Момиче, което тича

От кои минерали се нуждаете (спешно!)

Стрес, диети, бременност, кърмене, претоварване с работа, активно спортуване, изпитна сесия, дълго боледуване… Знаете ли кое е общото между тях? Минералите!

Минералите в тялото се изчерпват много бързо при повишено физическо и психическо натоварване, в периоди на ускорен растеж, при небалансирано хранене или когато сме болни, ако ни се налага да приемаме много медикаменти или просто преминаваме през трудни моменти в живота си. Но и всеки един се нуждае от достатъчен прием на минерали ежедневно заради съвременния начин на живот в екологично неблагоприятна среда. За съжаление дори при добре балансирана диета понякога организмът не е в състояние да усвои минералите от храната, а и невинаги можем да разчитаме на нейното качество.

Защо минералите са толкова важни?

Ако постоянно сме изложени на стрес, например, това лишава тялото ни от магнезий и води до поява на проблеми със съня и др. Дефицитът на желязо ни кара да се чувстваме изтощени и влошава имунитета ни. А недостигът на калций може да повиши риска от счупване на кости и дори остеопороза. Но това са много малко от примерите, защото в действителност всяко едно здравословно неразположение е свързано с дефицит на минерали. Открийте кои минерали са ви необходими и как да си ги набавите!

Болно момиче, което лежи в леглото
Направете си бърз тест, за да установите кои минерали ви липсват и как да си ги набавите:

1/ Имате ли отпусната кожа, стрии, разширени вени?

2/ Имате ли чувствителни зъби с прозрачни върхове или хронични болки в гърба?

3/ Имате ли проблеми с костите или зъбите – счупвания, остеопороза или кариеси?

4/ Често ли сте нервни и тревожни?

5/ Често ли боледувате от настинки, грип, вирусни инфекции?

6/ Имате ли намалена концентрация, умора, липса на желание за работа?

7/ Боледувате ли от гастрит, колит, вагинални течения с бял секрет, гъбички?

8/ Страдате ли от упорити хреми, конюнктивит с бели секрети?

9/ Страдате ли от липса на енергия и добро настроение?

10/ Страдате ли от сърдечносъдови заболявания, причинени от стрес – сърцебиене, високо кръвно; трудно ли се възстановявате след боледуване?

11/ Страдате ли от възпаления с жълто-зелени секрети (хрема, синузит), кожни обриви и заболявания?

12/ Пушите ли, пиете ли алкохол?

13/ Имате ли чести схващания, болки в мускулите и ставите, спазми?

14/ Страдате ли от безсъние, нервно пренапрежение; имате ли проблеми с щитовидната жлеза?

15/ Обичате ли солени храни?

16/ Имате ли алергична хрема?

17/ Страдате ли от киселини или наднормено тегло?

18/ Имате ли рецидивиращи гъбични инфекции, подагра или рематизъм?

19/ Имате ли проблеми с черния дроб или жлъчката?

20/ Наложил ли се е прием на силни медикаменти, антибиотици, упойки, ваксини?

21/ Страдате ли от акне и абсцеси?

22/ Имате ли ранни бръчки и чупливи нокти и коса?

23/ Страдате ли от гнойни процеси – хреми, синузити, отити, бронхити, гнойни рани и др?

24/ Трудно ли оздравявате след вирусни или бактериални инфекции?

Момиче, което държи чаша вода

Отговори:

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 1 или 2, имате дефицит на калциев флуорид и се нуждаете от прием на Шуслерова сол №1 – солта на стегнатата кожа, еластичните тъкани, зъбния емайл.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 3 или 4, липсва ви калциев фосфат и се нуждаете от прием на Шуслерова сол №2 – минералната сол на здравите зъби и кости, важна за растежа, но също и при повишена тревожност.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 5 или 6, имате недостиг на железен фосфат и се нуждаете от прием на Шуслерова сол №3 – най-бързата сол при висока температура, настинка, умора; задължителна при анемия.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 7 или 8, спешно се нуждаете от калиев хлорид – Шуслерова сол №4, най-бързата сол при възпаление с бели секрети.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 9 или 10, имате дефицит на калиев фосфат и се нуждаете от прием на Шуслерова сол №5 – солта, която храни нервните клетки и зарежда с енергия и добро настроение.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 11 или 12, имате недостиг на калиев сулфат. Ще ви помогне Шуслерова сол №6 – солта, която храни черния дроб и е нужна при пренатоварването му с токсини; помага при бактериални инфекции и хронични възпаления.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 13 или 14, спешно се нуждаете от магнезиев фосфат. Регулирайте дефицита си с прием на Шуслерова сол №7 – най-бързата сол при спазми, колики, болки, безсъние и стрес.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 15 или 16, имате дефицит на натриев хлорид и се нуждаете от прием на Шуслерова сол №8 – солта, която регулира водно-солевия баланс и помага при водниста хрема, алергия, задържане на вода или дехидратация.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 17 или 18, имате недостиг на натриев фосфат. Ще ви помогне приемът на Шуслерова сол №9 – най-бързата сол при киселини и солта на добрия метаболизъм.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 19 или 20, нуждаете се от натриев сулфат и може да ви помогне Шуслерова сол №10 – най-бързата сол за детоксикация, в помощ на отделителната система, задължителна при прием на антибиотици, при поставяне на ваксини и др., за да се елиминират отпадните вещества от тях.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 21 или 22, имате дефицит на силицея и спешно се нуждаете от прием на Шуслерова сол №11 – солта на младостта и красотата, за здрави коса, кожа и нокти, която бързо изчиства всякакви закрити гнойни възпаления.

Ако сте отговорили с ДА на въпрос 23 или 24, имате недостиг на калциев сулфат. Ще ви помогне приемът на Шуслерова сол №12 – солта, която дренира съединителната тъкан и действа антицелулитно, която изчиства гнойта от тялото (при отворени гнойни процеси) и ускорява възстановяването при забавен оздравителен процес.

При дефицит на дадени минерали съответните Шуслерови соли могат да се приемат по 3-5 табл. дневно в продължение на 4-6 седмици или за по-дълъг период от време (3-4 месеца и повече), в случай на необходимост.

А ако имате дефицит на повече от една минерална сол и повече от един здравословен проблем, можете да съчетаете по 3 или 4 Шуслерови соли дневно, като потърсите кои са подходящите за вас комбинации в нашия Бърз справочник за здравословни проблеми и техните решения със солите на д-р Шуслер. Бъдете здрави!

 

Виж още:

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий