Инсулиновата резистентност: какво, защо, как?

Инсулиновата резистентност е важен знак, че спешно трябва да се погрижиш за себе си.

Бориш ли се с високи нива на кръвна захар? Изпитваш ли трудности да отслабнеш, независимо какво предприемаш по темата? Тогава е възможно да страдаш от инсулинова резистентност – състояние, което засяга милиони хора по света. Това състояние не е за пренебрегване, защото увеличава риска от диабет тип 2 и множество други сериозни заболявания.

Какво представлява инсулиновата резистентност?

Инсулиновата резистентност е състояние, което възниква, когато клетките в тялото станат по-малко чувствителни към инсулина. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Когато приемаме храна, тялото ни разгражда въглехидратите до глюкоза, която навлиза в кръвния поток и повишава нивата на кръвната захар в него.

В отговор на това завишаване на кръвната захар, панкреасът освобождава инсулин, за да помогне за транспортирането на глюкозата от кръвния поток към клетките, където се използва за генерирането на енергия или да се съхранява за по-късна употреба от тялото.

Но ако клетките станат резистентни към инсулин, те не са в състояние ефективно да абсорбират глюкозата от кръвния поток, което води до високи нива на циркулираща глюкоза.

Този излишък на глюкоза може да причини редица здравословни проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и затлъстяване. Инсулиновата резистентност често се свързва с наднормено теглоили затлъстяване, но може да се появи и при хора, които поддържат здравословна норма на теглото си.

Добрата новина е, че има начини за управление на инсулиновата резистентност чрез промени в начина на живот, като подобряване на начина на хранене и увеличаване на физическата активност. Тези малки промени ще подобрят здравословното състояние на организма и ще намалят риска от развитие на сериозни усложнения, породени от инсулиновата резистентност.

Какви са причините за появата на инсулинова резистентност?

Има няколко причини за отключването на това състояние – ген, нездравословни навици, стрес, както и някои медицински състояния. Една от основните причини за появата на инсулинова резистентност е затлъстяването. Когато в тялото има натрупани излишни мазнини, това може да доведе до възпаление, което може да повлияе на метаболитните процеси и да наруши способността на тялото да реагира правилно на инсулина. 

Друг фактор, който допринася за появата на това състояние, е липсата на физическа активност. Застоялият начин на живот намалява мускулната маса и количеството на усвоената глюкоза от кръвния поток, което води до високи нива на кръвната захар.

Велосипед с маратонки и ръкавици

Някои лекарства (като например кортикостероиди и антипсихотици) са свързани с причиняване на инсулинова резистентност заради рязката промяна на хормоналния баланс в тялото след приема им. 

Нарушенията в съня, като сънна апнея, също могат да са фактор за развитието на състоянието, тъй като водят до увеличаване на хормоните на стреса, които влияят отрицателно на метаболизма.

Генетиката играе важна роля при определяне на предразположеността към развитие на всички метаболитни заболявания, свързани с генетични фактори, предавани от поколения, като инсулинова резистентност, диабет тип 1 и диабет тип 2.

Каква е разликата между инсулинова резистентност, диабет тип 1 и диабет тип 2?

Диабет тип 1 и тип 2 са две различни медицински състояния, които засягат способността на организма да регулира нивата на кръвната захар. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, хормон, отговорен за регулирането на метаболизма на глюкозата.

От друга страна, диабет тип 2 е резултат от комбинация от генетични фактори и фактори, свързани с начина на живот, като затлъстяване, липса на физическа активност, лош начин на хранене и възраст. При това състояние тялото става резистентно към инсулин или не произвежда достатъчно от него, за да управлява ефективно нивата на глюкозата в кръвта.

За разлика от диабет тип 1, който обикновено се развива в детството или юношеството, тип 2 обикновено се появява по-късно в живота. Хората с тип 1 трябва да приемат инсулинови инжекции ежедневно, тъй като телата им не могат да произвеждат този хормон сами; докато тези с тип 2 могат да контролират симптомите си с перорални лекарства или промени в начина на хранене и повишаване на активността на организма. 

Инсулиновата резистентност е метаболитно състояние, което ако не бъде овладяно своевременно, може да доведе до развитие на диабет тип 2. При него панкреасът работи все по-усилено, за да освободи достатъчно инсулин и да преодолее съпротивителните сили на тялото, което се опитва да поддържа нивата на кръвната захар ниски. С течение на времето панкреасът губи способността си да освобождава инсулин и това може да доведе до развитие на диабет тип 2.

