Вагинални гъбички при жена

Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?

Гъбичките от вида кандидоза по принцип живеят в тялото в минимални количества, като имунната система се грижи да не причиняват вреди за организма. Въпреки това съществуват фактори, които благоприятстват размножаването им, балансът се нарушава и именно тогава се появява инфекция. Неправилното ѝ лечение и още куп причини могат да я превърнат в хроничен проблем, който за съжаление е познат на много жени.

Лекувате ги, но без успех…

Може да звучи странно, но повечето жени поне веднъж в живота си са се срещали с проблема вагинални гъбички и техните симптоми. Някои по веднъж, но други многократно, ако са по-податливи на тези гъбични инфекции.

Звучи ли ви познато? Правите всичко възможно, за да избегнете срещата с тях отново – носите памучни бикини, приемате пробиотици при лечение с антибиотици, не оставате с мокрия бански костюм след плаж, дори прибягвате до лечение с натурални методи…. но резултат няма.

Това ви кара да си задавате въпроса какво не е наред? Отговорът е, че ако имате вагинални гъбички 4 или повече пъти годишно, имате проблем с хронична гъбична инфекция. Чудите се на какво се дължи това и какво е решението за справяне с нея? Ето отговора:

Жена пие хапче за вагинални гъбички

Какви са причините за рецидивите на вагинални гъбички?

Причините могат да бъдат много, а някои от тях е възможно да са “двигател” за развитие на хронични вагинални инфекции, например: 

Неправилно лечение има жени, които решават да си назначат самолечение, отиват в аптеката, купуват лекарства по своя преценка, без да са се посъветвали със специалист, и започват лечение. Това е лесно, но в същото време крие опасност, защото при неправилно лечение въпросните вагинални гъбички се превръщат в хронично заболяване.

Диабет при хората с високи нива на кръвна захар, рискът от гъбични инфекции е по-голям. При недобър контрол и покачване на нивата на кръвната захар се създава подходяща среда за размножаването на гъбичките, особено във вагиналната област. 

Слаб имунитет – имунната система служи като защита на тялото от патогени и болести. Някои здравословни проблеми могат да отслабят имунитета, а това прави човек по-податлив на бактериални, вирусни и гъбични инфекции.  

Нужда от по-дълго лечение – понякога привидно повторната гъбична инфекция, всъщност може да е проява на стара такава, която не е изчезнала напълно, заради нуждата от по-дълъг курс на лечение.  

Бременностхормоналните изменения при бременните са причина за промени във вагиналната среда, благоприятстващи размножаването на Candida albicans. 

Превръзки – много жени използват ежедневни превръзки, които не допускат приток на въздух. Това създава влажна среда, която е идеална за гъбичките. 

Жена на преглед заради вагинални гъбички

Kaкво помага за тяхното лечение?

Ефикасното лечение на вагинални гъбички е продължителен процес, особено когато става въпрос за хронична форма. Често се налага терапевтичният курс да се повтори, докато се възстанови нормалната влагалищна микрофлора.

В този случай могат да се използват минералните соли, които освен че помагат за ефективното и дълготрайно излекуване на гъбичките, имат и две предимства в борбата с тях:

  1. Укрепват имунната система, за разлика от стандартните лекарства, които само унищожават гъбичките.
  2. Напълно безопасни са, ефективни и нямат нежелани странични въздействия, което ги прави подходящи за бременни жени, при които изборът на лекарства е ограничен. 

Минералните соли лекуват вагинални гъбички

Минералните соли на немския доктор Вилхелм Шуслер работят в тези две посоки, като помагат за дълготрайно възстановяване на вагиналната флора и минералния баланс на организма. 

Ето и необходимата схема за лечение на вагинални гъбички с Шуслерови соли:

  • Шуслерова сол №4– грижи се за здравето на лигавиците, включително и влагалището.
  • Шуслерова сол №9– балансира киселинността в организма, предпоставка за развитие на чести гъбични инфекции.

Прием: всеки ден се взимат по 5 таблетки от всяка сол (№4-сутрин, №11-обед, №9-вечер) 15 минути преди или след хранене, или прием на напитки.  При лечението на гъбични инфекции се препоръчва спазване на диета, която изключва сладкиши и храни с мая, бира и зърнени продукти. 

Минималният курс на лечение е 4 седмици. Ако симптомите не са отшумели, курсът се продължава, а при рецидив – отново се повтаря.

 

Виж още:
Вагинални гъбички – кратък справочник

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно

Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички

Сложи край на упоритите гъбични инфекции