Бременност - първи триместър

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Най-подходящите храни от 1 до 13 гестационна седмица

Храната е изключителна важна за човек, но по време на бременност тя придобива още по-голямо значение, защото се грижи за здравето на двама – майката и бебето. Ето на кои храни трябва да се наблегне през първите тринадесет гестационни седмици.

Развитие на плода през първия триместър

От 1 до 13 гестационна седмица от бременността се случват следните важни събития: 

 • Подготовка на женското тяло за бъдещoто износване на бебето;
 • Самият акт на оплождане – сперматозоидът и яйцеклетката се сливат в обща клетка, наречена зигота, в която е закодирано почти всичко – полът на бебето, биометрични данни като височина, цвета на очите и косата, до известна степен и характеристики на личността като талант и ниво на интелигентност;
 • Пътешествието на зиготата през маточната тръба до матката;
 • Оформянето на ембриона и плацентата в матката;
 • Начален период на развитие на ембриона, в който започват да се формират важни органи като мозък, гръбначен мозък, сърце
 • Стартиране и на процесите, свързани с образуването на централната и периферна нервна система, очите, кръвоносната система, опорно-двигателната система, репродуктивната система, бъбреците…
 • Ембрионът придобива S-образна форма, в която започват да личат крайниците – ръце и крака;
 • Развитие на пръстите и врата; ноктите и гениталиите;
 • Гърдите на майката започват да се подготвят да произвеждат кърма.

Снимка от видеозон

Хранене през първия триместър

През първия триместър бременните жените не е нужно да правят драстични промени в хранителния режим, който са спазвали до момента, а само да се опитат да го направят по-добър – като качество, а не като количество. И естествено да изключат от ежедневието си всички вредни навици. 

Нужна е и психологическа настройка за някои негативни страни, които може да се появят през първите дванадесет седмици от бременността – сутрешно гадене или липса на апетит, редувани със силно желание за определен вид храна, което бързо отшумява. Появата на запек може да е “верен спътник” през всички девет месеца от бременността. 

За да се преодолеят тези симптоми, трябва да се пие повече вода и билкови чайове, които успокояват стомашната лигавица, да се ядат по-леки храни, такива, богати на естествени фибри и да се избягват сладкото и полуфабрикатите. 

Заради съдържащите се в тях живи микроорганизми, които може да причинят големи неприятности, още от първия ден на бременността трябва да се забрави за непастьоризираните млечни продукти, меките (незрели) сирена, суровата риба и месо, суши. 

За да е здрава бъдещата майка, а плодът да се развива правилно и да расте с нормални темпове, през първите тринадесет гестационни седмици от бременността качеството на храната е от особена важност. Тя трябва да е богата на определени вещества, които не само са препоръчителни, но и задължителни. 

В списъка по-долу, който е разделен на отделни групи, се забелязва, че много от храните се повтарят, което още повече улеснява хранителния режим по време на първия триместър или както гласи поговорката: С един куршум – два заека

Бременност по седмици: Фолиева киселина

Витамин B9, по-познат като фолиева киселина, е от изключителна важност през първите седмици от бременността, защото има две основни задачи – участва в растежа и нормалното функциониране на клетките на ембриона, но и има ключова роля в образуването на червените кръвни клетки (еритроцити), които “транспортират” кислорода в тялото.

Вродени малформации на главния и гръбначен мозък и сърцето – до това може да доведе липсата на достатъчно количество фолиева киселина в организма на бременната, а оттам и в плода, затова Витамин B9 трябва да бъде набавян главно чрез храни като:

 1. Семена и ядки, особено слънчогледови семки и бадеми;

2. Боб, леща, грах, царевица;

3. Зеленолистни зеленчуци, целина, моркови;

4. Аспержи и броколи, брюкселско зеле и бамя, авокадо и карфиол;

5. Цитрусови плодове и банани, пъпеш и ягоди;

6. Агнешко и черен дроб;

7. Жълтъкът на яйцето. 

Храни богати на фолиева киселина

Бременност по седмици: Калций

За да има здрави кости и зъби, бебето в корема на майката има нужда от калций. Той участва и в деленето на клетките и във функционирането на сърдечната дейност на зародиша

Липсата на този минерал може да се отрази и върху здравето на бременната, която след време да развие остеопороза

Естествени източници на калций са: 

 1. Млякото и млечните продукти – особено кисело мляко и зрели (твърди) сирена, Тофу;

2. Коприва, спанак, лапад, марули, къдраво зеле и бамя;

3. Боб, леща, нахут, овесени ядки, жито;

4. Сардини и сьомга;

5. Портокали и смокини;

6. Семена като мак, сусам, целина, чия, зърна от амарант;

7. Бадеми;

8. Минерална вода.
Кисело мляко

Бременност по седмици: Витамин D

Витамин D е мастноразтворимо съединение, състоящо се от витамини D1, D2 и D3, и на практика представлява важен хормон, който оказва ефект върху над 2000 функции в човешкото ДНК.  

