6 мита за отслабването
Или как да се отървеш от излишните килограми ефективно, безопасно и завинаги
Искаш да отслабнеш, но не постигаш желаните резултати?! Може би това се дължи на факта, че вярваш в митове, които продължават масово да се тиражират и да циркулират в интернет пространството. Ето най-известните от тях:
Калориите са си калории
Калорията е мярка (единица) за изразходвана енергия от човешкото тяло. В този смисъл всички калории имат еднакво енергийно съдържание, но това не означава, че всички хранителни източници на калории имат еднакъв ефект и ползи върху организма и добрата форма.
Отделните храни преминават през конкретни метаболитни пътища, затова имат и различен ефект върху глада и хормоните, които регулират телесното тегло. Ето защо калориите, получени от протеини, се различават от тези на мазнините или въглехидратите.
Отдава вече е доказано, че ако човек замени въглехидратите и мазнините с храни, богати на протеини, значително засилва метаболизма на тялото, намалява апетита и усещането за глад, като същевременно оптимизира функциите на хормоните, грижещи се за редуциране на теглото и добрата кондиция.
Ключът към добрата форма е човек да остане в подходящ за него диапазон от приети калории на ден, но да се придържа и към богат на хранителни вещества режим, който поддържа кръвната захар и инсулин в нормални граници.
Друг факт: калориите от цели, сурови и необработени храни като зеленчуци, плодове и ядки са много по-засищащи за дълго време, отколкото калориите от рафинирани и преработените храни, пълни с консерванти, оцветители и подсладители.
За да отслабнеш, трябва да забравиш за въглехидратите
Въглехидратите са най-основният източник на енергия за тялото. Ако бъдат напълно изключени, балансът в организма се нарушава и се появяват множество болести на физическо и ментално ниво. Истината за въглехидратите е някъде по средата или по-точно се крие във вида им.
Те се делят на два основни вида: прости и сложни (комплексни) въглехидрати. Първите са вредни, защото бързо задоволяват апетита, но само след час човек отново е гладен, ето защо простите въглехидрати често водят до покачване на телесните килограми, особено ако се съчетаят със заседнал начин на живот. Към простите въглехидрати спадат всички храни, в които има вложени дори и в минимални количества бяло брашно и бяла рафинирана захар.
Сложните въглехидрати са полезни, тъй като се разграждат по-бавно и дават енергия за дълъг период от време. Затова във всеки здравословен режим присъстват задължително в умерени количества.
Сложни въглехидрати са всички зеленчуци и плодове. При плодовете обаче трябва да се направи една уговорка: тъй като те съдържат фруктоза, с тях не трябва да се прекалява. Най-полезни са дребните и червени плодове като малини, къпини, ягоди, боровинки… Така модерните напоследък фрешове също трябва да се избягват, защото в тях остава захарта от плодовете, но без фибрите им. Плодовете са най-полезни, когато се консумират цели, свежи и сезонни.
Към сложните въглехидрати спадат още пълнозърнестите храни и варива като боб (особено боб мунк, който е богат на растителни протеини), леща, грах, нахут… Овесените ядки, всички други сурови ядки и семена, кафяв ориз, картофи също принадлежат към сложните въглехидрати.
Елда (гречка), ленено семе, киноа, чиа, просо, амарант са особено полезна въглехидратна група от храни. Те съдържат много минерали, витамини и фибри, но са без глутен, който предизвиква здравословни проблеми при някои хора с непоносимост или свръхчувствителност към него.
Премахването на глутена води до загуба на тегло
За глутена се заговори през последните години, затова част от хората решават да го изключат от хранителния си режи, без да имат непоносимост към него. За тези с доказана алергия към глутен, това действие е задължително, но при другите е продиктувано от стремеж към по-здравословен хранителен режим или просто е модна прищявка.
В действителност много търговски продукти без глутен са с по-високо съдържание на калории и въглехидрати, което бавно, но трайно води до наддаване на килограми. Храните без глутен често са и с по-малко фибри, което кара човек да се чувства по-неудовлетворен, а това пък води до пристъпи на безразборно и емоционално хранене.
Вместо заключение: диетите без глутен са медицински необходими за всеки с доказана такава непоносимост. Може да доведе до загуба на тегло, ако се прилага правилно и се приемат само цели, необработени храни, но при другите хора не трябва да се използва като стратегия за отслабване, просто защото тя няма да проработи.
Ако искаш да отслабнеш, трябва да гладуваш
С прескачане на определено хранене през деня и безсистемно и хаотично гладуване не се отслабва трайно и дългосрочно. Напротив, така човек става лесно раздразнителен, изпитва чувство на неудовлетвореност, често сменя настроенията си, изпада в депресия… И дори да свали няколко килограма, бързо се връща в старото положение.
Вманиаченото гладуване може да отключи множество сериозни заболявания, особено при младите жени, които, за да приличат на топ моделите от лъскавите списания и известните инфлуенсъри в социалните мрежи, развиват различни форми на анорексия и булимия.
