрема е често срещан симптом при настинка, грип и други респираторни инфекции или алергии, които атакуват дихателните пътища, например алергична хрема, причинена от полените. Постназалната хрема не е запазена територия само за малките деца, при които често се развива. На практика всеки един от нас от време на време е изпитвал подобен постназален дискомфорт, но за нещастие при някои от нас той се се превръща в хроничен проблем, затрудняващ дишането, особено когато тялото е в хоризонтално положение, например по време на сън.

Тогава се появяват и други типични симптоми: хрипове, хъркане, задавяне, невъзможност да се поеме въздух, дори спиране на дишането за секунда-две, слуз с неприятна миризма, може дори да се наблюдава и повишаване на телесната температура. Тези състояния са особено опасни при бебетата, които все още не могат да се изправят сами или да променят позицията на тялото си по време на сън, за да облекчават дишането си. 

Изтичането на назалните секрети назад може да предизвика и още няколко характерни симптоми: драскащо възпалено гърло, което се отразява и на гласа; упорита кашлица, която произхожда от гърлото, а не от гърдите; лош дъх; гадене, причинено от спускащата се в стомаха слуз.

Доста по-рядко се наблюдават следните симптоми: рани в носа, които не заздравяват; силно главоболие и/или болка в синусите и др.

Структура на носната кухина

Когато задната хрема е предизвикана от настинка, грип или алергия, обикновено тя отшумява заедно със заболяването. Обаче ако човек има хронична хрема (ринит), то тогава е голяма вероятността тя да прерасне и в постназална хрема. Всъщност, ако хремата продължи повече от 3-4 седмици, то със сигурност може да се говори за хронично състояние. В подобен случай задължително трябва да се направи консултация с УНГ специалист, който да назначи изследване, което пък да потвърди или отхвърли наличието на бактериална инфекция.  

За да се излекува успешно задната хрема, трябва с категорична точност да се определи какво я причинява, защото хремата е всъщност симптом на дадено заболяване. Освен гореспоменатите причини, сред възможните такива за задна хрема може да са още: изкривена носна преграда; полипи в носа; ниски температури на въздуха; сух въздух, инфекция на синусите; бременност; пикантни храни; някои лекарства. 

Астматиците могат да развият задна хрема по време и след пристъпи. Хората с гастроезофагеална рефлуксна болест също може да развият задна хрема вследствие на регулярното връщане на стомашен сок към хранопровода, което може да раздразни носоглътката.

Момиче прави промивка с джала нети

Задната хрема може да бъде облекчена и от няколко безопасни, но ефективни метода:

  1. Ако задната хрема е предизвикана от поленова алергия, то трябва да се избягват провокиращи фактори като цветен прашец, прах, прахови акари, животински пърхот и задействащи фактори от околната среда.
  2. Цигареният дим и изгорелите газове от автомобилите също допълнително усложняват задната хрема.  
  3. Промивките на носа с физиологичен разтвор и/или с йога техниката джала нети успешно почистват слузта и праха от носните пътища и синусите, подпомагайки пълноценното дишане. 
  4. Добрата хидратация на тялото облекчава задната хрема, както и поддържането на добра влажност на въздуха в затворените помещения. 
  5. Спането върху по-висока възглавница също оказва положителен ефект.

Шуслерови соли при задна хрема

Задната хрема изключително добре се повлиява и от Шуслеровите соли, които успяват да въздействат на клетъчно ниво, лекувайки основната причина за заболяването, а не само симптомите.  

Голямото предимство на оригиналните Шуслерови соли на DHU е, че не нямат никакви странични действия, което ги прави подходящи за лечение на бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени. Може да се съчетават с всяка конвенционална или алтернативна терапия.

Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8 са двете основни соли за борещите се с всякакъв вид хрема, но когато става въпрос за задна хрема, към тях трябва да се добавят Шуслерова сол №6 и Цинабсин. Ето защо това е най-добрата и работеща комбинация:

Шуслерова сол №3 подпомага лечението на силното възпаление, включително и на лигавицата на носа и гърлото.

Шуслерова сол №8 отговаря за баланса на течностите в тялото, в частност регулира носните секрети

Шуслерова сол №6 облекчава хроничните възпаления на лигавиците в тялото от всякакво естество, които са съпроводени с гъсти.слузести секрети (кашлица, хрема, синузит, конюнктивит).

Цинабсин е лекарствен продукт с изцяло природен произход, успешно лекуващ запушен и течащ нос, хрема, заден ринит, синузит. Цинабсин намалява възпалението и отока на носната лигавица; облекчава носовото дишане; втечнява и изчиства секретите; възстановява локалния имунитет на лигавицата. 

Дозировката при задна хрема е следната: по 3 таблетки на ден от всяка сол до настъпване на подобрение, след което се взимат по 2 таблетки на ден от всяка сол до пълно оздравяване. 

През първите 2-3 дни от Цинабсин се взима по 1 таблетка на всеки час, която се поставя под езика да се разтопи (максимум до 12 таблетки на ден). След това Цинабсин се приема по следната схема: 3 пъти на ден по 1 таблетка. Дозировката при деца е различна и може да бъде видяна ТУК.

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

7 причини да имаме хрема