Корем на бременна жена

Бременност по седмици и приемът на желязо

През всички седмици от бременността жените имат нужда от около два пъти по-голямо количество желязо, защото тялото използва този минерал, за да произвежда допълнителна кръв (хемоглобин) за бебето, както и за достатъчно насищане на тъканите с кислород. 

Статистиката сочи, че при над 50% от бременните жени има липса на желязо в организма, затова те трябва да компенсират този недостиг с допълнителен прием под формата на хранителна добавка и/или като консумират богати на желязо храни. 

Според Световната здравна организация (СЗО) бременните жени ежедневно трябва да вземат желязо като перорална добавка през всеки един от триместрите. Точната доза желязо се определя от наблюдаващия акушер-гинеколог, който отблизо следи бременността по седмици и какви нужди има тялото на бъдещата майка.

Получаването на достатъчно желязо през всички седмици от бременността държи нивото на червените кръвни клетки в норма. Спадът им носи чувство на умора и риск от желязодефицитна анемия, която може да предизвика раждане на бебето твърде рано, възможност то да се появи на бял свят с ниско тегло или да причини следродилен сепсис. 

Ето защо бременните жените трябва да следят стриктно нивото на хемоглобин (Hb или HGB) в кръвта, който е желязосъдържащ протеин в еритроцитите и изпълнява изключително важната роля да пренася кислорода от белите дробове към тъканите и клетките. Според СЗО през първия и третия триместър от бременността прагът на Hb за диагностициране на анемия е 110 g/L, а през втория – 105 g/L.
Желязодефицитна анемияКога трябва да се започне с приема на желязо? Обикновено необходимото количество желязо като добавка бива изписано още при първата пренатална среща серия от посещения при акушер-гинеколог, наблюдаващ и консултиращ бременността по седмици. В повечето случаи това количество желязо е включено в пренаталния минерално-витаминен комплекс. Обаче има едно голямо НО…

Важни факти за приема на желязо

Прием на други минерали: малко специалисти и пациенти обръщат внимание на следните два важни факта: магнезият пречи на усвояването на желязото. Желязото трябва да бъде вземано отделно от магнезия. Приемът на двата минерала трябва да бъде разделен минимум от 1 час, а най-добре в различни части на деня. Същата констатация важи и за калция, който потиска усвояването на желязото. И трите минерала са важни за здравето на майката и плода, но желязо не трябва да се взема успоредно с магнезий и калций, иначе ефектът ще граничи с нула.  

Витамин С подпомага усвояването на желязо, ето защо е препоръчително да се вземат заедно или да се консумират храни, богати на този водоразтворим витамин: ягоди, киви, цитрусови плодове, ананас, манго, папая, касис, гуава, домати, (люти) чушки, броколи, брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, карфиол. 
Храни, богати на желязо

Хранителен режим: той трябва да се спазва през всички седмици от бременността и е желателно да включва богати на желязо продукти. Самият минерал, който се намира в храните, се дели на два вида:

1. Хемово желязо може да бъде открито само в животинските храни като червени и бели меса, риба и се характеризира с това, че се усвоява по-бързо, лесно и пълноценно от организма.

2. Нехемово желязо – то се съдържа в редица растителни храни като спанак, тофу, зърнести и бобови култури, шам-фъстък, кашу и бадеми, но този вид желязо не се абсорбира толкова пълноценно, затова често вегетарианците страдат от желязодефицитна анемия. Бременните жени, които са вегетарианци задължително трябва да кажат това на своя лекар, за да може още по-внимателно да се следят нивата на желязото и хемоглобина.

На другия полюс са всички млечни и зърнести храни, кафето, черният чай и червеното вино, които намалят усвояването на желязо, затова е добре да се употребяват между храненията или максимално отделени от часа, в който бременната жена приема този минерал. 

Кърмещите майки също се нуждаят от допълнителен прием на желязо – поне 9 mg дневно.

Странични ефекти: добавките с желязо имат и своята негативна страна – могат да причинят гадене, повръщане, запек или диария. Обикновено тялото на бременните жени се приспособява към допълнителното количество желязо само за няколко дни, затова и страничните ефекти бързо отшумяват. Но ако продължат, желязото може да бъде приемано по време на хранене или разделено на две дози. 

Пиенето на много вода и яденето на храни с високо съдържание на фибри през всички седмици от бременността също помага да се избегнат нежеланите реакции на тялото от допълнителния прием на желязо.

Минерални добавки без странични ефекти: за да регулират обмяната на желязо, да подпомагат правилното му разпределение в организма и да подобрят насищането на тъканите с кислород, бременните жени може да приемат и Шуслерова сол №3 – ферум фосфорикум или железен фосфат. 

Оригиналната Шуслерова сол №3 на DHU е жизненоважна и в профилактиката на желязодефицитната анемия по време на цялата бременност. Комбинирана с още две минерални соли, тя предпазва бъдещата майка и бебе не само от развитие на анемия, но се грижи за изграждане на нервната система на плода и предпазва от следродилна депресия. Дори нещо повече – комбинацията се грижи за красотата на жената – спира косопада и разрушаването на зъбите и костите.
Комбинацията включва три минерални соли:

За разлика от другите хранителни добавки оригиналните Шуслерови соли нямат никакви странични ефекти, напълно безопасни са както за бременните, така и за плода, могат да се вземат дълго време, включително и през всички 9 месеца от бременността.

За още полезна информация за бременността през всички гестационни седмици, разгледайте нашия Календар на бременността.

 

Виж още:

Желязодефицитната анемия – как да я победим по натурален начин?

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба