Момиче със сенна хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

Най-разпространеното заболяване през пролетта е алергичният (сезонен) ринит или полиноза, често неправилно наричана “Сенна хрема”. Това е подвеждащо, защото причината за ринита са полените, а не сеното! Пък и не става въпрос само за хрема, а и за много други придружаващи неприятни симптоми. 

Невидими за невъоръженото човешко око, полените са “мъжки” семена от житен, дървесен или тревист произход, които носени от въздуха и вятъра изминават големи разстояния и предизвикат още по-големи поражения. 

Топлото и сухо време също повишава нивото на концентрация на полени, за разлика от дъжда, който действа като метла и изчиства въздуха. 

Болест на новото време ли е сенната хрема?

Около 20% от населението на Земята страда от сезонен ринит, което го превръща в най-разпространената алергия на нашата планета. За сравнение: този процент в началото на 20 век е бил само 0,1. 

Причините за този бум са комплексни, но основата е, че модерният човек живее в една по-чиста и стерилна среда, която го прави и по-податлив на алергии и болести, за разлика от неговите предци. За тях хигиената не е била толкова важна, а ежедневието им е било свързано с отглеждането на растения и животни.

Сенната хрема в България

По нашите географски ширини най-разпространена е непоносимостта към полените, идващи от тревите, за разлика от средиземноморските страни, където алергии предизвикват най-много полените от маслиновите дървета или в скандинавските страни, където този проблем идва от брезите. Амброзията пък държи първото място в Америка.

В България алергените през отделните пролетни месеци са различни. Първо ни атакуват тези от брезите, последвани от върбата, бука и дъба, а на финала идва най-лошото – полените от тревите. 

През летните месеци и есента най-силен алерген са полените на пелина.

За какви симптоми да следим освен за хрема?

Симптомите, по които може да бъде диагностициран сезонният ринит, са много. Ето част от най-разпространените: често кихане; силен сърбеж в носа, небцето и ушите, дори в очите; водниста секреция от носната кухина; намаляване на обонянието; развитие на задна хрема; сълзене на очите, конюнктивит…

Статистиката, която медицинските специалисти събират от десетилетия, сочи следните интересни факти. Сезонният ринит най-често се появява между 8 и 20-годишна възраст, а след навършване на 40 години, възможността да развием нетолерантност от този тип, се свежда до минимум. 

За да бъдем изчерпателни, ще добавим накратко, че има несезонен ринит, предизвикан най-често от праха в затворените помещения. Към тази група спадат различни професии, занимаващи се с отглеждането на животни или селскостопански растения, хлебари или сладкари, които ежедневно работят с брашно, или служителите в химическата промишленост. 

Малки трикове, които помагат да се справим с алергичната хрема

Алергията първо трябва правилно да бъде диагностицирана от специалист, а след това и адекватно лекувана, но има няколко неща, които може да направите за себе си и така да намалите дискомфорта.

Концентрацията на полени във въздуха е най-висока рано сутрин и в късния следобед до вечерта. Затова, ако е възможно в тези часове си стойте вкъщи, особено ако усещате, че хремата се засилва. Веднага след като се приберете си вземете душ, хубаво е да измиете косата, а дрехите да сложите за пране. Ако имате куче, задължително се погрижете първо за неговата хигиена. 

У дома… Сушенето на прането трябва да става на закрито, иначе то пак ще се напълни с невидимите полени. Мебелите редовно почиствайте с влажен парцал, същото важи и за килимите и пода. Колкото и да не е приятно, дръжте прозорците затворени. 

Към тези съвети ще добавим още няколко: пушенето и алкохолът не са препоръчителни, както отглеждане на цветя вкъщи или разходка в парка по тревата. 

Как помагат клетъчните соли при сезонен ринит?

Лекарите са категорични, че ако сенната хрема не се лекува навреме и правилно, може да прерасне в алергична (поленова) или бронхиална астма при около 40% от пациентите. Тук е мястото да кажем важния извод, че алергиите не са болести, а основна причина да се развиват такива, което е още един довод те да се лекуват с точната терапия.

Разполагаме с голям арсенал от лекарствени препарати за борба с пролетните алергии. Един от доказалите се ефективни методи, който е напълно безопасен и подходящ дори за малки деца и бременни, е терапията със соли на немския доктор Вилхелм Шуслер. 

Лечението с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) има и друго голямо предимство – може да се комбинира с всякакви други конвенционални и алтернативни лекарства. Другите медикаменти не оказват никакво влияние върху ефекта от клетъчните соли.

шуслерови солиИзпробваната комбинация

При остра сезонна алергична хрема утвърдената комбинация включва три соли: Шуслерова сол №2, Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8. 

  • Сол №2 е известна с това, че участва дейно в регулирането на белтъчните структури в клетката. Това действие е изключително важно в този случай, защото алергените са чужди белтъци, попаднали в човешкото тяло.
  • Сол №3 има уникалното свойство да спира възпаления от всякакво естество, включително и това на лигавиците.
  • На помощ идва и сол №8, която помага да се овладее обилната водниста хрема. 

Приемът е лесен: трите соли се редуват по 1 таблетка на час поне за 1 месец. Ако хремата е целогодишна, приемът е различен: 3 пъти на ден по 1-2 табл. от всяка сол.
Тъй като сенната хрема е особено упорита, което води до зачервяване и раздразнение на кожата около носа, хубаво е да се действа и външно. Тук добър ефект се наблюдава от прилагането на Шуслеров мехлем №8, който хидратира, успокоява и възстановява разранената кожа.

 

Прочети още: 

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Добри новини за алергичната хрема

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Защо хремата е полезна?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

6 безспорни ползи от хомеопатията