Хашимото и хранене – каква е връзката?
Не може да се излекуваш от Хашимото, ако не промениш начина си на хранене!
Болестта на Хашимото, наричана още тиреоидит на Хашимото, е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което имунната система погрешно идентифицира щитовидната жлеза като опасен патоген и я атакува. Това нарушава способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони, които са от изключителна важност за функционирането на цялото тяло. Тиреоидитът на Хашимото е едно от най-честите заболявания в развитите страни, засягащо най-вече жени на възраст от 40 до 60 години, но и мъжете не са изключение.
Храната – защото е толкова важна при Хашимото?
Промените в начина на хранене и живот драстично подобряват симптомите при всеки човек, диагностициран с тиреоидит на Хашимото. Дори нещо повече… Много от специалистите твърдят, че именно правилният хранителен режим е най-важният фактор, водещ до подобряване на състоянието и крайното излекуване от Хашимото.
Симптомите на Хашимото продължават да са силно изразени, дори когато човек вече прилага изписаната му медикаментозна терапия, но за негова най-голяма изненада, когато смени диетата си, хормоналният дисбаланс постепенно се нормализира.
Когато възпалението в тялото не е причинено от вируси, бактерии или гъбички, остава само още една възможност – храната, която се оказва, че е основният източник на възпаление в организма. Регулира ли се храненето, възпалението бързо намалява, включително и широкия диапазон от симптоми при тиреоидит на Хашимото.
Промяната в начина на хранене и живот са ключови и за намаляване на риска от други заболявания, тъй като хората с тиреоидит на Хашимото са по-предразположение да развият други автоимунни заболявания, висок холестерол, затлъстяване, диабет…
Защо трябва да се изхвърли глутена от менюто?
Хората с Хашимото са по-склонни да развият и цьолиакия (глутенова ентеропатия или глутенова непоносимост) – глутенът, който е вид протеин, “отключва” имунен отговор, водещ до образуване на антитела. С времето тези антитела разрушават лигавицата на тънките черва, които престават да усвояват редица важни хранителни вещества.
Безглутеновата диета понижава процента на антителата на щитовидната жлеза, регулирайки и работата на самата жлеза, както и нивата на важни витамини и минерали в тялото, например витамин D.
Дори да няма установена цьолиакия, изключването на глутена от менюто при хората с тиреоидит на Хашимото или други автоимунни заболявания е силно препоръчително, защото подобрява храносмилането, намалява кръвната захар и възпаленията в червата.
Защо трябва да спазваш т. нар. “автоимунен протокол”?
Спазването на автоимунния протокол има за цел да намали възпалението в организма, да облекчи болката и всички други симптоми, причинени от автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, цьолиакия, ревматоиден артрит, лупус, възпалително заболяване на червата, псориазис, диабет…
Диетата по автоимунен протокол в много отношения прилича на модерната напоследък палео диета – хранителен режим, връщащ човек към привичките на хората от ерата на палеолита преди около 2,5 милиона години.
Автоимунният протокол изключва консумацията на потенциално вредни храни като зърнени и бобови храни, ориз и картофи, ядки, млечни продукти, яйца, рафинирана захар, кафе, масла, алкохол, цигари… Особено важно е да се изключат и млечните храни, защото се оказва, че повечето хора с тиреоидит на Хашимото страдат и от лактозна непоносимост, която допълнително увеличава възпалението в организма.
Автоимунният протокол набляга на следните полезни храни: разнообразие от сезонни зеленчуци; пресни плодове в умерени количества; сладки картофи, ямс, артишок; дивеч, риба, морски дарове, карантии, домашни птици; ферментирали храни (без млечни продукти) като комбуча, кимчи, кисело зеле, кисели краставички и кефир от кокосово мляко; зехтин, масло от авокадо или кокос; балсамов, ябълков и червен винен оцет, но без добавени захари; кленов сироп и мед в умерени количества; зелен и черен чай; костен бульон.
Спазването на автоимунния протокол води до осезателно намаляване на показателите на възпалителния маркер CRP (C-реактивен протеин), който помага за диагностиката на тиреоидит на Хашимото и други автоимунни заболявания и инфекции.
Важно е да се отбележи, че диетата по автоимунен протокол при Хашимото се въвежда на няколко етапа, затова тя трябва да бъде изписана от специалист с дълга практика, който да наблюдава всяка фаза от прилагането ѝ. Освен това автоимунната диета е строго индивидуална и се съобразява със спецификата на всеки конкретен случай.
Например при едни хора с Хашимото диетата сава още по-строга и прераства в беззърнеста диета – изключва консумацията на такива безглутенови храни като различни полезни ядки, кафяв ориз, безглутенови овесени ядки, киноа, чиа… Докато при други, тези храни са позволени, както и консумацията на нахут, черен боб, боб мунк, леща (растителни източници на протеини), които по принцип не влизат в автоимунния протокол.
Минерални соли за баланс на клетките на щитовидната жлеза
Минералните соли са отлично средство за подпомагане на основното лечение на тиреоидит на Хашимото, както и на хранителния режим, защото те имат уникалната способност да действат още на клетъчно ниво.
При доказан тиреоидит на Хашимото тялото се нуждае от следните четири оригинални Шуслерови соли на DHU:
- Шуслерова сол №3 насища клетките с кислород, който пък участва в овладяването на всички възпалителни процеси в тялото.
- Шуслерова сол №6 пречиства черния дроб и участва в производство на протеини, подсилващи работата на имунната система.
- Шуслерови сол №11 и №12 овладяват възпалителните процеси, правейки клетките на щитовидната жлеза по-устойчиви на всякакви външни атаки. По 5 таблетки дневно от всяка сол се взимат на равни интервали от време в продължение на 6 седмици, след което се прави 3 седмици пауза. Терапията продължава отново по същия начин, като може да се прилага месеци наред в зависимост от скоростта на възстановяване.
Попълване на други липси в тялото за още баланс на хормоните
Доказано е, че хората с тиреоидит на Хашимото имат по-ниски нива на витамин D, витамини B-комплекс, особено витамин В12, магнезий и желязо, ето защо трябва да ги набавят допълнително чрез храна или висококачествени хранителни добавки.
Селенът, цинкът и витамин C, които взаимно подсилват действието си, подобряват цялостната работа на щитовидната жлеза. Куркуминът, известен със своята силна противовъзпалителна функция, също осигурява допълнителна защита на щитовидната жлеза. Рибеното масло, алфа-липоевата киселина и N-ацетил цистеинът (NAC) са другите полезни вещества, помагащи да се овладее симптоматиката при тиреоидит на Хашимото.
Виж още:
Хипотиреоидизмът и метаболитните нарушения: каква е връзката?
Инсулиновата резистентност: какво, защо, как?
Шуслерови соли при проблеми с щитовидната жлеза