Бременна жена

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?

Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание, специализирана грижа и прием на важни добавки за здравето на бременната и бебето.

 1. Фолиева киселина – една от важните добавки през бременността  

Фолиева киселина или витамин B9 е синтетична форма на фолат. Тази добавка е изключително важна по време на бременност, защото помага за предотвратяване на спина бифида – вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб на плода. 

Аномалията се появява през първите седмици от бременността, защото тогава се изгражда невралната тръба, от която на по-късен етап се формира гръбначният стълб и централната нервна система. Затова за здравословен растеж и развитие на бебето е препоръчително приемът на фолиева киселина да започне поне 3 месеца преди зачеването и да продължи поне 12 седмици по време на бременността. 

Препоръчителната дневна доза е около 400 микрограма. Някои жени е нужно да приемат по-висока доза в случай, че:  

  • те или бащата на бебето имат дефект на невралната тръба
  • те или бащата на бебето имате фамилна анамнеза за дефекти на невралната тръба
  • имат предишна бременност, засегната от дефект на невралната тръба
  • имат диабет
  • имат висок индекс на телесна маса (ИТМ), който е над 30

Бременна жена държи ябълка

2. Кои храни съдържат фолиева киселина 

Много храни са естествено богати на фолат, но той се разтваря във вода и лесно се унищожава при готвене. Препоръчително е зеленчуците да се приготвят на пара или да се консумират сурови. Така запазват витамините и минералите, които съдържат.

Можете да получите достатъчно фолиева киселина като приемате витамини или като ядете храни, богати на фолиева киселина:

Зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, карфиол, спанак, зелен фасул, маруля, гъби, пащърнак, сладка царевица, тиквички. 

Плодове – авокадо, грейпфрут, портокали, горски плодове, банани.

Бобови растения – нахут, соя, червен боб, леща, фасул.

Други – яйца, ядки, пълнозърнест хляб и зърнени закуски. 

Бременна жена седи на легло

3. На кои храни да наблегнете 

За да набави необходимите минерали за плода, майката трябва да промени хранителния си режим, както и да се откаже от вредните навици, за да бъде здраво бебето. 

Едни от полезните храни, които доставят витамини и минерали по време на бременността са:

Яйца
Те са богати на фолиева киселина, желязо и холин, който се съдържа в жълтъка и има важно значение за развитието на мозъка на плода. 

Кисело мляко
Съдържа калий, който освен че се грижи за костите, намалява риска от ниско тегло на бебето при раждане и от преждевременно раждане. 

Сьомга
Има ниски нива на живак и се счита за безопасна за бременните, но приемът ѝ трябва да е максимум 110-115 г на седмица. Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват функцията на мозъка. 

Сладки картофи
Печени или на пюре, те са добър източник на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Този витамин пък има важна роля за кожата, очите и костите на бебето. 

Портокалов сок
Започването на деня с чаша фреш от портокал доставя на организма фолиева киселина, калий и витамин C – всички те играят важна роля за нормалното развитие и здраве на бебето. 

Бременна жена гали корема си

4. Най-важните минерални соли през цялата бременност

Освен в началото на бременността, жената трябва да приема витамини и минерали през целия период, за да се чувства добре и да се развива правилно бебето. 

За да избегне типични оплаквания като умора, повръщане и подути крайници и да се чувства по-енергична и в добро разположение на духа, всяка бременна жена е добре да се довери на Шуслеровите соли на DHU, които са напълно безопасни, щадящи организма и ефективни. 

Оригиналните Шуслерови соли помагат за правилното усвояване на минералите и регулирането на минералните дефицити в тялото, а в периода на бременността това е изключително ценно и важно за организма на майката и плода. 

През цялата бременност е препоръчително да се приемат следните три минерални соли: 

Шуслерова сол №1 солта на бременността, която прави тъканите по-еластични, предотвратявайки образуването на стрии, разширени вени, целулит, хемороиди. 

Шуслерова сол №2  е необходима за деленето на клетките и за растежа на плода, освен това се грижи за здравината на костите и зъбите на майката и на детето.

Шуслерова сол №11 помага за неутрализирането на вируси, бактерии, паразити и гъбички. Също важна сол при хронично повишена киселинност – причина за отслабване на имунната система и по-лесното разпространение на патогени. Сол №11 отговаря за съхраняването на еластичността и здравината на кожата. 

За още полезна информация за бременността през всички гестационни седмици, разгледайте нашия Календар на бременността.

 

Виж още:

Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Бременност по седмици – необходими минерали

Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър