
Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?
Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание, специализирана грижа и прием на важни добавки за здравето на бременната и бебето.
1. Фолиева киселина – една от важните добавки през бременността
Фолиева киселина или витамин B9 е синтетична форма на фолат. Тази добавка е изключително важна по време на бременност, защото помага за предотвратяване на спина бифида – вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб на плода.
Аномалията се появява през първите седмици от бременността, защото тогава се изгражда невралната тръба, от която на по-късен етап се формира гръбначният стълб и централната нервна система. Затова за здравословен растеж и развитие на бебето е препоръчително приемът на фолиева киселина да започне поне 3 месеца преди зачеването и да продължи поне 12 седмици по време на бременността.
Препоръчителната дневна доза е около 400 микрограма. Някои жени е нужно да приемат по-висока доза в случай, че:
- те или бащата на бебето имат дефект на невралната тръба
- те или бащата на бебето имате фамилна анамнеза за дефекти на невралната тръба
- имат предишна бременност, засегната от дефект на невралната тръба
- имат диабет
- имат висок индекс на телесна маса (ИТМ), който е над 30
2. Кои храни съдържат фолиева киселина
Много храни са естествено богати на фолат, но той се разтваря във вода и лесно се унищожава при готвене. Препоръчително е зеленчуците да се приготвят на пара или да се консумират сурови. Така запазват витамините и минералите, които съдържат.
Можете да получите достатъчно фолиева киселина като приемате витамини или като ядете храни, богати на фолиева киселина:
Зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, карфиол, спанак, зелен фасул, маруля, гъби, пащърнак, сладка царевица, тиквички.
Плодове – авокадо, грейпфрут, портокали, горски плодове, банани.
Бобови растения – нахут, соя, червен боб, леща, фасул.
Други – яйца, ядки, пълнозърнест хляб и зърнени закуски.
3. На кои храни да наблегнете
За да набави необходимите минерали за плода, майката трябва да промени хранителния си режим, както и да се откаже от вредните навици, за да бъде здраво бебето.
Едни от полезните храни, които доставят витамини и минерали по време на бременността са:
Яйца
Те са богати на фолиева киселина, желязо и холин, който се съдържа в жълтъка и има важно значение за развитието на мозъка на плода.
Кисело мляко
Съдържа калий, който освен че се грижи за костите, намалява риска от ниско тегло на бебето при раждане и от преждевременно раждане.
Сьомга
Има ниски нива на живак и се счита за безопасна за бременните, но приемът ѝ трябва да е максимум 110-115 г на седмица. Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват функцията на мозъка.
Сладки картофи
Печени или на пюре, те са добър източник на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Този витамин пък има важна роля за кожата, очите и костите на бебето.
Портокалов сок
Започването на деня с чаша фреш от портокал доставя на организма фолиева киселина, калий и витамин C – всички те играят важна роля за нормалното развитие и здраве на бебето.
4. Най-важните минерални соли през цялата бременност
Освен в началото на бременността, жената трябва да приема витамини и минерали през целия период, за да се чувства добре и да се развива правилно бебето.
За да избегне типични оплаквания като умора, повръщане и подути крайници и да се чувства по-енергична и в добро разположение на духа, всяка бременна жена е добре да се довери на Шуслеровите соли на DHU, които са напълно безопасни, щадящи организма и ефективни.
Оригиналните Шуслерови соли помагат за правилното усвояване на минералите и регулирането на минералните дефицити в тялото, а в периода на бременността това е изключително ценно и важно за организма на майката и плода.
През цялата бременност е препоръчително да се приемат следните три минерални соли:
Шуслерова сол №1 – солта на бременността, която прави тъканите по-еластични, предотвратявайки образуването на стрии, разширени вени, целулит, хемороиди.
Шуслерова сол №2 е необходима за деленето на клетките и за растежа на плода, освен това се грижи за здравината на костите и зъбите на майката и на детето.
Шуслерова сол №11 помага за неутрализирането на вируси, бактерии, паразити и гъбички. Също важна сол при хронично повишена киселинност – причина за отслабване на имунната система и по-лесното разпространение на патогени. Сол №11 отговаря за съхраняването на еластичността и здравината на кожата.
За още полезна информация за бременността през всички гестационни седмици, разгледайте нашия Календар на бременността.
Виж още:
Бременност по седмици: как да се храниш?
Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?
Как тялото дава знак, че му липсва магнезий
Бременност по седмици – необходими минерали
Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност
Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?
Бременност по седмици: хранене през първия триместър
Бременност по седмици и приемът на желязо
Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?