Храни, богати на магнезий

Супер интересни факти за магнезия, които не знаеш

Дефицитът на този важен минерал, участващ в над 300 биохимични процеса в организма, се нарича хипомагнезиемия.

 

Магнезият като лечебен минерал има древна и дълга история. Името магнезий идва от областта Магнезия (новогръцко произношение Магнисия), населявана от древногръцкото племе магнезийци. Там за първи път е открит магнезиевият карбонат, който започва да се използва като слабително средство за лечение на редица заболявания. 

В началото на 17 век в Англия става известен изворът Епсъм (градчето Епсъм, Съри, на югозапад от Лондон), чиято вода е изключително богата на магнезий. Този факт бързо превръща извора в популярен здравен и спа курорт. Бедни и богати хора отблизо и далеч идват, за да пият от лечебната солена вода, най-вече за да си пречистят кръвта. 

Именно от този извор се добива и прочутата английска сол, славеща се с много лечебни свойства. Не случайно тя често се нарича Епсъм сол (Epsom salts). Всъщност английската сол представлява минерално съединение от магнезий, сяра и кислород или казано по друг начин – магнезиев сулфат.

Магнезият не може да съществува самостоятелно в естествена среда. Той винаги е в комбинация с още нещо във природата. Например в моретата и океаните магнезият съществува под формата на съединението магнезиев хлорид (хлор и магнезий), докато в скалите и почвата се отлага като магнезиев карбонат (магнезий с натриев бикарбонат или сол). 

През 1695 г. Нехемия Грю (1641 – 1712) – английски ботаник и физиолог,  изолира и патентова магнезиевия сулфат от извора Епсъм. Но от това откритие не произтича нищо съществено за човечеството. Чак през 1755 г. магнезият е признат за уникален елемент за здравето на хората в резултат на поредица от успешни експерименти, проведени Джоузеф Блек (1728 – 1799) – шотландски лекар, химик и физик. 

Отговорни за активирането на стотици биохимични процеси и реакции в човешкото тяло, извършвани от ензими, магнезиевите йони се намират във всяка клетка на организма. И по-точно… Около 60% от магнезия е в костите, 39% е “складиран” в мускулите, а останалият 1% се разпределя между меките тъкани, кръвта и други течности. 

При магнезия количеството не е за сметка на качеството му (въздействието). Така например този 1% е изключително важен за здравето на сърдечно-съдовата система, за регулиране на кръвното налягане, за поддържане на имунната система. Освен това той помага на мускулите да се свиват и отпускат, което всъщност движи тялото, важен е и за нервната система. 

Когато се разтвори в телесните течности, магнезият е безценен електролит, отговорен за здравето на цялото тяло. След натрия, той е вторият най-разпространен положително зареден електролит в човешките клетки.

Този важен минерал е от съществено значение за производството на серотонин – хормонът на щастието, който играе критична роля за настроението, мозъчната функция, паметта и ученето. Магнезият участва в изграждането на нови протеини от аминокиселини, нужен е за създаването и възстановяването на ДНК и РНК, които поддържат гените и помагат за превръщането на храната в енергия. 

Също така регулира нивата на калций и витамин D, което го прави важен и за здравето на костите. Магнезият стимулира производството на мелатонин – хормонът, регулиращ съня. Той успокоява нервната система и подготвя ума и тялото за спокоен и пълноценен сън.

Важно: най-големите „крадци” на магнезий в тялото са кафето (кофеинът) и алкохолът, така че ако редовно злоупотребяваш с тях, то със сигурност имаш недостиг на магнезий.

Ниските нива на магнезий се свързват с повишен риск от депресия и тревожност, хронично възпаление, диабет, сърдечни заболявания, остеопороза, проблеми със съня и метаболитен синдром. Симптомите на нисък магнезий включват мускулни крампи и спазми, главоболие и мигрена, хронична болка, тремор (треперене), изтръпване и мравучкане, слабост и умора, нарушения в сърдечния ритъм, високо кръвно налягане, безпокойство и раздразнителност, нарушения в съня, остеопороза…

Заедно с цинка, днес магнезият е най-липсващият минерал в човешкото тяло. 

