Тъжна жена при лекар

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно

Цифрите показват колко често срещан е този проблем…
Цели 75% от нежния пол са имали вагинални гъбички поне веднъж в живота си. Но проблемът не е в появата им, а в лечението, защото кандидозата най-често се завръща отново и отново – и то обикновено в най-неподходящия момент.

Къде се крие проблемът? Защо се стига до рецидиви постоянно? Често причина може да бъде грешната насока на лечението, което има за цел да се справи със симптомите, без да се потърси истинската причината за инфекцията.

Вагинални гъбички 

“Врагът”, с който трябва да се справим, в повечето случаи са гъбичките Candida albicans. Те се срещат почти навсякъде в околната среда, включително и в нашия организъм. Обикновено се колонизират в устата, стомашно-чревния тракт и вагината. Тогава несъмнено изниква въпросът…

Защо и кога се развива гъбична инфекция?

Въпреки че рискът от среща с причинителите на вагинална кандидоза е голям и дебне отвсякъде, тялото ни държи нещата под контрол. Имунната ни система и „добрите“ бактерии се грижат популацията на Candida да не се размножава в организма ни. 

Но има много фактори, които могат да затруднят тяхната работа, като: 

  • тежко и продължително боледуване
  • прием на антибиотици
  • стрес
  • плуване в басейн 
  • бельо от изкуствени материи

Памучно бельо

 

Тук е мястото да споменем и един често срещан мит за кандидозата. Много често жените, които чуват диагнозата “гъбична инфекция” за първи път, започват да се притесняват, защото погрешно се смята, че тя се разпространява само по полов път. 

Независимо каква е причината за инфекция, интимният партньор на жената трябва също да се подложи на лечение, защото при мъжете обикновено тя протича без симптоми, а нелекуването ще доведе до повторна инфекция с неприятни симптоми. 

Каква е следващата стъпка в лечението?

Ако е налице познатият дискомфорт – вагинален сърбеж, болка съпроводена с гъст вагинален секрет, парещ дискомфорт около отвора на влагалището по време на уриниране и болезненост по време на полов акт, то вероятно става въпрос за вагинални гъбички. Със сигурност на мига искаме да се отървем от тях, но не трябва да прибягваме до самолечение. Още при първите симптоми трябва да посетим гинеколог, който да направи преглед и да вземе секрет за лабораторно изследване. 

Често го пропускаме, нали? Но е много важно: преди лабораторно изследване винаги е добре да изискаме и антибиограма, която да покаже точното антимикотично средство, което да потуши инфекцията. Иначе рискуваме да ни предпишат лекарство на сляпо, което може да не се справи с гъбичките и те ще продължават да ни тормозят. 

Какво е решението, за да не се завърне проблемът пак?

Изписаните антимикотици решават проблема за момента, но за да се сбогуваме с вагиналните гъбички официално, трябва да вземем и други мерки. В противен случай шансът заболяването да рецидивира отново е голям. 

Истината е, че в по-голяма част от случаите човек се „самозаразява“, когато се наруши балансът на полезни бактерии в организма. Нарушеният минерален баланс в организма пък става причина за възникване на нова инфекция.  

Затова се налага да променим някои неща от ежедневието си:

  1. Да се придържаме към алкална диета.
  2. Да приемаме пробиотици, които да възстановят баланса на полезни бактерии в организма.
  3. Да носим бельо от естествена материя – памук.
  4. Да избягваме използването на парфюмирани интимни измиващи средства.
  5. Да възстановим минералния баланс в тялото си с Шуслерови соли.

Алкална диета

Шуслерови соли №4, №9 и №11са минералите, които ще подпомогнат целия процес като работят за възстановяването на вагиналната флора. За радост, те нямат нежелани странични въздействия и имат дълготраен ефект. Приемът е по 5 таблетки от всяка сол дневно (№4-сутрин, №11-обед, №9-вечер), 15 минути преди или след храна, или друга течност различна от вода. Курсът на лечение продължава за период от минимум 4 седмици, желателно е да е 3 месеца, или до отминаване на оплакванията, както и винаги при рецидиви.  

 

Прочети още: 
Вагинални гъбички – кратък справочник

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

7 алтернативни метода за справяне с хремата