Жена с вагинални гъбички

Вагинални гъбички – кратък справочник

Всичко най-важно за вагиналната кандидоза, събрано на едно място 

Вагиналните гъбички се причиняват от свръхрастеж на Candida – микроскопична гъбичка, намираща се в храносмилателния тракт, по кожата и във влагалището. Свръхрастежът на тези дрожди обикновено се контролира от полезните (добрите) бактерии, намиращи се в тези части на тялото, но понякога този процес може да излезе извън контрол и тогава се получава инфекция, известна като вагинални гъбички. 

Какви са симптомите? Засегнатите се оплакват от подуване, сърбеж и парене в зоната около влагалището. Жените може да изпитват и болка по време на уриниране и/или по време на полов акт. Най-издайническият признак обаче е друг: плътен бял секрет, излизащ от влагалището, който наподобява извара.

Други инфекции, като бактериална вагиноза и някои полово предавани болести, могат да имат подобни симптоми, ето защо преди да тръгнете да се лекувате, говорете с гинеколога си, който да назначи микробиологично изследване, което да потвърди или отхвърли диагнозата.

Гъбичните инфекции могат да се появят и в устата. Тогава се наричат млечница, която може да причини лезии по езика, бузите и венците. Ако е в хранопровода, често е придружена с болезнено преглъщане.

Вагиналната кандидоза днес е често срещана, особено сред жените в най-развитите страни. Изследване на Womenshealth.gov показва, че 75% от жените имат поне една подобна инфекция през живота си, като половината от тях трябва да се преборят с две или повече. Около 5% от дамите имат четири или повече инфекции годишно. 

Кои са факторите, които увеличават риска от вагинални гъбички? Бременност; диабет с неконтролирана кръвна захар; използване на хормонални контрацептиви, особено тези, които съдържат по-високи нива на естроген; редовната употреба на вагинални спрейове; прием на антибиотици или стероидни лекарства; отслабена имунна система.

Промиването на влагалището може да причини гъбични инфекции, защото премахва добрите бактерии, позволявайки на Candida да расте неконтролируемо.

Добрата интимна хигиена е важна за предотвратяване на вагиналните гъбични инфекции. Трябва често да се сменят тампоните и/или превръзките. Най-добре е да се избягват ароматизирани продукти за интимна хигиена. След баня винаги кожата да се подсушава много добре, защото гъбичките и бактериите обичат влажната среда.

Рискът от вагинална кандидоза намалява, ако носите памучно бельо, избягвате тесни панталони или чорапогащници, незабавно сменяте мокрите бански и влажните дрехи след тренировка. Добре е също да се избягват твърде  горещите душове и вани.  

Около 15% от мъжете, които правят секс с жена, която има гъбична инфекция, развиват сърбящ обрив по пениса си. Ако говорим за хомосексуална връзка между две жени, рискът става още по-голям.

Имайте предвид и още един факт: някои лекарства за вагинални гъбични инфекции отслабват действието на контрацептивите, затова говорете с личния си лекар как да продължите да ги използвате, за да избегнете непланирана бременност. 

Бъдете още по-внимателни, ако сте бременна и се лекувате от вагинални гъбички. Има лекарства, които са опасни за развитието и здравето на плода. 

В същото време няколко изследвания показват, че яденето на кисело мляко и кефир с живи култури и/или приемането на добавки, съдържащи Lactobacillus acidophilus, помагат за справянето с вагиналните гъбички.

За да се отървете окончателно от вагиналната гъбична инфекция, може да ви помогнат  оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които нямат никакви противопоказания, напълно безвредни са дори и по време на бременност и кърмене, може да се съчетават с антимикотично лечение, както и с всички други конвенционални и алтернативни методи на лечение.  

Схемата за лечение включва следните клетъчни соли на д–р Вилхелм Шуслер:

Курсът на лечение е минимум 1 месец, най-добре 3 месеца или до отшумяване напълно на инфекцията. 

А защо точно тези три соли от дванадесетте оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU):

Шуслерова сол №4 калиев хлорид е основната сол, отговаряща за здравето на лигавиците в тялото (на храносмилателната, пикочо-половата и дихателната система ). Тя играе и основна роля при възпалението на лигавиците, съпроводено с отделянето на бял секрет. 

Шуслерова сол №11 силицея има алкализираща функция (заедно със сол №9) и помага при снижен имунитет, който също е предпоставка за развитие на гъбички.

Шуслерова сол №9 натриев фосфат отговаря за обмяната на веществата и за поддържането на алкално-киселинния баланс в организма, а свръхрастежът на гъбички се наблюдава при нарушения на този баланс.

 

Виж още:

Вагинални гъбички: защо се появяват?
Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?
Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?
Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?
Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно
Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички
Сложи край на упоритите гъбични инфекции
7 съвета за предпазване от вагинални гъбички през лятото
Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?