кандидоза

Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички

Интимните гъбички са инфекция, предизвикана от свръхрастежа на Candida albicans – вид диморфна гъбичка (дрожди и хифи), която естествено живее в човешкия организъм – най-вече в стомашно-чревния тракт и влагалището. 

Тази гъбична инфекция, наречена кандидоза, може да се появи върху всяка част на тялото, но най-често тя атакува вагинално и предизвиква неприятни симптоми като дразнене, възпаление, сърбеж, влагалищно течение…

Всеки три от пет жени в модерните общества поне веднъж в живота се налага да се борят с тази неприятна гъбична инфекция. Ако и ти си сред тях, особено ако за пръв път имаш кандидоза, задължително посети гинеколога си, за да потвърди диагнозата, и започни да следваш следните прости, но важни правила, които ще ти помогнат по-бързо да се справиш с проблема: 

  • Ако не може да се откажеш, то поне сведи до минимум консумацията на захар и преработени храни, които благоприятстват създаването на среда, в която гъбичките живеят и се размножават успешно. 
  • Увеличи приема на храни, богати на витамин С. Той засилва имунната система, като помага по-бързо да се справиш с гъбичките. Ако се налага, можеш да приемаш този полезен витамин допълнително и под таблетна форма. 
  • Хапвай чесън, един от най-силните природни антибиотици, който също помага в борбата срещу гъбичните паразити в тялото.  
  • Прибягвай до антибиотици само в краен случай, защото те разрушават бактериалния баланс в организма.  
  • Избирай бельо, което е 100% памук и не се впива в тялото.
  • Избягвай и носенето на мокри бански дълго време, защото за вагиналните гъбички това е перфектната среда за размножаване. 

Това са основни правила, които е добре винаги да помниш. Ето и кои три важни помощника може да добавиш към тях, за да овладееш и да се справиш по-бързо с проблема. 

Българско кисело мляко

Медицинско изследване, проведено през 2017 г., потвърждава, че живите бактерии Лактобацилус булгарикус, Лактобацилус ацидофилус и Бифидус, които се съдържат в киселото мляко, помагат да се създаде добра флора в стомашно-чревния тракт, а като следствие: и по-здравословна среда във вагината, която възстановява баланса и тушира свръхразмножаването на гъбичките.

При киселото мляко е важно да се увериш, че то не съдържа никаква захар и добавено нишесте, защото те пък са благоприятна среда за развитието на гъбички. 

кисело мляко

Киселото мляко е естествен пробиотик, но в допълнение към него вагиналната флора може да бъде възстановена с помощта на пробиотици и синбиотици, които се предлагат под формата на капсули и супозитории (свещички). 

Смрадлика

Позната е още и под наименованието тетра. Повечето хора познават нейното стягащо действие, ако са имали проблеми с венците. Тя се използва и при всякакви видове рани, тъй като помага за тяхното по-бързо възстановяване. 

Но в случая е важно да се отбележи, че тя е чудесен помощник и когато има налице гъбички и бактерии от различен произход. Противовъзпалителното и антигъбичното ѝ действие се проявяват най-добре при регулярна и продължителна употреба. 

смрадлика

Можеш да си правиш интимни вани, като за целта са ти необходими 50 грама от тази ценна билка. Свари ги в два литра вода за около 20 минути. Изчакай течността да се охлади и я използвай за външно измиване по възможност два пъти дневно.

Шуслерови соли

Появата на гъбички говори за нарушено равновесие във вагиналната микрофлора, а няма по-добър начин да върнеш баланса в клетките и организма си от своевременния прием на правилните минерални соли, които явно му липсват в момента.  

шускерови соли

За бързото и дълготрайно възстановяване на флората във вагината ще са ти нужни и минерални соли, които силно подпомагат целия оздравителен процес. Най-големият плюс на клетъчните соли, открити от немския доктор Вилхелм Шуслер, е че са напълно безопасни, може да се използват и от бременни и имат дългосрочен ефект във времето. 

Оригиналните соли на Немския хомеопатичен съюз са дванадесет, но на теб ще са нужни само три. Ето кои са те: 

Шуслерова сол №4 – грижи се за здравето на лигавиците, включително и влагалището.
Шуслерова сол №9– намалява увеличената киселинност в организма, предпоставка за развитие на чести гъбични инфекции
Шуслерова сол №11– помага за неутрализирането на вируси и бактерии в тялото.  

Дозировка: всеки ден се взимат по 5 таблетки от всяка сол (№4-сутрин, №11-обед, №9-вечер) 15 минути преди или след хранене, или прием на напитки.  

Минималният курс на лечение е 4 седмици. Ако симптомите не са отшумели, курсът се продължава, а при рецидив – отново се повтаря.

Започни прием навреме. Можеш да поръчаш и бързо и лесно оригиналните продукти от Германия ТУК

 

Виж още: 

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?

Сложи край на упоритите гъбични инфекции