Бременна жена прави йога

Балансът на магнезия – ключът за лека и спокойна бременност

Д-р Антоанет ТопчиянД-р Антоанет Топчиян е специалист акушер-гинеколог с над 30-годишна практика. Тя е сред първите Шуслерови терапевти в България, тъй като счита за изключително важно това, което препоръчва на бъдещите майки, да е безвредно и в същото време достатъчно ефективно. Ето какви са нейните съвети за една красива бременност без излишен стрес и напрежение.

Д-р Топчиян, защо магнезият е толкова важен по време на бременността?

Магнезият участва в контрола на над 300 процеса в човешкото тяло. Той стимулира проводимостта на нервните клетки. Без него не бихме могли да произведем енергия, защото има ключова роля в производството на АТФ (аденозинтрифосфат – основна молекула, доставяща химическа енергия за множество биохимични процеси). Магнезият е нужен, за да обработваме инсулина, помага в борбата с диабет тип 2 и намалява инсулиновата резистентност. Без него не можем да движим нашите мускули. Подобрява мозъчната функция, както и качеството на съня. Намалява нивата на стрес и тревожност. Регулира кръвното налягане и е средство на избор при хипертония. Участва в производството на белтъчини, витамини, особено на витамин D, и ензими. Регулира работата на стомашно-чревния тракт, подобрява сърдечния ритъм. Подобрява настроението и поведението. При дефицит на магнезий през бременността са възможни изяви на следродилна депресия.

По какви симптоми можем да се ориентираме за наличието на магнезиев дефицит?

Най-честите оплаквания на бременната, насочващи към магнезиев дефицит, са крампите на прасците, загуба на апетит, усещане за умора и слабост, поява на маточни контракции след 20 гестационна седмица, проблеми със съня. Няма утвърдена практика да се изследва магнезият при бременните, но се смята, че 85% страдат от такъв дефицит. Именно поради тази причина профилактичната програма на лекарите Шуслерови терапевти включва приемането на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, ежедневно по 3-5 табл. от началото на втория триместър на бременността, така че да не се достига до изява на дефицит.

Ако все пак се наложи допълнителен прием на магнезий, трябва да сте сигурни, че той се усвоява. Много често обаче при високодозираните магнезиеви препарати това не се получава и се стига до ситуация, при която се приемат много високи количества магнезий, а в същото време не се забелязва промяна в симптомите. В такива случаи отново Шуслерова сол №7 може да е изключително полезна, тъй като магнезият в сол №7 е в естествената за тялото концентрация и дори при блокирани, стресирани клетки, той се усвоява безпроблемно и минералният баланс се възвръща. За целта – 15-20 мин преди приема на магнезиева добавка се вземат 3-5 табл. от сол №7.

 

 

Кои са най-полезните комбинации Шуслерови соли за здравето на бъдещите майки и техните рожби?

Шуслеровите соли са много подходящи по време на бременност, раждане и кърмене поради повишените потребности на растящия организъм на плода и за покриване на потребностите на майката от минерали. Те намират приложение още от първата консултация на бременната с профилактичното приемане на Шуслерови соли №1, №2 и №3 – по 3 табл. от всяка сол, за да се погрижим за здрави зъби и кости, за правилно клетъчно делене и като профилактика на анемия. Във втория триместър, както вече казах, задължително се включва и сол №7 – за превенция срещу магнезиев дефицит и поява на контракции. А в третия – Шуслерова сол №8 за регулиране на водно-солевата обмяна и превенция на отоци.

Сол №7 влиза в комбинацията Шуслерови соли №3, №6 и №7 за подсилване на имунната система – особено актуална в настоящата епидемична обстановка. Тази комбинация е добре да се приема поне 4-6 седмици (по 3 табл. от всяка сол дневно). За моите пациентки я изписвам между месеците септември и март непрекъснато, а в настоящата обстановка може да се приема и постоянно.

Бременността е състояние, свързано с промени в психиката в двете крайности на диапазона – от психическа умора и липса на енергия до тревожност, невъзможност за релаксация и нарушения на съня. При подобни симптоми препоръчвам Шуслерова сол №7 приета вечер под формата на „Гореща 7“ (10 табл. от солта, разтворени в чаша гореща вода, като течността се пие бавно, на малки глътки). А сутрин се приема Шуслерова сол №5 – по 5 табл. за бодрост и енергия. Ако е необходимо, може да се приемат още по 5 табл. до 15 ч.

„Горещата 7“ има много бърз ефект при поява на маточни контракции дори при домашни условия, а също и при копиране (овладяване) на бъбречна колика при бременност. В остри състояния я препоръчвам 2 пъти дневно – сутрин и вечер, а срещу контракциите може да се използва и Шуслеров мехлем №7, като се нанася нежно в областта на корема веднъж дневно.

Шуслерова сол №7 има прекрасен спазмолитичен ефект и по време на раждане в активната фаза при добра родова дейност. Има обезболяващ ефект, отпуска маточната шийка и спомага за по-бързо разкритие. Отново я препоръчвам под формата на „Гореща 7“.

В следродилния период Шуслерова сол №7 може да се прилага за обезболяване на следродилните контракции, а за кърмачетата е изключително полезна под формата на мехлем – Шуслеров мехлем №7, нанесен с нежно втриване върху коремчето по посока на часовниковата стрелка, облекчава бебешките колики.

 

Гледайте видеото за приложенията на Шуслерова сол №7: солта за първа помощ при болки от всякакъв характер – главоболие, стомашни, менструални, мускулни болки, схващания и др.