Алергия храни

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

В последните години все повече хора изпитват неприятна физическа реакция към определени храни. В повечето случаи тя е причинена от хранителна непоносимост, а не от хранителна алергия. Често двете понятия се бъркат, защото хранителната непоносимост води до същите или много подобни симптоми като хранителна алергия. В тази статия ще изясним какви са основните разлики и начини за превенция. 

Какво представлява алергията? 

Започваме с това, че хранителната алергия е класически тип алергична реакция, която причинява отговор на имунната система, който засяга много органи в тялото ни. В някои случаи може да бъде и животозастрашаваща.

Тя представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Обикновено тя е предвидима и краткотрайна.

Симптомите на хранителната алергия  

Те са интензивни и се появяват в рамките на 30 минути или най-късно до два часа. Обикновено започват със сърбеж в устата, който прераства до затруднено преглъщане, а може да се стигне и до затруднено дишане. 

Когато храната попадне в стомаха и червата, могат да се появят симптоми, които най-често се бъркат със симптомите на непоносимост като: гадене, повръщане, диария и болка в стомаха. 

Щом алергените навлязат в кръвния поток и достигнат кожата, те могат да се проявят и върху нея като уртикария или екзема.

Останалите симптоми включват замаяност, отпадналост, а в по-тежки случаи и анафилактичен шок, който може да бъде фатален, ако не се реагира навреме.  

Важно е да се знае, че те варират от човек до човек и спрямо погълнататото количество храна.

Как да разберем, че имаме нетолерантност към храна?

Хранителната непоносимост е хранителна реакция, която се диагностицира по-трудно, защото симптомите могат да се появят на втория до четвъртия ден след консумацията на определени храни. Хранителната непоносимост не е задължително да бъде постoянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на пълно изключване на продуктите и повторното им въвеждане по определена схема. 

Симптоми, по които може да я разпознаем: 

  • Умора, болки в ставите, тъмни кръгове под очите.
  • Симптоми по кожата – екзема или друг вид обриви.
  • Храносмилателни симптоми – подуване и болки в стомаха, гадене, повръщане, тежест, периодични диарии или запек.

Причини за хранителна непоносимост:

  1. Липса на ензим, необходим за пълно усвояване на храна – лактозната непоносимост е често срещан пример.
  2. Синдром на раздразнените черва, водещ до спазми, запек и диария.
  3. Чувствителност към хранителни добавки – например сулфитите, използвани за консервиране на сушени плодове, консерви и вино, могат да предизвикат пристъпи на астма при чувствителни хора.
  4. Стрес или психологически фактори – понякога самата мисъл за храна може да ви накара да се чувствате зле.

Лактозна непоносимост

Можем ли да предотвратим тези състояния?  

Избягването на проблемната храна е най-добрият метод за поддържане на повечето алергии и непоносимости под контрол. Ако не сме сигурни към коя храна имаме непоносимост, най-добрият начин е да използваме метода на изключването на храните, а след това да ги въвеждаме бавно и една по една, за да следим за реакция, която да ни даде нужната информация. Така можем да открием коя е тази, към която имаме непоносимост. Може да се направи и тест, който да даде по-конкретни резултати. 

В случай, че имаме хранителна алергия или непоносимост, е изключително важно да не приемаме храни, които съдържат дори следи от продукта, към който проявяваме реакция. Затова е необходимо винаги да четем етикетите със съдържание и да питаме за скрити” съставки, когато се храним навън.

Например в много подправки, сосове и овкусители се съдържа глутен и лактоза, за които трябва да бъдем нащрек. 
Храни без глутен

Как да се лекуваме?

Разбираемо е, че животът с алергия или непоносимост налага ограничения, но във всеки случай, за да се чувстваме добре и да се храним с удоволствие, е важно цялото ни тяло да бъде здраво. Алергичните прояви можем да държим под контрол, като поддържаме баланса в нашите клетки.

Това, което можем да направим самостоятелно или в комбинация с друго лечение, е да си набавим минералните соли, които да дадат на организма ни всичко необходимо във форма, създадена, за да се усвои правилно и  без странични ефекти. 
Хомеопатия при алергии

Комбинацията от три Шуслерови соли:

Прием: 

Като профилактика – по 3-5 таблетки от всяка сол всеки ден за дълъг период.

При остро състояние – по 1 таблетка от всяка сол на 15-30 минути.

За да сме винаги подготвени, бързо и лесно можем да изберем аптека и да ги купим онлайн.

 

Виж още: 

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

Алергията – кога можем да я победим?

Хранене и хомеопатия – каква е връзката?

Атопичен дерматит при деца

Кои са най-важните Шуслерови соли в детска възраст и как да ги използваме?

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно