Малко дете с хрема си духа носа

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

Обикновената настинка може да бъде причинена от повече от 200 вируса, като 40% от тях идват от семейството на риновирусите. Хремата често е първият признак и може да продължи със седмици, най-вече при децата, чиято имунна система не е узряла и по-лесно се поддава на атаката на вирусите. 

Обикновено назалната слуз в началото е по-течна и бистра, но след няколко дни става жълтеникава и лепкава. Гъстите сополи затрудняват дишането, особено при бебетата, които може и да се задавят, защото през по-голямата част от денонощието са в хоризонтално положение.  

Дори хремата да изглежда на пръв поглед безобидна, трябва да се действа бързо, но и адекватно – не трябва да се потиска изхвърляне на слузта, а да се търси причината за появата ѝ. Ето няколко от работещите методи, които са ефикасни, а в същото време напълно безвредни и могат да се използват както за децата, така и за възрастните.

 

Физиологичен разтвор – вечната класика

Издържал проверката на времето, този метод си остава дори днес един от най-безобидните, когато става въпрос за хрема при деца. В аптечната мрежа може да се намерят специално разработени такива продукти за бебета и малки деца, които съдържат стерилен изотоничен разтвор от морска вода (ниско съдържание на натрий и слабо алкално РН). Те ефикасно почистват и овлажняват лигавицата в носната кухина, увеличавайки естествената ѝ защита.

 

Минерални соли

Здравето започва отвътре навън – когато клетките са здрави, здраво е и цялото тяло или казано по-лесно:  за да се излекува болестта, трябва първо да се излекуват клетките. Следвайки заключението, че заболяванията възникват поради минерален дисбаланс на ниво клетка, немският доктор Вилхелм Шуслер създава 12 клетъчни соли, които поотделно или в комбинация са способни да възвърнат изгубения баланс в клетките

Такъв е и подходът при хремата – трябва да се потърси първопричината за нея на клетъчно ниво. И когато клетките, които са най-малките градивни частици в нашето тяло, се наситят с липсващите минерални соли, болестта също ще изчезне – в случая, нейният симптом. 

Разреждането на Шуслеровите соли е толкова добре прецизирано, че приемът им не може да предизвика странични ефекти или опасност от предозиране, което пък ги превръща в перфектно решение за бебетата и малките деца, както за бременни и кърмещи жени. 

Ето двете соли, които държат хремата надалеч:

  1. Шуслерова сол №3 – овладява възпалението в носната лигавица.
  2. Шуслерова сол №8 – регулира секрецията и възстановява лигавицата на носа.

При бистър, воднист секрет, клетъчните соли се вземат по следната схема: по 1 таблетка от №3 и №8, които се редуват на 30 минути. А когато настъпи желаното подобрение, по 3 таблетки на ден от двете соли до окончателното спиране на сополите.

Честото издухване на секретите води до разраняване, възпаление и изсушаване на кожата около носа. За да се възстанови този участък от лицето, външно се прилага и Шуслеров мехлем №8, който има и още една функция – регулира назалната секреция.

 

Топъл душ или вана

Парата, отделяна от горещата вода, отпушва и едновременно с това овлажнява дихателните пътища, изчиствайки воднистата хрема или гъстите сополи. В допълнение самата вода успокоява напрежението в тялото и кара детето да се отпусне в уюта на топлината. 

През зимата въздухът в помещенията става по-сух, затова може да се помисли как той да се овлажни, което ще улесни дишането и облекчи хремата – например добре познатият метод да се сложи съд с вода на подходящо място, за да може тя да се изпарява. 

Пилешката супа - универсален лек при настинка, хрема и запушен нос

 

А защо не пилешка супа?

Пилешката супа съдържа цистеин – аминокиселина, която има способността да разрежда слузта в тялото. Тя помага и да се контролират нивата и на неутрофилите –  вид бели кръвни клетки (левкоцити), които са част от вродения имунитет. Тези клетки имат основна роля при борбата с възпаленията от всякакво естество. 

 

Яж, баба, за да оздравееш!

Тази философия от миналото е изключително погрешна. Докато децата са болни, не трябва да бъдат принуждавани да ядат на сила. Те, както и животните, са запазили връзката си с природните закони, която много точно им диктува, че за да се излекуват по-бързо, тялото им има нужда да се изчисти от токсините, а не да бъде допълнително задръствано с още храна.  Достатъчен е един по-лек режим на хранене, богат на сурови плодове и зеленчуци. 

В случая с хремата е по-важно да се увеличи приемът на вода, която, освен че ще помогне за цялостното пречистване на организма, ще компенсира намаленото количество на течности в тялото, които се губят чрез извънредно отделената слуз. 

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

7 причини да имаме хрема

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Защо хремата е полезна?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема