Жена прави детоксикация

8 знака, че тялото има нужда от детокс

В ежедневието си сме изложени на замърсен въздух, стрес, нездравословна храна и напитки, липса на сън, други вредни навици. Комбинацията от всички тези фактори благоприятства натрупването на токсини в тялото, затрудняващи работата му. Затова много хора, попадали в този капан, си задават риторичния въпрос: Как да помогнем на тялото да се справи с токсините?

В статията ще се запознаем с 8 сигнала, които тялото изпраща, за да предупреди, че има спешна нужда от детоксикация. Но първо ще обясним какво представляват токсините и как се трупат в организма. 

Токсини – невидимият враг. Как се сдобиваме с тях?

Известно е, че токсините са чужди вещества, които в големи количества могат да навредят на тялото, постепенно рушейки тъкани, органи, системи и нормалните функции на целия организъм. Вредните вещества могат да бъдат категоризирани в два вида: 

1. Ендотоксини – произвеждат се в тялото като странични продукти от разграждането на храната. Те се елиминират под формата на урина и изпражнения. Когато обаче тялото не може ефективно да смила храната и да елиминира отпадъците, токсините започват да се натрупват в клетките, тъканите, органите, системите. 

2. Екзотоксини – постъпват в организма от околната среда чрез:

 • Храната, която съдържа твърде много консерванти и добавки
 • Замърсения въздух и околна среда
 • Абсорбция на вредни вещества през кожата (най-вече чрез козметиката) и очите.

Жена, започнала детоксикация

8 предупредителни знака, че тялото има нужда от детоксикация

Когато механизмите на храносмилане и елиминиране на тялото се нарушат, може да възникне автоинтоксикация, при която тялото произвежда свои собствени токсини (ендотоксини). Те често се съхраняват в мастните тъкани, а когато тялото не може да се справи с високото ниво на токсини, може да изпитаме следните предупредителни знаци:

1.  Постоянна умора

Един от най-големите индикатори, че тялото работи извънредно, за да се справи с някакъв проблем е умората. Нормално е да чувстваме отпадналост от време на време или след дълга работна седмица, но да сме изтощени след сън и да имаме нужда от почивка през целия ден е знак, че е време за детоксикация. 

2. Автоимунна реакция

Автоимунната реакция е система от имунни реакции на организма срещу неговите собствени здрави клетки и тъкани. Това може да е свързано с натрупване на твърде много токсини в тялото. 

3. Ненаситен глад

Постоянният глад е знак, че нещо не е наред. Нездравословната храна, повишава кръвната захар и нивата на хормоните, в резултат на това тялото изпитва нужда от още бързи въглехидрати. 

Преминаването към здравословна диета със сигурност ще върне хормоните в нормалната им функция и определено ще доведе до загуба на тегло! Хранителният режим задължително трябва да съдържа значителни дневни дози протеини, сложни въглехидрати, плодове и зеленчуци, фибри и ненаситени масла. Добрата комбинация от здравословни храни не само ще помогне за детоксикацията на тялото, но и ще съдейства за загубата на тегло. 

4. Лош дъх и телесна миризма

Тъй като тялото винаги работи за премахване на токсините, неприятната телесна миризма и лошият дъх са знак, че токсините са достигнали пикови нива и е време да вземем правилните мерки.

Жена има нужда от детоксикация

5. Храносмилателни проблеми

Най-очевидният сигнал, че трябва да подобрим диетата си са стомашно-чревните неразположения. Симптомите включват диария, подуване на корема, газове и запек. Започването на детоксикация ще даде почивка на червата и ще им позволи да възстановят естествената си функции.

6. Проблеми със съня

Хормонът кортизол се отделя малко след като се събудим, за да ни помогне да облекчим стреса и да ни подготви за деня. Ако сме здрави, нивата на кортизола се повишават сутрин и намаляват постепенно с напредването на деня. 

От друга страна обаче, ако балансът в нивото на кортизола е нарушен, това може да ни накара да се чувстваме активни през нощта и да затрудни заспиването.

Хроничното безсъние може да доведе до здравословни проблеми, които влияят негативно на важни области от живота ни.

7. Слаба памет и концентрация 

Лесно е да се каже, че паметта и концентрацията се забавят с напредването на възрастта. Но това може да е следствие и от натрупването на твърде много токсини. Това засяга черния дроб и кръвния поток, отиващ нагоре към мозъка. Когато това се случи, блокира правилното функциониране на невротрансмитерите и кара мозъка да работи на бавни обороти.

8. Обриви по кожата

Кожата е един от органите, които елиминират токсините от тялото. Когато черният дроб – органът, който е основно отговорен за филтрирането и премахването на токсините и отпадните продукти от кръвта, вече не може да се справи, кожата се опитва да помогне, което може да причини акне, обриви, циреи и екзема.

Напитка за детоксикация

Как да детоксикираме организма?

Детоксикацията е модерният и безопасен начин за изчистване на организма от токсините. Много хора прибягват до детоксикиращи диети, промяна на хранителните навици, както и до включване на повече физическа активност в ежедневните си навици, благодарение на които организмът изкарва токсините от тялото чрез потене и по-бърз метаболизъм. Всичко това помага за намаляване на натоварването с токсини, а това от своя страна подобрява ефективността на черния дроб и бъбреците. 

Има много начини за провеждане на детоксикиращи диети, като повечето от тях включват:

 • Гладуване за 1-3 дни.
 • Пиене на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай.
 • Пиене само на определени течности като, например, вода с лимонов сок.
 • Елиминиране на храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени.
 • Прием на добавки и/или билки.
 • Редовна физическа активност.
 • Избягване на алкохол, кафе, цигари и рафинирана захар.

Не е тайна, че ако включим тези навици за определено време в ежедневието си, тялото ще се изчисти отвътре, а това ще проличи и отвън. За да постигнем максимални резултати обаче, е хубаво да започнем детоксикацията още на клетъчно ниво, а за това на помощ идват минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер.

Най-ефективният начин за ускорено изчистване на организма от отровите е възстановяването на баланса в най-малката част на тялото – клетката. Когато тя е здрава, е здрав целият организъм. 

Детоксикацията с оригиналните Шуслеровите соли на DHU продължава минимум 1 месец, като необходимите соли за цялостно пречистване на тялото са: 

 • Шуслерова сол №6  – извежда отпадните вещества от клетката и се бори с хроничните възпаления, а Шуслерова сол №9 връща алкално-киселинното равновесие в организма и подпомага обмяната на веществата.

Прием и дозировка – сутрин (сол №10), обед (сол №8) и вечер (сол №6 и №9). В 200 мл вода се разтварят по 4 табл. от конкретната сол и течността се изпива бавно, на малки глътки. 

 

Виж още:

Косопадът – митове vs факти

Детоксикация – безспорни ползи за здравето

Косопад: как да го пребориш?

6 мита за отслабването

Отслабване: От къде да започна?

Детоксикиращи диети: факти и митове

8 знака, че тялото има нужда от детокс

10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото

Детоксикация и отслабване преди лятото в три стъпки

Когато тялото крещи: детоксикация!

Защо есенната детоксикация е повече от задължителна?