magnezium

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Дефицитът на магнезий пречи на правилното функциониране на организма и “отключва” поредица от сериозни заболявания

За дефицита на магнезий или хипомагнезиемия често се говори и пише през последните години, но това не подобрява негативната статистика. Оказва се, че в модерните общества между 70 и 80% от хората имат недостиг на магнезий, без дори да подозират затова. Основните причини за този стряскащ факт са селскостопанските практики, които премахват магнезия от почвата, високите нива на стрес в ежедневието, лошите хранителни навици.

Този процент става още по-висок при възрастните хора над 50 години, хронично болните, диабетиците, тези, които редовно злоупотребяват с алкохол, проблеми с тънките черва, непълноценно усвояване на храната, болните от цьолиакия – имунна реакция към консумацията на глутен.

Магнезий – защо е толкова важен?

Магнезият участва в състава на над 300 вътреклетъчни ензими. Ролята му е ключова за протичане на нормалния метаболизъм, поддържане на физиологичния електролитен баланс, производство на енергия, намаляване на чувството на отпадналост и умора.

Магнезият участва в клетъчното делене: синтезът на ДНК, РНК, АТФ и белтъчините. Той е важен и за правилното функциониране на нервната система и мускулите, за здравето на костите и зъбите. Предотвратява образуването на плаки по стените на артериите, държи кръвното налягане в нормални граници.  

Ето най-честите симптоми, които може да ти подскажат, че имаш недостиг на магнезий:

Сърце и кръвно налягане

Дефицитът на магнезий води до повишаване на кръвното налягане, което е водещ рисков фактор за по-сериозни сърдечни заболявания. И обратното, ако имаш високо кръвно налягане и приемаш допълнително магнезий, това, заедно с другите мерки като здравословен хранителен режим и физическа активност, ще помогне да нормалзирираш кръвното налягане. 

Проучване на Университета в Харвард, в което участват над 70 000 души, установява, че тези, които приемат магнезий в достатъчно количество, дори в по-високи дози, имат възможно най-здравословни стойности на кръвното налягане. Последващ метаанализ на наличните проучвания доказва, че понижение на кръвното налягане може да бъде постигнато с магнезий. Друго проучване на Университета на Минесота уточнява, че рискът от хипертония е 70% по-нисък при жени с адекватни/високи нива на магнезий.

Сърдечната аритмия (неравномерният сърдечен ритъм) е друго сериозно заболяване, което може да бъде причинено от магнезиевия дефицит. Аритмията трябва да бъде овладяна навреме, защото може да доведе до сърдечна недостатъчност и инсулт.

Ниските нива на магнезий причиняват натрупване на калций по стените на артериите, в резултат на което се развива сърдечна недостатъчност или по-лошото: стига се до инфаркт. Способността на магнезия да предотвратява свръхкалцирането на артериите е основна причина той да се препоръча на всички хора, застрашени от сърдечно-съдови заболявания.

Мускулни спазми и крампи

Потрепвания, треперене, мускулни спазми и крампи (болезнени схващания) са все признаци на магнезиев дефицит. В най-крайни случаи ниските нива на магнезий може дори да причинят гърчове и конвулсии.

Защо се получава така? Липсата на магнезий води до по-големи количества на калций в нервните клетки, което пък допълнително дразни (превъзбужда) нервите на мускулните. Принципът на действие е същият като при артериите: свръхколичеството на калций парализира нервите и мускулите. 

Ако магнезиевият дефицит е съчетан с високи нива на ежедневен стрес и/или прекомерна употреба на кофеин, количеството и качеството на неволните мускулни спазми се увеличава значително.. 

Постоянна отпадналост

Макар че са трудни да дефиниране като медицински понятия, постоянната умора и отпадналост са друг знак, че в тялото липсва магнезий.

Ако въпреки, че си успял да си починеш добре и продължително, пак се чувстваш физически и психически изморен, то това със сигурност означава, че имаш ниски нива на магнезий.  

Хормонален дисбаланс

Ако сте жена, която изпитва резки “възходи” и “спадове” в енергията преди или след цикъла, вероятно имаш недостиг на магнезий. Колкото по-високи са нивата на естроген или прогестерон в женския организъм, толкова по-нисък е магнезият. Ето защо бременните жени получават по-често крампи в краката.

Според д-р Каролин Дийн, автор на книгата “Магнезиевото чудо”, мускулните крампи, предизвикани от менструалния цикъл, също могат да бъдат свързани с ниските нива на магнезий. Тя препоръчва на жените с лош ПМС и спазми да приемат магнезий в началото на цикъла си, още преди да започнат симптомите.

