Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?
В последните години все повече хора изпитват неприятна физическа реакция към определени храни. В повечето случаи тя е причинена от хранителна непоносимост, а не от хранителна алергия. Често двете понятия се бъркат, защото хранителната непоносимост води до същите или много подобни симптоми като хранителна алергия. В тази статия ще изясним какви са основните разлики и начини за превенция.
Какво представлява алергията?
Започваме с това, че хранителната алергия е класически тип алергична реакция, която причинява отговор на имунната система, който засяга много органи в тялото ни. В някои случаи може да бъде и животозастрашаваща.
Тя представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Обикновено тя е предвидима и краткотрайна.
Симптомите на хранителната алергия
Те са интензивни и се появяват в рамките на 30 минути или най-късно до два часа. Обикновено започват със сърбеж в устата, който прераства до затруднено преглъщане, а може да се стигне и до затруднено дишане.
Когато храната попадне в стомаха и червата, могат да се появят симптоми, които най-често се бъркат със симптомите на непоносимост като: гадене, повръщане, диария и болка в стомаха.
Щом алергените навлязат в кръвния поток и достигнат кожата, те могат да се проявят и върху нея като уртикария или екзема.
Останалите симптоми включват замаяност, отпадналост, а в по-тежки случаи и анафилактичен шок, който може да бъде фатален, ако не се реагира навреме.
Важно е да се знае, че те варират от човек до човек и спрямо погълнататото количество храна.
Как да разберем, че имаме нетолерантност към храна?
Хранителната непоносимост е хранителна реакция, която се диагностицира по-трудно, защото симптомите могат да се появят на втория до четвъртия ден след консумацията на определени храни. Хранителната непоносимост не е задължително да бъде постoянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на пълно изключване на продуктите и повторното им въвеждане по определена схема.
Симптоми, по които може да я разпознаем:
- Умора, болки в ставите, тъмни кръгове под очите.
- Симптоми по кожата – екзема или друг вид обриви.
- Храносмилателни симптоми – подуване и болки в стомаха, гадене, повръщане, тежест, периодични диарии или запек.
Причини за хранителна непоносимост:
- Липса на ензим, необходим за пълно усвояване на храна – лактозната непоносимост е често срещан пример.
- Синдром на раздразнените черва, водещ до спазми, запек и диария.
- Чувствителност към хранителни добавки – например сулфитите, използвани за консервиране на сушени плодове, консерви и вино, могат да предизвикат пристъпи на астма при чувствителни хора.
- Стрес или психологически фактори – понякога самата мисъл за храна може да ви накара да се чувствате зле.
Можем ли да предотвратим тези състояния?
Избягването на проблемната храна е най-добрият метод за поддържане на повечето алергии и непоносимости под контрол. Ако не сме сигурни към коя храна имаме непоносимост, най-добрият начин е да използваме метода на изключването на храните, а след това да ги въвеждаме бавно и една по една, за да следим за реакция, която да ни даде нужната информация. Така можем да открием коя е тази, към която имаме непоносимост. Може да се направи и тест, който да даде по-конкретни резултати.
В случай, че имаме хранителна алергия или непоносимост, е изключително важно да не приемаме храни, които съдържат дори следи от продукта, към който проявяваме реакция. Затова е необходимо винаги да четем етикетите със съдържание и да питаме за „скрити” съставки, когато се храним навън.
Например в много подправки, сосове и овкусители се съдържа глутен и лактоза, за които трябва да бъдем нащрек.
Как да се лекуваме?
Разбираемо е, че животът с алергия или непоносимост налага ограничения, но във всеки случай, за да се чувстваме добре и да се храним с удоволствие, е важно цялото ни тяло да бъде здраво. Алергичните прояви можем да държим под контрол, като поддържаме баланса в нашите клетки.
Това, което можем да направим самостоятелно или в комбинация с друго лечение, е да си набавим минералните соли, които да дадат на организма ни всичко необходимо във форма, създадена, за да се усвои правилно и без странични ефекти.
Комбинацията от три Шуслерови соли:
- Шуслерова сол №2 – намалява имунната реакция при хранителна алергия.
- Шуслерова сол №3 – спира възпалителния процес.
- Шуслерова сол №4 – справя се с хроничното възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт. .
Прием:
Като профилактика – по 3-5 таблетки от всяка сол всеки ден за дълъг период.
При остро състояние – по 1 таблетка от всяка сол на 15-30 минути.
За да сме винаги подготвени, бързо и лесно можем да изберем аптека и да ги купим онлайн.
Виж още:
Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?
Добри новини за алергичната хрема
Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?
Защо организмът има нужда от детокс при алергия?
Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?
Алергията – кога можем да я победим?
Хранене и хомеопатия – каква е връзката?
Кои са най-важните Шуслерови соли в детска възраст и как да ги използваме?