Жена, събира коса от гребена си

Косопадът – митове vs факти

Грижа за косата отвътре навън с минерални соли.

Близо 80% от мъжете и 50% от жените се борят с косопад в даден момент от живота си. И все пак алопецията – медицинският термин за косопад, често се разбира погрешно. 

Някои хора губят косата си постепенно с течение на времето, други развиват плешиви петна буквално за една нощ, например вследствие на силен стрес. Някои имат периоди на засилен косопад, последвани от повторно израстване, други изпитват необратима загуба. 

Без значение от вида на косопада, важно е да отделим фактите от митовете (измислиците), за да се справим адекватно с този сериозен проблем, който влияе на самочувствието ни и често е знак за по-сложни процеси, случващи се скрито в тялото ни.

Силно преувеличената роля на гените

Въпреки че е изкушаващо да обвиняваме генетиката за всичко, което ни се случва като болести и проблеми, само една форма на косопада е наистина наследствена: мъжката и женската плешивост. 

За други видове косопад, включително алопеция ареата, гените играят поддържаща, но не и основна роля (само при 20% от всички случаи). Алопеция ареата е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува космените фоликули, причинявайки оплешивяване по скалпа в характерната кръгла или овална форма.

Например, при алопеция ареата и двамата родители трябва да имат този вид косопад, който детето им да наследи. Ако само единият родител се бори с това автоимунно заболяване, то шансът да предаде специфичния ген на алопеция ареата на детето си става минимален. 

Дори при еднояйчните близнаци надеждата е добра: ако единият близнак има алопеция ареата, при другия вероятността да се прояви е около 45%. 

Мъж с оредяла коса

Косопадът е „запазена територия” само за възрастните 

Разпространен мит е, че загубата на коса се случва само с напредване на възрастта. Всъщност дори малките деца могат да развият алопеция ареата, която може да се срещне при подрастващите до навършване на гимназия, както и при населението до 40 години в развитите страни, където напрежението и стресът са ежедневие. 

Плешивостта при мъжете може да се появи още преди да са навършили 30 години, докато при жените усилен косопад се наблюдава най-вече през годините след менопаузата. 

Косопадът и заболяванията

Медицината открива връзка между автоимунните заболявания и косопада. 

Ако имаме лупус, ревматоиден артрит или тиреоидит на Хашимото или имаме близък член (общи гени) на семейството с подобни автоимунни заболявания, съществува голяма вероятност да развием един или друг вид косопад, особено алопеция ареата.

Косопадът може да бъде провокиран и от други възпалителни процеси в тялото, причинени от вируси и бактерии. Например, много хора по света трябваше да се преборят с обилен косопад след тежко прекарана инфекция от  COVID-19

Всеизвестен факт е, че стресът също води до значителна загуба на “гривата” на главата. Причината: напрежението и стресът спират растежа на косата. И по-точно: космените фоликули навлизат в „телоген“ или фаза на почивка, която може да продължи месец-два. Този процес води до оредяване на косата. 

Предотвратяване на косопада

Доказано е, че стегнатите прически, които опъват косата, създават напрежение върху скалпа, което пък предизвиква възпалителни процеси във фоликулите на космите, увреждайки ги трайно. Сърбеж, болка и усещане за топлина – ако усещаме тези симптоми на скалпа, значи е време да отпуснем косата и да променим генерално прическата си. 

По-лесно е да забавим косопада, отколкото да насърчим растежа на нови косми, затова превенцията и грижата за косата отвътре навън е от изключително важно значение. В това отношения важна роля играят минералните соли, които “хранят” косата с правилните вещества.

Минерали, възстановяващи косата

Минералните соли, наричани още Шуслерови соли на името на своя откривател д-р Вилхелм Шуслер, регулират минералния баланс на клетките – най-малките градивни единици в тялото, отблокирайки процесите в тях и възстановявайки баланса първо на клетъчно ниво, а след това и в целия организъм.

Същите процеси се наблюдават и при косопада. Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) от една страна въздействат положително върху скалпа и фоликулите, от от друга на самия косъм – от корена до върха.

Изхождайки от дълголетната си практика, Немският хомеопатичен съюз (DHU) разполага с утвърдена комбинация за лечение и профилактика на косопада. А именно:  Шуслерови соли №2, №5 и №11.

Шуслерова сол №2 или калциев фосфат обновява косъма и влива нови сили на растежната му функция.

Шуслерова сол №5 или калиев фосфат дава допълнителен тласък на възстановителните процеси в тялото и в частност на косата.

Шуслерова сол №11 или силицея, известна още като солта на младостта и красотата, регенерира кожата на скалпа, заздравява косъма и също стимулира растежа му. 

Схемата на прием:

  • Сутрин – Шуслерова сол №2 – 5 таблетки 
  • На обяд – Шуслерова сол №5 – 5 таблетки 
  • Вечер – Шуслерова сол №11 – 5 таблетки

Курсът на лечение продължава минимум 2 месеца, при необходимост и повече.

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са напълно безвредни и без никакви странични реакции и ефекти, ето защо не само може да се прилагат дълго време, но и да се приемат от бебета още веднага след раждане, малки деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора с (хронични) заболявания. 

Солите на д-р Вилхелм Шуслер може безопасно да се използват за самостоятелно природно лечение и/или да се съчетават с всички други конвенционални и алтернативни методи на лечение. 

Изобщо Шуслеровите соли са верен спътник на здравето във всички етапи от живота на човек. 

 

Виж още:

Косопад: как да го пребориш?

Азбука на красотата с Шуслерови соли

Стрес – какво да имаме предвид

Стресът и последиците от него

8 знака, че тялото има нужда от детокс