Напротив! Отслабва се с редовни хранения на малки порции, минимум 3-4 пъти на ден, в които преобладават най-вече качествените протеини. Така тялото няма да изпитва чувство на глад през целия ден и няма да има риск от емоционално хранене, водещо до преяждане.
Ако човек държи гладът надалеч и се храни правилно, първите добри и трайни резултати по тялото ще забележи само след месец-два. Именно те са най-добрият мотиватор човек да продължи напред с режима и свалянето на излишните килограми.
Ограничаването на мазнините води до отслабване
Точно обратното! Намаляването на мазнините често предизвиква покачване на телесното теглото. Най-новите изследвания установяват, че храните, съдържащи здравословни мазнини, не ни правят дебели – те всъщност ускоряват метаболизма и улесняват загубата на килограми.
Хората, които ограничават добрите мазнини от диетата си, заменят тези калории с добавена захар и рафинирани зърнени храни. Това погрешно действие обърква метаболизма, понижава имунитета, предизвиква възпаления и инфекции, увеличава инсулина в кръвта… И в крайна сметка води до натрупване на мазнини в областта на корема при мъжете и в ханша при жените.
Всички мазни риби, авокадо; маслини и зехтин; яйца; пълномаслено кисело мляко; краве и кокосово масло; ленено, конопено, тиквено семе и чиа; сурови ядки, особено макадамия, орехи, бадеми и кедрови ядки; черен шоколад с високо съдържание на какао са перфектен източник на полезни мазнини, от които тялото има нужда всеки ден. Разбира се, важно е да се консумират в оптимални количества, без да се прекалява.
Индустрията на добавките за отслабване
Пазарът е залят с хранителни добавки, обещаващи бързо отслабване без никакви други усилия. Истината обаче е друга… Повечето от тях нямат никакъв или минимален ефект върху загубата на тегло.
За да има ефект от една добавка, тя трябва да влияе на клетъчно ниво – най-малката градивна единица в тялото, която заради постоянния стрес е блокирала и не може да работи правилно. Точно заради този блокаж и дисбаланс започват и повечето болести в съвременния свят.
За да се отблокира клетката и да започне отново да работи правилно, тя има нужда от възвръщане на минералния баланс. Именно това постигат минералните соли, които благодарение на миниатюрния си размер успяват безпрепятствено да преминат през клетъчната мембрана, да влязат в самата клетка и да я излекуват – да възстановят баланса в нея.
Същият механизъм действа и при хората, които се опитва да отслабнат. За да стартира този процес и на клетъчно ниво, са нужни точните минерални соли, които да подпомогнат останалите усилия в тази насока. За тази цел на човек ще му трябват три оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), който е пряк наследник и продължител на делото на д-р Вилхелм Шуслер.
Сутрин под езика до пълното им стопяване се слагат 5 таблетки от Шуслерова сол №10, която е известна с това, че изхвърля от организма излишните течности, усилва работата на отделителната система, пречиства клетките от натрупаните токсини.
На обяд се взимат 5 таблетки от Шуслерова сол №5, която зарежда тялото с енергия, а духа с добро настроение, регулирайки нивата на стрес и предпазвайки човек от различни хранителни изкушения и пристъпи на емоционално хранене.
Денят завършва с 5 таблетки от Шуслерова сол №9, която се взема вечер, защото ускорява метаболизма и преработването на мазнините, нормализира алкално-киселинния баланс, подготвяйки тялото за по-спокоен режим през нощта.
Терапията с трите минерални соли продължава минимум 2-3 месеца, може и по-дълго при необходимост, тъй като Шуслеровите соли на DHU нямат никакви странични ефекти и реакции, може да се съчетават с всички други конвенционални и алтернативни методи на лечение и са напълно безопасни.
Запомни, нито едно хапче нямат вълшебна сила, затова комбинацията от Шуслерови соли за отслабване задължително трябва да бъде съчетана балансиран хранителен и двигателен режим
Златни принципи
За да отслабне човек, трябва да спазва следните седем златни правила:
- Да е в калориен дефицит: да изразходва повече енергия, отколкото приема чрез храната.
- Да се храни здравословно и балансирано с правилното съотношение между протеини, въглехидрати и мазнини
- Да зареди клетките с нужните минерални соли, които още повече да подпомогнат процеса.
- Да спи минимум 7-8 часа на денонощие. Хроничната липса на сън води до забавен метаболизъм.
- Да хидратира постоянно тялото с достатъчно количество вода, изчислено спрямо килограмите на тялото, пола и възрастта.
- Да спортува редовно: комбинация между упражнения с тежести и кардио.
- Да се стреми към живот с по-малко стрес. Той е неизменна част от живота, но може да бъде ограничен и туширан чрез различни техники като йога, медитация, дихателни упражнения…
Виж още:
Отслабване чрез фастинг – какви са ползите?
Здравословно отслабване – какво е важно да знаеш?
Отслабване: От къде да започна?
8 знака, че тялото има нужда от детокс
10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото