Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?

Дефицитът на желязо е често срещано състояние в съвременния свят, но то лесно може да бъде коригирано с правилен хранителен режим и прием на минерални соли

Желязодефицитната анемия или липсата на достатъчно желязо в кръвта е често срещано здравословно състояние в съвременния свят, особено при жените. За този факт си има и основен “виновник” – месечният цикъл, чрез който жените регулярно губят ценни вещества, включително и желязо. При жените в предменопауза, когато се наблюдава още по-обилна и честа менструация, желязодефицитната анемия може да се засили. 

Липсата на желязо става още по-голяма по време бременността – желязото в организма на майката основно се използва от зародиша, който го “краде”, за да може да се развива и расте. Смята се, че около 12% от жените в развитите страни имат лека форма на желязодефицитна анемия, като този процент при бременните жени скача над 20. Не трябва да забравяме и факта, че желязодефицитната анемия може да се развие веднага след раждане или по време на кърмене. 

Желязото и здравето

Защо желязото е толкова важно за здравето на човек? Желязото е основен минерал, участващ в производството на хемоглобин – протеин, който транспортира кислорода в кръвта до клетките, тъканите и органите в тялото. Логиката е много проста: ако има недостиг на желязо, в кръвта не циркулира достатъчно количество кислород.

Когато говорим за анемия, трябва да имаме предвид, че има няколко вида. Анемия с дефицит на желязо, която се получава вследствие на загуба на кръв или хранителен режим, беден на храни с желязо. Например вегетарианците трябва да внимават да не развият подобен тип анемия, защото животинските продукти са основен източник на желязо.

Анемия с недостиг на витамин B12 и фолиева киселина (B9). Този вид се получава, или когато не се приемат достатъчно храни, богати на тези витамини, или когато организмът не може пълноценно да ги усвоява. Съществуват и още няколко разоводности на анемията, но те са свързани с доста сериозни заболявания като язвена болест, възпалително заболяване на червата (болест на Крон и улцерозен колит), след операция на стомашен байпас, рак… 

Може да се наблюдава и недостиг на желязо, но без анемия. Това се случва, когато два протеина в кръвта – феритин и трансферин, са с ниски стойности. Феритинът съхранява желязото, докато трансферинът го транспортира. Така че, ако има ниски нива на феритин и трансферин, но нормални нива на хемоглобин, говорим за дефицит на желязо без анемия.

Симптоми, издаващи липса на желязо

В началото знаците, които дава тялото, могат лесно да бъдат пропуснати или объркани с други здравословни проблеми, но когато дефицитът на желязо се влоши, симптомите стават по-сериозни и осезателни.

Ако говорим за дефицит на желязо, но без анемия, човек може да изпитва слабост, умора, трудност при концентриране и изпълнение на задачи, раздразнителност и други промени в характера, фибромиалгия (необясними болки в ставите, мускулите и умора), синдром на неспокойните крака (сърбеж, убождане, мравучкане, парене, болки, крампи). 

Ако се е стигнало вече до желязодефицитна анемия, симптомите са следните: умора, слабост, недостиг на въздух, особено след физическа активност, учестен пулс, болка в гърдите, звуци от биене на сърцето в ушите (свистящ звук), главоболие, студени ръце и крака, слаб апетит, необичайни желания за странни храни, болезнен език, чупливи нокти, косопад.

Симптомите са важни, но все пак анемията трябва да бъде потвърдена с изследвания. Кръвен тест, измерващ нивата на червените кръвни клетки и хемоглобина, доказват желязодефицитната анемия, А изследване за нивата на феритин и трансферин, потвърждава или отхвърля железния дефицит без анемия. Намаленият брой червени и бели кръвни клетки и на тромбоцитите, намалените нива на хематокрита и хемоглобина показват, че налице е анемия, свързана с дефицит на витамин В12.