Съотнесен към бременността, този витамин има една основа задача – подпомага усвояването на калция, както от майката, така и от бебето. 

Основният източник на Витамин D са ултравиолетовите лъчи на слънцето, които помагат той да се образува под кожата, затова разходките на открито са важни не само за бъдещите майки, но и за всички, които искат да са здрави и да имат силна имунна система.

Витамин D може да бъде набавен и с помощта на няколко храни: 

 1. Мазни риби като дива сьомга и скумрия, които са богати и на омега-3 мастни киселини, както и сардини;

2. Масло от черен дроб на риба треска;

3. Гъби, отглеждани на слънце;

4. Жълтъкът на яйцето.

Дива сьомга

Бременност по седмици: Желязо

Желязото е важен елемент от хемоглобина, който е част от еритроцитите, които пък нарастват многократно по време на бременност, защото плодът в утробата на майката има нужда от насищане с кислород

Липсата на желязо още през първите седмици от бременността може след това да имат фатални последици: раждане преди термина, ниско тегло на бебето; дори най-лошото – перинатална смъртност (мъртвородено бебе).

Желязо може да се набави при консумация на: 

 1. Червени меса и черен дроб;

2. Яйца и млечни продукти;

3. Скариди, миди, риба тон, октопод;

4. Леща, боб, нахут, бакла;

5. Спанак, коприва, магданоз, лапад, целина, червено цвекло, (брюкселско) зеле, броколи, аспержи, спирулина;

6. Портокал, лимон, мандарина, грейпфрут, киви, ягоди, смокини, сливи, боровинки, диня, пъпеш и манго;

7. Кашу, кедрови ядки и слънчоглед;

8. Ориз, спелта, пшеница, чия, амарант и киноа;

9. Натурален шоколад.

Червени меса

Бременност по седмици: Йод

На бременните жени задължително се препоръчва да пият фолиева киселина, Витамин D или Омега-3 мастни киселини, но често се забравя да се обърне внимание на приема на йод, който е изключително важен химически елемент, отговорен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и метаболизъм на майката

През първите седмици от бременността йодът има ключова роля при изграждане на мозъка, невронните връзки и скелета на бебето.

Научни изследвания доказват, че деца родени от майки с ниско ниво на йод, имат по-нисък коефициент на интелигентност, както и проблеми при усвояване на учебния материал.

За възрастните хора препоръчителната дневна доза (RDA) йод е 150 микрограма, но за бременни и кърмачки тази дневна доза е още по-висока. 

Ето най-добрите източници на йод: 

 1. Йодирана сол;

2 . Морски водорасли;

3. Сардини, риба тон, скариди;

4. Червени боровинки;

5. Млечни продукти, особено киселото мляко;

6. Яйца;

7. Ягоди и банани;

8. Лук и сладки картофи;

9. Боб, ечемик, фъстъци.

Човешка клетка

Бременност по седмици: Клетъчни соли

Клетъчните соли на д-р Вилхелм Шуслер са препоръчителни през всички етапи на бременността и след това при кърмене и възстановяване, защото са напълно безопасни за майката и бебето и могат да се съчетават с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Дванадесетте оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз имат уникалната способност да действат на клетъчно ниво, лекувайки причината, а не симптома. Освен това те подпомагат и усвояването на различни хранителни вещества, което е особено важно през първия триместър от бременността. 

Най-силната полза от Шуслеровите соли по време на бременност е връщането на минералния баланс на организма, което в съчетание с правилния хранителен режим, е гаранция за една безпроблемна и красива бременност и майчинство.

През първите тринадесет гестационни седмици от особена важност са следните клетъчни соли: 

 • Шуслерова сол №1 дава еластичност на тъканите и се грижи за красотата на бременната жена, предпазвайки я от поява на разширени вени, хемороиди, стрии и целулит. 
 • Шуслерова сол №2 от една страна се грижи за деленето на клетките и за правилния растеж на плода, а от друга-  за здравите кости, зъби и нокти на майката. 
 • Шуслерова сол №5 също едновременно обгрижва майката и плода, защото участва в образуването на нервните пътища на зародиша и се грижи за доброто настроение на бременната, предпазвайки я от стреса и изпадането в депресивни състояния. 

Профилактичен прием: 3-5 таблетки на ден от всяка сол за период от 3 месеца.

В КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА може да се открие максимално подробна информация кои Шуслерови соли са най-полезни през първия триместър и за всяка една гестационна седмица от този период, а ТУК може да поръчаш онлайн всички необходими сoли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз. 

 

Виж още: 

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба

Здрави и красиви във всеки период от живота (Част 2)