Важно е да се отбележи, че и двата типа диабет имат сериозни здравословни усложнения, ако не се лекуват навреме, като увреждане на нервите, слепота, бъбречна недостатъчност и сърдечно-съдови заболявания. Следователно ранната диагностика и овладяването на състоянието са от решаващо значение за воденето на здравословен живот.

Какви са симптомите на инсулинова резистентност?

Това е проблем, който често остава незабелязан, докато не прогресира до по-тежък етап. Често срещан признак на инсулинова резистентност е обостряне на усещането за глад и желанието за храна с високо съдържание на захар. Това се случва, защото тялото се нуждае от повече инсулин, за да преработи глюкозата, което води до твърде високи нива на инсулин в кръвта.

Друг симптом на инсулинова резистентност е постоянната умора и липсата на енергия през целия ден. Тъй като клетките стават резистентни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкозата толкова ефективно, което води до ниски нива на енергия и усещане за умора.

Хората с инсулинова резистентност също уринират по-често поради повишени нива на захар в кръвта. Те също понякога имат тъмни петна по кожата (наречени acanthosis nigricans) обикновено в областта на врата. Петната се появяват в резултат от прекомерното производство на инсулин от панкреаса.

Ако изпитваш комбинация от тези симптоми, важно е да не отлагаш консултацията си със специалист ендокринолог. Инсулиновата резистентност може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува своевременно. Но ранното й диагностициране и правилното ѝ управление чрез промени в начина на живот, могат да помогнат за предотвратяване на усложнения в по-късен етап.

Как да се лекува инсулинова резистентност?

Лечението ѝ изисква холистичен подход, който включва драстични промени в начина на живот и медикаменти. Първата стъпка е предприемането на здравословен начин на хранене с минимален прием на рафинирана захар и преработени храни, които рязко вдигат нивата на кръвната захар.

Редовното спортуване също е от решаващо значение за управлението на това състояние. Физическата активност помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и значително намалява риска от развитие на диабет тип 2. Дори по-слаби активности (като например ходене пеша) могат да имат огромно значение за овладяването на това състояние. 

Обикновено се предписват медикаменти, които да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар. 

Минералните соли на д-р Шуслер също могат да окажат положително въздействие при метаболитни нарушения, включително и при инсулиновата резистентност. 

Комбинацията от Шуслерови соли при инсулинова резистентност значително подобрява състоянието. 

Шуслерова сол №2 – Калциум фосфорикум – стабилизира клетъчната мембрана при инсулинова резистентност. Тя е средство, което подкрепя вегетативната нервна система, подобрява обмяната на протеини, подпомага изграждането на мускулатурата. Тази градивна минерална сол е свързана и с процесите на кръвотворене в тялото. По този начин има сериозно повлиява имунитета. Приема се сутрин.

Шуслерова сол №4 – Калиум хлоратум – една от най-важните минерални соли при възпалителни процеси в организма, както и в процесите на детоксикация на тялото. Тази Шуслерова сол може успешно да разгради микрофибриновите отлагания около клетката, които блокират възприемането на инсулина. По този начин клетката отново връща своя баланс и функционална активност. Приема се на обяд.

Шуслерова сол №9 – Натриум фосфорикум – минералната сол, която подпомага метаболизма, намалява отлагането на мазнини и помага за цялостно намаляване на нивата на киселинност в тялото. Приема се вечер. 

Оптимален прием на комбинацията: по 5 таблетки от всяка сол се разтварят в чаша топла вода и течността се изпива бавно, на малки глътки с жабурене.Програмата се прилага ежедневно, за дълъг период от време (месеци наред). 

Вместо извод

Лечението на инсулинова резистентност изисква всеотдайност и ангажираност към промените в начина на живот. Ако опиташ да придобиеш нови, здравословни навици можеш успешно да управляваш симптомите на това състояние.

Инслиновата резистентност е сериозно състояние, което засяга много хора по света. Може да доведе до диабет тип 2 и други здравословни усложнения, ако не се лекува правилно. Въпреки това, с промени в начина на живот, като редовни упражнения, подобрение в начина на хранене и загуба на тегло, когато е необходимо, е възможно да се управлява ефективно състоянието. 

Редовните прегледи и проследяването на нивата на кръвната захар също са много важни за поддържането на инсулиновата резистентност под контрол. 

Поемете отговорност за здравето си чрез малки, но важни избори в ежедневието си.

Виж още:

Шуслерови соли при проблеми с щитовидната жлеза

Тайни за женско здраве

Хашимото и хранене – каква е връзката?

Отслабване: От къде да започна?