Естествени методи за набавяне на желязо

И след като като диагнозата бъде потвърдена с изследване, идва следващата логична стъпка, свързана с подобряване на нивата на желязо в организма. Консултацията със специалист също е задължителна, защото той ще идентифицира основната причина за анемията, може да назначи и други изследвания, за да е сигурен какво причинява липсата на хемоглобин в кръвта.

Лечението на дефицит на желязо зависи от това какво е причинило проблема и колко тежък е той. Ако анемията е породена от обилна менструация, трябва да се потърси консултация с гинеколог и ендокринолог. Ако дефицитът на желязо е причинен от кървене в стомашно-чревната система, лекарят трябва да направи повече изследвания и да лекува причината за кървенето.

Минерални соли и дефицит на желязо 

Какво може да направи всеки един от нас?! Да добави в менюто си повече храни, богати на желязо и да започне приема на Шуслерови соли, които, за да са оригинални, трябва да са производство на Немския хомеопатичен съюз (DHU).

Комбинацията при желязодефицитна анемия включва три минерални соли:

Сутрин – Шуслерова сол №3ферум фосфорикум или железен фосфат. Тази минерална сол успява да проникне в клетките, балансирайки обмяната на желязо в тях. Тройката на д-р Вилхелм Шуслер притежава и други две безценни свойства: подпомага правилното разпределение на желязо и подобрява насищането на тъканите с кислород. 

На обяд – Шуслерова сол №5 – калиум фосфорикум. Тази сол укрепва нервната система и помага при симптоми на анемични състояния като умора, слабост, световъртеж, намалена концентрация, раздразнителност и др. Тя поддържа ума в добра кондиция и предпазва от колебания в емоционалните състояния. Петицата на д-р Вилхелм Шуслер отговаря също за правилното разпределение на калиевите и фосфатни йони в тялото, непозволявайки да се стигне слабост и болки, дори парализа на мускулите и/или нервите. 

Вечер – Шуслерова сол №2 – калциум фосфорикум. За усвояването на желязото е изключително важно и наличието на калций, което ни осигурява тази минерална сол. Освен това тя е необходима за образуването на нови клетки и укрепва тялото на клетъчно ниво. Двойката на д-р Вилхелм Шуслер също така е основната сол, грижеща се за здравето на костите, зъбите, ноктите. Има важна роля при регулацията на ритъма на сърцето, изграждането на мускулите и преработката на белтъчините.  

Каква е дозировката? 

При желязодефицитна анемия се взимат по 5 таблетки от всяка сол в продължение на минимум 2-3 месеца или до отшумяване на проблема. Профилактична дозировка е по 3 таблетки от всяка сол за 1 месец 3-4 пъти в годината. Таблетките бързо се разтопяват в устата или се разтварят в чаша вода и течността се изпива бавно, на малки глътки със задържане и жабуркане. 

И тъй като минералните соли са напълно естествени за човешкия организъм,  Шуслеровите соли на DHU са 100% безвредни за здравето, нямат никакви странични ефекти, не водят до привикване, с тях не може да се предозира, може да се приемат от бебета, бременни и кърмещи жени, възрастни хора със сериозни (хронични) заболявания, както и да се комбинират с други конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Храни, богати на желязо

Освен минерални соли е силно препоръчително в менюто си да добавим храни, осигуряващи още желязо: месо (говеждо, пилешко, агнешко, свинско); риба и морски дарове; трици и овесени зърнени култури; бобови растения – бял фасул, грах, леща, нахут; киноа; смокини, фурми, стафиди и сини сливи; броколи; зелен фасул; тъмнолистни зелени зеленчуци – спанак и зеле; черен шоколад, тофу.

Имайте предвид, че тялото абсорбира желязото от животинските храни (хемово желязо) по-добре, отколкото от растителни източници (нехемово желязо). Но за вегетарианците има добра новина – синьо-зеленото водорасло спирулина е отличен източник на желязо, превъзхождайки в това отношение дори червените меса и морските дарове. 

Виж още:

Бременност по седмици и приемът на желязо

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна

Магнезиев дефицит

Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност