Жена с глухарче

Добри новини за алергичната хрема

Хората, които страдат от алергичен ринит (сенна хрема) са наясно през коя част от годината се обострят симптомите им в зависимост от пика на алергена, причиняващ бурната защитна реакция на имунната система на тялото, която всъщност стои в основата на всяка алергия. 

Сенната хрема най-често се свързва с пролетта и носените от въздуха полени, но има хора, които я развиват през лятото или есента. Не е малка и групата на хората, които имат т.нар. целогодишен алергичен ринит, предизвикан най-често от прахта вкъщи, акарите, домашните любимци, химикалите в перилните препарати…

Жена с ПМС

Стрес, ПМС и алергии 

Оказва се, че и стресът може да влоши симптомите на сенната хрема или друг вид алергия. Механизмът е следният: стресът увеличава количеството на хистамин в кръвта, което още повече обостря алергените симптоми, а в конкретния случай със сенната хрема може да засили кихането, кашлицата, сълзенето на очите, назалната секреция.  

Алергичните симптоми се увеличават и по време на ПМС (предменструален синдром) и бременност. По-високите нива на хормони, включително естроген, могат да вложат усещането за сърбящи очи и други симптоми при пролетна алергия.

Дъждът пречиства въздуха и отмива полените от улиците в града, но гръмотевичните бури, които най-често се наблюдават през пролетта и лятото, имат обратния ефект – те вдигат и завихрят цветния прашец във въздуха, причинявайки феномена, известен като астма при гръмотевична буря“.

alergia_vitamin_d

Помага ли витамин D при сенна хрема?!

Слънчевият витамин не само намалява вероятността от развитие на алергии, но променя и начина, по който функционира имунната система като цяло. Доказано е, че витамин D е неразделна част от правилното функциониране на Т-клетките, които са жизненоважна част от имунна система и в частност в борбата с алергените, тъй както умеят да чистят тялото от тях. 

Ето защо е важно да се уверите, че получавате достатъчно витамин D от слънчева светлина и/или добавки. Най-добре си направете кръвно изследване за нивото на витамин D в организма и чак тогава решете дали да взимате допълнително от този витамин под формата на хранителна добавка. 

Но имайте предвид следния факт: при хората в модерните държави, които не са разположени в екваториалния и тропически пояс, включително в България, е установено, че има най-голям дефицит именно на витамин D, особено през студените месеци, когато и денят е по-къс.

Шуслерови соли и сенна хрема

Добри новини за алергичния ринит

Положителната вест е, че алергиите намаляват с напредването на възрастта. С всяка изминала година имунна система произвежда все по-малко имуноглобулин Е – антитялото, отговорно за алергичните реакции на тялото – което пък води до намаляване на симптоматиката.

Още една добра новина… Сенната хрема изключително добре се повлиява и от минералните соли, които по уникален начин навлизат в клетките и още на това базисно ниво успяват да неутрализират алергена, причиняващ сенната хрема. 

Затова се въоръжете с три оригинални Шуслерови соли на DHU (Немският хомеопатичен съюз):

 • Шуслерова сол №2 (калциум фосфорикум), която участва активно в преработката на белтъчните структури в клетките. Алергените на практика се чужди белтъци, попадали в човешкото тяло
 • Шуслерова сол №3 (ферум фосфорикум) – минералната сол, която е задължителна при всеки тип възпаление, каквото всъщност представлява и алергичната реакция.
 • Шуслерова сол №8 (натриум хлоратум) – основният регулатор на солите и течностите в тялото, чийто баланс се нарушава при сенна хрема заради по-обилната секреция на тялото. Сол №8 има основна роля и при регенерацията на лигавиците. 

При пик на алергичния ринит трите соли се редуват: на всеки час се взима по 1 таблетка от съответната сол и отново схемата се повтаря през целия ден. След като алергичният пристъп отмине лечебната схема се променя: приема се дневно по 3 таблетки от трите соли. Курсът продължава минимум 1 месец.

Шуслеровите соли нямат никакви странични ефекти, може да се ползва дълго време, както от 0+ възраст при бебетата, така и от бременни и кърмещи жени, възрастни хора с хронични заболявания. Другият голям плюс на Шуслеровите соли на DHU е, че може да се съчетават безпроблемно с всички конвенционални или алтернативни терапии. 

Мъж пуска климатик

Какво да правите, ако имате алергичен ринит

 1. Носете противопрахова маска, когато излизате навън. 
 2. Мийте ръцете си често, особено преди хранене.
 3. Сменете веднага дрехите и обувките си, след като сте били на открито. 
 4. За да махнете прашеца от косата, лицето и тялото си, редовният вечерен душ и шампоан са задължителни.  
 5. Стойте на затворено, когато броят на полените навън е висок.
 6. Дръжте прозорците и вратите затворени. 
 7. Използвайте климатик в дома и колата. 
 8. Избягвайте използването на вентилатори, защото те увеличават циркулацията на прашец във въздуха.

Какво не е препоръчително 

 1. Не търкайте очите си с ръце.
 2. Не носете контактни лещи. 
 3. Не оставяйте прането да изсъхне навън, така цялото ще се “напои” с полени.
 4. Не стойте близо до хора, които пушат, включително и такива с електронни цигари. 
 5. Не използвайте ароматизирани продукти като парфюми, одеколони или лак за коса.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Алергията – бичът на нашето съвремие