Бременност по седмици: хранене през първия триместър
Най-подходящите храни от 1 до 13 гестационна седмица
Храната е изключителна важна за човек, но по време на бременност тя придобива още по-голямо значение, защото се грижи за здравето на двама – майката и бебето. Ето на кои храни трябва да се наблегне през първите тринадесет гестационни седмици.
Развитие на плода през първия триместър
От 1 до 13 гестационна седмица от бременността се случват следните важни събития:
- Подготовка на женското тяло за бъдещoто износване на бебето;
- Самият акт на оплождане – сперматозоидът и яйцеклетката се сливат в обща клетка, наречена зигота, в която е закодирано почти всичко – полът на бебето, биометрични данни като височина, цвета на очите и косата, до известна степен и характеристики на личността като талант и ниво на интелигентност;
- Пътешествието на зиготата през маточната тръба до матката;
- Оформянето на ембриона и плацентата в матката;
- Начален период на развитие на ембриона, в който започват да се формират важни органи като мозък, гръбначен мозък, сърце…
- Стартиране и на процесите, свързани с образуването на централната и периферна нервна система, очите, кръвоносната система, опорно-двигателната система, репродуктивната система, бъбреците…
- Ембрионът придобива S-образна форма, в която започват да личат крайниците – ръце и крака;
- Развитие на пръстите и врата; ноктите и гениталиите;
- Гърдите на майката започват да се подготвят да произвеждат кърма.
Хранене през първия триместър
През първия триместър бременните жените не е нужно да правят драстични промени в хранителния режим, който са спазвали до момента, а само да се опитат да го направят по-добър – като качество, а не като количество. И естествено да изключат от ежедневието си всички вредни навици.
Нужна е и психологическа настройка за някои негативни страни, които може да се появят през първите дванадесет седмици от бременността – сутрешно гадене или липса на апетит, редувани със силно желание за определен вид храна, което бързо отшумява. Появата на запек може да е “верен спътник” през всички девет месеца от бременността.
За да се преодолеят тези симптоми, трябва да се пие повече вода и билкови чайове, които успокояват стомашната лигавица, да се ядат по-леки храни, такива, богати на естествени фибри и да се избягват сладкото и полуфабрикатите.
Заради съдържащите се в тях живи микроорганизми, които може да причинят големи неприятности, още от първия ден на бременността трябва да се забрави за непастьоризираните млечни продукти, меките (незрели) сирена, суровата риба и месо, суши.
За да е здрава бъдещата майка, а плодът да се развива правилно и да расте с нормални темпове, през първите тринадесет гестационни седмици от бременността качеството на храната е от особена важност. Тя трябва да е богата на определени вещества, които не само са препоръчителни, но и задължителни.
В списъка по-долу, който е разделен на отделни групи, се забелязва, че много от храните се повтарят, което още повече улеснява хранителния режим по време на първия триместър или както гласи поговорката: С един куршум – два заека!
Бременност по седмици: Фолиева киселина
Витамин B9, по-познат като фолиева киселина, е от изключителна важност през първите седмици от бременността, защото има две основни задачи – участва в растежа и нормалното функциониране на клетките на ембриона, но и има ключова роля в образуването на червените кръвни клетки (еритроцити), които “транспортират” кислорода в тялото.
Вродени малформации на главния и гръбначен мозък и сърцето – до това може да доведе липсата на достатъчно количество фолиева киселина в организма на бременната, а оттам и в плода, затова Витамин B9 трябва да бъде набавян главно чрез храни като:
- Семена и ядки, особено слънчогледови семки и бадеми;
2. Боб, леща, грах, царевица;
3. Зеленолистни зеленчуци, целина, моркови;
4. Аспержи и броколи, брюкселско зеле и бамя, авокадо и карфиол;
5. Цитрусови плодове и банани, пъпеш и ягоди;
6. Агнешко и черен дроб;
7. Жълтъкът на яйцето.
Бременност по седмици: Калций
За да има здрави кости и зъби, бебето в корема на майката има нужда от калций. Той участва и в деленето на клетките и във функционирането на сърдечната дейност на зародиша.
Липсата на този минерал може да се отрази и върху здравето на бременната, която след време да развие остеопороза.
Естествени източници на калций са:
- Млякото и млечните продукти – особено кисело мляко и зрели (твърди) сирена, Тофу;
2. Коприва, спанак, лапад, марули, къдраво зеле и бамя;
3. Боб, леща, нахут, овесени ядки, жито;
4. Сардини и сьомга;
5. Портокали и смокини;
6. Семена като мак, сусам, целина, чия, зърна от амарант;
7. Бадеми;
8. Минерална вода.
Бременност по седмици: Витамин D
Витамин D е мастноразтворимо съединение, състоящо се от витамини D1, D2 и D3, и на практика представлява важен хормон, който оказва ефект върху над 2000 функции в човешкото ДНК.