Подобно на хормоналните проблеми, ниските нива на магнезий могат да повлияят неблагоприятно на здравето и настроението по време на бременност. Някои жени съобщават за по-малко сутрешно гадене по време на бременност, когато приемат магнезий.

Магнезият може също да намали хипертонията и мускулните крампи по време на бременност. Този минерал също може да помогне за предотвратяване на преждевременно раждане и облекчаване на главоболието.

Психичното здраве

Липсата на достатъчно магнезий води до апатия, тревожност, безпокойство, стрес, депресия, по-сериозни психически разстройства. Най-просто казано, магнезият действа като “спирачка” за нервната система и мозъка, предпазвайки ги от прегряване или бърнаут. 

Друга проява на този дефицит е свързана с неспокойния сън, главоболието, мигрената. Магнезият е най-добрият минерал за релаксация, който помага за отпускане на тялото и ума, допринасяйки и за спокоен сън. Освен това магнезият е необходим за правилното функциониране на GABA рецепторите в мозъка. GABA е невротрансмитерът, който позволява на мозъка да премине към спокойно състояние.

Здрава опорно-двигателна система 

От учебниците по биология знаеш, че калцият е най-важният минерал за здравето на костите, зъбите и ноктите. Най-новите научни изследвания показват, че, може би, магнезият е още по-важен!

Недостигът на магнезий спира синтез на витамин D в тялото, а този витамин освен всички други здравословни ползи за организма, оказва положително въздействие и върху здравината на костите.

Магнезият е необходим за стимулиране на хормона калцитонин, който извлича калция от мускулите и тъканите и го насочва към костите. Този факт обяснява защо магнезият помага за намаляване на риска от остеопороза, артрит, камъни в бъбреците и инфаркт.

Природният магнезий

Благодарение на д-р Вилхелм Шуслер днес разполагаш с изцяло природна форма на магнезий, която едновременно регулира дефицита му, но без никаква опасност от предозиране и негативни странични ефекти. Именно това представлява Шуслерова сол №7 или магнезиев фосфат. 

Уникалното на оригиналната Шуслерова сол №7 на DHU се “крие” в следния изумителен факт: тъй като магнезиевият фосфат е под формата на минерална сол, той успява да премине през блокираната клетъчната мембрана, помагайки на най-малката единица в тялото успешно да усвои магнезия и да го разпредели на точните места, където липсва.

За да компенсираш магнезиевия дефицит в тялото, всяка вечер преди лягане взимай по 7-10 таблетки от Шуслерова сол №7, които постави под езика до пълното им разтваряне.

Шуслерова сол №7 може да бъде приета и под формата на т.нар. “Гореща седем” – таблетките разтваряш в чаша с топла вода, която изпиваш на малки глътки с жабурене, като усвояването на солта започва още от лигавицата на устната кухина.

Ето и част от утвърдените и доказали се в терапевтичната практика комбинации с Шуслерова сол №7:

  • При главоболие след умствено претоварване сутрин се взимат 3 таблетки от Шуслерова сол  №2, а вечер се взима Шуслерова сол №7 като “Гореща седем”. 
  • При хроничен стрес, преумора, напрегнатост сутрин се взимат 3 таблетки от Шуслерова сол №5, а вечер Шуслерова сол №7 във варианта “Гореща седем”.
  • При проблеми със съня – вечер 10 таблетки от Шуслерова сол №7 като “Гореща седем”.

Храни, богати на магнезий

Препоръчителната дневна доза магнезий за жените е средно около 310 мг, а за мъже – около 400 мг. При активно спортуващите, бременните и кърмещите цени и хронично болните тези количества стават по-високи. 

Освен Шуслерова сол №7, редовната консумация на следните храни помага да си набавиш препоръчителната дневна доза от магнезий:

Какао: сурово под формата на прах или зърна. 

Семена: конопено семе, тиквено семе, чия, ленено семе, слънчоглед, сусам.

Цели зърна: овесени ядки, елда (гречка), амарант, киноа. 

Зеленолистни зеленчуци: спанак, листа от червено цвекло, кейл, коприва, маруля, рукола, лапад. 

Ядки: бадем, кашу, бразилски орех, кедровите ядки, орехи, лешници, фъстъците.

Бобови култури: всички видове боб, особено боб мунк, всички разновидности на лещата, едамаме.

Плодове: сушени смокини, авокадо, банани, ябълки, маракуя, джакфрут, гуава. 

 

Виж още:

Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?

Магнезиев дефицит

Бременност по седмици и приемът на желязо

Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност

От кои минерали се нуждаете (спешно!)