Бременна жена се тревожи, че има гъбички

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Прекрасният и често много чакан период на бременност, освен красивите емоции и нови усещания, които носи, често става причина и за физически дискомфорт, към който спада и неочакваната поява на интимни гъбички. 

Бъдещите майки трябва да бъдат много внимателни с лечението. То трябва да бъде едновременно ефикасно, за да реши проблема, но и щадящо към техния организъм, от който пряко зависи и здравето на бебето. 

Повод за притеснение ли са гъбичките в този период?

Категорично появата им е неприятна, но тя не трябва да стряска бъдещите майки, защото много често тя е следствие от нормални закономерности, съпътстващи бременността. 

Най-често се среща инфекцията, причинена от Candida albicans, но има и случаи, в които става въпрос за друг вид кандида – Candida glabrata, Candida krusei. Около 20-25% от жените по време на бременност имат такава неприятна “среща” по време на деветте месеца.

 

Причинител на гъбична инфекция - кандида албиканс

 

Самите гъбички не винаги се появяват като външен фактор за тялото. Има и такива, които живеят в него, без да създават каквито и да било проблеми. Под влияние на различни условия обаче, те могат да се размножат в количества, които да създадат така познатите неприятни усещания на парене, сърбеж и подуване в интимната област. 

Всяка бъдеща майка трябва да следи за развитието на такива симптоми, защото обичайното бяло течение, с което често се разпознава наличието на интимни гъбички, може да подведе при диагностицирането на проблема. Това се дължи на факта, че по време на бременността като цяло може да се наблюдава по-обилно течение. 

Хормоналните виновници

Нормално е в тялото на бъдещата майка нивата на хормоните да са съвсем различни от обичайното. Естрогенът и гликогенът се увеличават, а това влияе пряко на алкално-киселинния баланс във влагалището, който е отговорен за правилното разпределение на микроорганизмите в него. 

Епителните клетки във влагалището имат способността да потискат развитието на интимни гъбички, но тази им функция намалява значително при високи нива на естроген. Вероятно е този хормон да ускорява самия растеж на интимните гъбички, но това все още е обект на изследвания от страна на учените.

 

Гъбички в интимната област

 

В “хормоналната буря” се включва и прогестеронът, който е пряко свързан с нивата на бели кръвни клетки, които също в нормални условия имат за цел да потискат появата на вагинални гъбички. 

Към тези съвсем обичайни хормонални промени обичайно се добавят и други фактори, благоприятстващи развитието на кандидоза: понижен имунитет и запарване в интимната област. Особено внимателни трябва да бъдат и майките с диабет, с наднормено тегло или тези, които по някаква причина трябва да приемат антибиотици. 

Лечението на вагинални гъбички е особено важно при бременните

Докато бебето е в корема на мама, няма опасност гъбичната инфекция да го засегне, тъй като то е предпазено от амниотичния сак и околоплодните води. Лечението на кандида обаче трябва да е навременно, за да не се върне тя с нова сила в неподходящ момент, какъвто е раждането. 

Тогава бебето влиза в директен контакт с микроорганизмите в родовия канал. Ако това се случи, е възможно гъбичките да се предадат на новороденото и да станат причина за развитие на млечница – кандидоза в устната му кухина.

 

Бременна жена, излекувала гъбички

 

Кандидоза и бременност – какво е по-различното в лечението?

В този случай то трябва да не е агресивно, за да е безопасно за организма и плода. Бъдещите майки могат да са спокойни, защото има как да се справят с този неприятен проблем. 

Като начало се препоръчва ограничаването на количествата захар, която, попадайки в организма, създава благоприятна среда за развитие и размножаване на интимните гъбички

Могат да се приемат и пробиотици, но най-важно е да се възстанови нарушения минерален баланс в тялото на бъдещата майка. Важни са нивата на следните 3 минерални соли: калиум хлоратум, натриум фосфорикум и силицея. Те могат да се намерят лесно за прием под формата на таблетки, като:

  • Шуслерова сол №4 калиум хлоратум, която помага за възстановяване на влагалищната лигавица при възпаления и регулира отделянето на токсини чрез лимфната система. 
  • Шуслерова сол №11 силицея, чието действие помага за неутрализирането на вируси, бактерии, паразити и гъбички. Също важна сол при хронично повишена киселинност – причина за отслабване на имунната система и по-лесното разпространение на патогени.  

Необходими са дневно по 5 таблетки от всяка Шуслерова сол, 15 минути преди или след хранене, или прием на напитки. Желателно е приемът да е поне месец, а ако симптомите продължават – и по-дълго. 

Бъдещите майки могат да минат този курс на лечение съвсем спокойни, защото Шуслеровите соли са щадящи за организма, напълно безопасни, и за тях, и за бебето, и ефектът им е дълготраен.

 

Виж още:

Вагинални гъбички – кратък справочник

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?

Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?

Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички

Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно

Сложи край на упоритите гъбични инфекции