Жена яде шоколад

Магнезиев дефицит

Ако постоянно ви се хапва шоколад, възможно е да имате дефицит на магнезий

Още едно блокче и още едно блокче , и само още едно… Олеле, изядох целия шоколад! Попадали ли сте в тази ситуция? Да? И при това редовно ви се случва?

Ако при вида на шоколад не можете да устоите и не успявате да се спрете, докато не изчезне и последното парченце – спокойно, не страдате от лакомия или липса на всякаква воля и самодисциплина! По всяка вероятност имате дефицит на магнезий, който е добре да решите, тъй като може да отключи вратичката към редица неприятни хронични оплаквания (не само към рязкото покачване на килограми).

 


Магнезиевият дефицит е широко разпространен проблем в днешно време, макар че голяма част от хората дори не подозират за наличието на минерален дисбаланс в организма си. Лекарите дори го определят като един от бичовете за нашето съвремие – ето защо и какво е важно да знаете.

Минералният баланс – ключът към здравето

Магнезият е изключително ценен за работата на мускулите, за правилното функциониране на щитовидната жлеза, нервната и сърдечно-съдовата система, за здрави кости. Благодарение на него се поддържат в баланс нивата на инсулин и кръвната захар, а също и нормалното кръвно налягане.

При дефицит на важния минерал е възможно да се стигне до поява на: повишено кръвно налягане, сърдечна слабост, проблеми с паметта, висока тревожност, депресивни състояния, чести главоболия, спазми и крампи в мускулите, засилен апетит към сладки храни и… Списъкът може да бъде продължен, за съжаление, но и това е повече от достатъчно да ни стресне!

Когато сме здрави и се храним разнообразно и балансирано, си набавяме цялото нужно количество магнезий от храната, но… това е само на теория. Как стоят нещата на практика?

 • Днес се храним преобладаващо с химически третирани храни, чийто състав значително се различава по качеството си от продуктите преди десетилетия. Поради тази причина не успяваме да си доставим препоръчителната дневна доза магнезий единствено чрез храната, която приемаме.
 • Отделно ритъмът на живот е изключително забързан, изложени сме на хроничен стрес, което ускорява изчерпването на минералите в тялото. И така все по-често се налага допълнителен прием на магнезий чрез различни висококонцентрирани препарати.
 • За да може тялото да усвои внесения отвън магнезий (чрез храната или чрез добавки), е нужно той да успее да премине през клетъчната мембрана. А в условията на минерален дефицит, стресираните клетки образно казано се „заключват”.
 • При прием на висококонцентрирани препарати с магнезий, също така, трябва да сме внимателни за опасността от предозиране, която е съвсем реална. Това е особено важно при хората с бъбречни проблеми или бременните. Предозирането може да наруши усвояването на калция в организма и да доведе до редица сериозни странични ефекти.

Изглежда сякаш сме попаднали в омагьосан кръг – от дефицит на магнезий до предозиране, и двете еднакво нежелани!

За щастие, разполагаме с природно средство, което позволява минералният дефицит да бъде регулиран, при това без никаква опасност от предозиране и негативно въздействие. Това са Шуслеровите соли, които са своеобразни ключове за възстановяване на клетъчното хранене.

Магнезият – вълшебникът в действие!

При магнезиев дефицит можем да използваме Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която безпрепятствено преминава през клетъчната мембрана и помага на клетките успешно да усвоят внесения в организма магнезий, като го разпределят на точните места, където има най-голяма нужда от него. Как действа Шуслерова сол №7 и за какво може да ни бъде полезна?

 • Ефектът на сол №7 за редуциране на нивата на стрес е доказан в клинични проучвания. Освен за регулиране на стреса, най-често сол №7 се прилага при спастична болка от всякакъв произход, крампи, колики (включително и на новороденото), главоболие, повишена тревожност и безсъние.
 • Таблетките могат да се смучат под езика или 7-10 табл. да се разтворят в чаша топла вода и течността да се изпие бавно, на малки глътки с жабуркане (т.нар. „Гореща седем”) Съществува и Шуслеров мехлем №7, който се нанася с леко втриване или масаж в зоните на болка и мускулни спазми и крампи, и има бързо обезболяващо действие.
 • Може да комбинираме едновременно „Гореща седем” с нанасянето на Шуслеров мехлем №7 на съответното място. Комбинираното приложение на таблетки и мехлеми усилва и ускорява лечебния ефект поради синергичното им действие.
 • Следните утвърдени комбинации с Шуслерова сол №7 ще ви бъдат изключително полезни в напрегнатото ежедневие:
 • При главоболие след умствено претоварване – сол №2, 3 табл. сутрин, и сол №7, вечер като „Гореща 7”.
 • При хроничен стрес, преумора, напрегнатост – сол №5, 3 табл. сутрин, и сол №7 – вечер като „Гореща 7”.
 • При трудно заспиване и неспокоен сън – 10 табл. от сол №7, вечер като „Гореща 7”.
 • При мускулни спазми и крампи, колики, схващания и болки в областта на врата и раменете, при предменструален синдром или силни менструални болки – мехлем №7 се нанася с лек масаж на болезнената област. При остри оплаквания, може да се прилага няколко пъти дневно.

 


На финала вместо десерт…

 • От най-много магнезий се нуждаят децата и тийнейджърите в период на ускорен растеж, а също и бъдещите майки. Но към тях се налага да добавим и всички забързани, стресирани хора, които нямат време да седнат и да хапнат спокойно, а вечер дълго се въртят в леглото, не могат да спрат да мислят за работа, да се отпуснат и да заспят дълбоко. Сънят им е накъсан и непълноценен, а сутрин се събуждат с усещането, че са още по-изморени – все едно изобщо не са си почивали!
 • За всички тях, както и за страстните любители на шоколада, е важно да хапват повече богати на магнезий храни. Такива са бананите, смокините, бобовите култури, сурови ядки (кашу, бадеми, слънчоглед), тиквени семки, спанак и др. А специално за „шокохолиците” и за всички, които се опитват да намалят захарта и калориите в менюто си, сол №7 може да е изключително полезна – просто при силен пристъп на глад за сладко, да сложат по 1 табл. сол №7 под езика и при нужда да повторят.

Магнезият е истински вълшебник – опитайте и ще се уверите!

Виж още:

Желязодефицитната анемия – как да я победим по натурален начин?

Как тялото дава знак, че му липсва магнезий

Хашимото и хранене – каква е връзката?

Здрави и красиви във всеки период от живота

Тайни за женско здраве