Съотнесен към бременността, този витамин има една основа задача – подпомага усвояването на калция, както от майката, така и от бебето.
Основният източник на Витамин D са ултравиолетовите лъчи на слънцето, които помагат той да се образува под кожата, затова разходките на открито са важни не само за бъдещите майки, но и за всички, които искат да са здрави и да имат силна имунна система.
Витамин D може да бъде набавен и с помощта на няколко храни:
- Мазни риби като дива сьомга и скумрия, които са богати и на омега-3 мастни киселини, както и сардини;
2. Масло от черен дроб на риба треска;
3. Гъби, отглеждани на слънце;
4. Жълтъкът на яйцето.
Бременност по седмици: Желязо
Желязото е важен елемент от хемоглобина, който е част от еритроцитите, които пък нарастват многократно по време на бременност, защото плодът в утробата на майката има нужда от насищане с кислород.
Липсата на желязо още през първите седмици от бременността може след това да имат фатални последици: раждане преди термина, ниско тегло на бебето; дори най-лошото – перинатална смъртност (мъртвородено бебе).
Желязо може да се набави при консумация на:
- Червени меса и черен дроб;
2. Яйца и млечни продукти;
3. Скариди, миди, риба тон, октопод;
4. Леща, боб, нахут, бакла;
5. Спанак, коприва, магданоз, лапад, целина, червено цвекло, (брюкселско) зеле, броколи, аспержи, спирулина;
6. Портокал, лимон, мандарина, грейпфрут, киви, ягоди, смокини, сливи, боровинки, диня, пъпеш и манго;
7. Кашу, кедрови ядки и слънчоглед;
8. Ориз, спелта, пшеница, чия, амарант и киноа;
9. Натурален шоколад.
Бременност по седмици: Йод
На бременните жени задължително се препоръчва да пият фолиева киселина, Витамин D или Омега-3 мастни киселини, но често се забравя да се обърне внимание на приема на йод, който е изключително важен химически елемент, отговорен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и метаболизъм на майката.
През първите седмици от бременността йодът има ключова роля при изграждане на мозъка, невронните връзки и скелета на бебето.
Научни изследвания доказват, че деца родени от майки с ниско ниво на йод, имат по-нисък коефициент на интелигентност, както и проблеми при усвояване на учебния материал.
За възрастните хора препоръчителната дневна доза (RDA) йод е 150 микрограма, но за бременни и кърмачки тази дневна доза е още по-висока.
Ето най-добрите източници на йод:
- Йодирана сол;
2 . Морски водорасли;
3. Сардини, риба тон, скариди;
4. Червени боровинки;
5. Млечни продукти, особено киселото мляко;
6. Яйца;
7. Ягоди и банани;
8. Лук и сладки картофи;
9. Боб, ечемик, фъстъци.
Бременност по седмици: Клетъчни соли
Клетъчните соли на д-р Вилхелм Шуслер са препоръчителни през всички етапи на бременността и след това при кърмене и възстановяване, защото са напълно безопасни за майката и бебето и могат да се съчетават с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение.
Дванадесетте оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз имат уникалната способност да действат на клетъчно ниво, лекувайки причината, а не симптома. Освен това те подпомагат и усвояването на различни хранителни вещества, което е особено важно през първия триместър от бременността.
Най-силната полза от Шуслеровите соли по време на бременност е връщането на минералния баланс на организма, което в съчетание с правилния хранителен режим, е гаранция за една безпроблемна и красива бременност и майчинство.
През първите тринадесет гестационни седмици от особена важност са следните клетъчни соли:
- Шуслерова сол №1 дава еластичност на тъканите и се грижи за красотата на бременната жена, предпазвайки я от поява на разширени вени, хемороиди, стрии и целулит.
- Шуслерова сол №2 от една страна се грижи за деленето на клетките и за правилния растеж на плода, а от друга- за здравите кости, зъби и нокти на майката.
- Шуслерова сол №3 предотвратява появата на желязодефицитна анемия.
- Шуслерова сол №5 също едновременно обгрижва майката и плода, защото участва в образуването на нервните пътища на зародиша и се грижи за доброто настроение на бременната, предпазвайки я от стреса и изпадането в депресивни състояния.
Профилактичен прием: 3-5 таблетки на ден от всяка сол за период от 3 месеца.
В КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА може да се открие максимално подробна информация кои Шуслерови соли са най-полезни през първия триместър и за всяка една гестационна седмица от този период, а ТУК може да поръчаш онлайн всички необходими сoли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз.
Виж още:
Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло
Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър
Бременност по седмици и приемът на желязо
Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?
Бременност по седмици: най-важното за последния триместър
Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?
Бременност по седмици – необходими минерали