Плодовете, зеленчуците, ядките, бобовите растения и пълнозърнестите храни са отлични източници на магнезий, но се оказва, че храните през 21 век не са толкова богати на полезни вещества. Дори човек да се храни здравословно, той може да си набави не повече от 50% от препоръчителния дневен прием на магнезий, който в зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа и умствена активност при възрастните варира между 310–420 милиграма на ден. 

Претоварването на тялото с магнезий под формата на хранителни добавки също не е решение, защото може да има обратен ефект. Тогава как да постъпиш, за да компенсираш дефицита на магнезий? Отговорът се крие в природата и е под формата на минерални соли, които единствено успяват да преминат през клетъчната мембраната и да възстановят баланса в клетките. 

А защо клетките днес са блокирани? Ами много просто! Стресът, нездравословното хранене, липсата на движение, замърсяването на околната среда – всички тези фактори пречат на клетките в човешкия организъм да работят в нормалния си режим и функции. 

Но да се върнем към минералните соли, които днес са по-известни като Шуслерови соли, наречени на името на своя откривател. Немският доктор Вилхелм Шуслер е първият човек в света, който осъзнава значението на минералните соли за здравето, а Немският хомеопатичен съюз (DHU) е пряк наследник и продължител на делото му, затова днес оригиналните Шуслерови соли са именно на DHU.

Минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер са дванадесет на брой, но когато става въпрос за магнезиев дефицит, на помощ трябва да “извикаш” само Шуслерова сол №7 или магнезиев фосфат. Шуслерова сол №7 е уникална с факта, че асистира на клетките успешно да усвоят магнезия в тялото, както и да бъде разпределен в точните системи и органи, които имат нужда от този жизненоважен минерал.

Действието на Шуслерова сол №7 е доказано в клинични проучвания. Магнезиевата сол е незаменим помощник за редуциране на стреса, напрежението и тревожността, помага при спазми и крампи от всякакво естество, облекчава коликите, включително и при новородени бебета, тушира главоболието и мигрената, подобрява качеството на съня, борейки се с безсънието.

Най-добрият начин за прием на Шуслерова сол №7 е тъй наречената “Гореща седмица”. От 7 до 10 таблетки се разтварят в гореща вода, която се изпива на малки глътки. За да може усвояването на солта да започне още от лигавицата на устата, е добре всяка глътка да се задържи за малко в устата с жабурене. Естествено, че Шуслерова сол №7 може да бъде приета и без вода – таблетките се смучат, приятни са на вкус и бързо се стопяват. 

Всички оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са 100% безопасни и без никакви странични ефекти. Може да се прилагат дълго време още от първия ден на раждане при бебетата, както и от бременни и кърмещи жени, възрастни хора с тежки (хронични) заболявания. Другото голямо предимство на Шуслеровите соли е, че може да се комбинират с всички други методи на лечение – конвенционални, холистистични, традиционни и алтернативни.

Съществуват и няколко утвърдени комбинации с Шуслерова сол №7, които засилват взаимно действието си и са предназначени за следните проблеми:

При главоболие, мигрена, умствено претоварване сутрин се взимат 3-5 таблетки от Шуслерова сол №2, а вечер 5 таблетки от Шуслерова сол №7 под формата на “Гореща седмица”. 

При (хроничен) стрес, тревожност, напрегнатост, преумора сутрин се вземат 3-5 таблетки от Шуслерова сол №5, а вечер 5 таблетки от Шуслерова сол №7 под формата на “Гореща седмица”.

При проблеми със съня – трудно заспиване, неспокоен сън, безсъние, вечер се вземат 10 таблетки от Шуслерова сол №7 под формата на “Гореща седмица”.

 

Виж още: 

Желязодефицитната анемия – как да я победим по натурален начин?

Желязодефицитната анемия – как да я преодолеем само с естествени средства?

Бременност по седмици и приемът на желязо

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Магнезиев дефицит

Бременност по седмици и приемът на желязо

Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност

От кои минерали се нуждаете (спешно!)