Красива жена се усмихва

Азбука на красотата с Шуслерови соли

Атопичен дерматит, акне, розацея, сърбящи обриви… Ето как с помощта на Шуслеровите соли можем да си помогнем при някои често срещани дерматологични проблеми, за да се радваме на добър външен вид.

АКНЕ С МАЗНА КОЖА

Акнето е много често срещан проблем в тийнейджърска възраст, но е възможно да засяга и възрастни мъже и жени. Когато оплакванията са от комбинирана и мазна кожа, основен проблем е повишеното производство на себум, поради което се появяват пъпки и черни точки.

Утвърдена комбинация за лечение на акне – Шуслерови соли №1, №9 и №11:

 • ШС №1 калциев флуорид – по 3-5 табл. сутрин. Повлиява прекомерното удебеляване на външния слой на кожата.
 • ШС №9 натриев фосфат – по 3-5 табл. на обед. Регулира мастната секреция и връща алкално-киселинното равновесие в организма.
 • ШС №11 силицея – по 3-5 табл. вечер. Прилага се успешно в лечението на закрити гнойни процеси. Подпомага съединително-тъканните клетки да изтласкат гнойта и тя или се резорбира от лимфата, или излиза навън. Повлиява хронично повишената киселинност, която се наблюдава при акне.

Приемът на солите под формата на таблетки е добре да се съчетае с локалното въздействие на Шуслеровите мехлеми №9 и №11. Те се нанасят с редуване през ден – вечер, преди лягане на добре почистена кожа.

При пъпки с гноен връх е препоръчително да се използва мощното въздействие на ШС №12 калциев сулфат, която стимулира отделянето на гнойта, когато има наличие на дренажен отвор (иначе казано – има откъде да изтече гнойта). Достатъчно е да се приемат 3х1 табл. от сол №12, а в допълнение Шуслеров мехлем №12 да се нанася локално два-три пъти дневно около или върху гнойните пъпки.

Продължителност на терапията – минимум 4-6 седмици, но за трайни резултати е препоръчително да се приемат 2 месеца. Лечебната програма може да се повтаря след малка почивка.

ДЕРМАТИТ

Дерматитът е термин, който обобщава възпалението на кожата, възникнало под влияние на различни фактори – физически, химически, биологични, стресови. Симптомите са зачервяване, подпухване, сърбеж, изсушаване, лющене, напукване,кървене. Най-честите видове дерматит са: атопичен, алергичен, себореен.

Утвърдена комбинация за лечение на алергичен дерматит – Шуслерови соли №2, №6 и №10:

 • ШС №2 калциев фосфат – важна сол за овладяване на алергичните реакции в тялото, която възстановява равновесието в организма.
 • ШС №6 калиев сулфат – ускорява регенерацията на кожните клетки. При дефицит на тази минерална сол се развиват именно неприятните алергични кожни заболявания, псориазис и невродермит.
 • ШС №10 натриев сулфат – инактивира натрупаните токсини в кожата. Когато има дефицит на сол №10, се наблюдават секретиращи обриви с жълтеникаво оцветяване, придружени със силен сърбеж. Отпадните продукти на обменните процеси не се елиминират достатъчно, натрупват се в кожата и предизвикват неприятния сърбеж.

За най-добър ефект – Шуслеров мехлем №6 да се нанася локално върху проблемните участъци, 2 пъти на ден.

Прием и продължителност на терапията – по 3 табл. от всяка сол на ден, минимум за 1 месец.

Утвърдена комбинация за лечение на атопичен дерматит – Шуслерови соли: №2, №3 и №8.

 • ШС №2 калциев фосфат – успокоява алергичните реакции в тялото; предотвратява склонността към алергична реакция; укрепва организма и е важна за регенерацията на кожата.
 • ШС №3 железен фосфат – овладява възпалителния процес в остра фаза, със силен сърбеж и зачервена, възпалена кожа.
 • ШС №8 натриев хлорид – регулира водния баланс, осигурява хидратацията и регенерацията на сухата кожа.

Към приема на солите в таблетна форма се добавя и Шуслеров мехлем №8, като се нанася 2-3 пъти на ден върху засегнатите участъци, за да се намали сухотата и раздразнението на кожата.

Прием и продължителност на терапията – по 3 табл. от всяка сол на ден, за 2 месеца, при необходимост и за по-дълъг период от време.

Утвърдена комбинация за лечение на себореен дерматит (повърхностна микоза) – Шуслерови соли: №6, №7, №9 и №11:

 • ШС №6 калиев сулфат – подпомага възстановяването на кожата. Дефицитът на сол №6 води до води до клетъчна десквамация (излющване).
 • ШС №9 натриев фосфат – регулира киселинността в организма. Регулира отделянето на себум (повишената мастна секреция).
 • ШС №11 силицея – важна минерална сол за регенерация на кожата.
 • ШС №7 магнезиев фосфат – помага при силен сърбеж на нервна почва.

Солите се комбинират с мазане с Шуслеров мехлем №6, на много тънък слой, 2 пъти на ден.

Прием и продължителност на терапията – по 5 табл. от всяка сол дневно, в продължение на поне 3 месеца.

Момиче си реши косата

КОСОПАД

Над 50% от жените страдат от косопад в даден момент от живота си. Оказва се, че най-рисков за появата на проблема е периодът на менопауза, когато близо 75% от дамите наблюдават видимо изтъняване и оредяване на косата. Причините за косопада са различни – наследствени, хормонални и др.

Утвърдена комбинация за лечение на косопад – Шуслерови соли: №2, №5 и №11.

 • ШС №2 калциев фосфат – важен минерал за клетъчната регенерация; основно средство за изграждането и постоянното обновяване на клетки в организма.
 • ШС №5 калиев фосфат – помага, когато регенерационната способност е намалена и се цели укрепване на клетката.
 • ШС №11 силицея – укрепва структурата на косъма, заздравява кожата на скалпа, подпомага регенерацията на кожата и нейните придатъци. Прилага се при цъфтяща коса, косопад, както и при цепене на ноктите.

Прием и продължителност на терапията – по 5 табл. от всяка сол дневно, приемат се поне 6 месеца.

 

ПСОРИАЗИС

Хронично-рецидивиращо възпалително заболяване на кожата с червени, задебелени и лющещи се плаки (кожни петна).

Утвърдена комбинация за лечение на псориазис – Шуслерови соли: №1, №6, №7 и №8.

По 3 табл. от всяка сол се разтварят в 500 мл вода. Така полученият разтвор се изпива бавно, на малки глътки през деня.

Комбинацията соли подобрява еластичността и здравината на кожата. Спомага за овладяването на възпалителния процес. Подобрява клетъчното хранене и и насърчава регенерацията на клетките от епидермиса. ШС №7 балансира нервната система и неутрализира стреса като възможна причина за псориатични прояви. ШС №1 е добре да се приема както под формата на таблетки, така и с локално нанасяне на Шуслеров мехлем №1 на засегнатите зони 1-2 пъти дневно.

Продължителност на терапията –поне 6 месеца.

Момиче се маже с крем по лицето

РОЗАЦЕЯ

Често срещано хронично кожно заболяване, проявяващо се със зачервяване на бузите, носа, челото и брадичката, лесно изчервяване и възпаления. Жените са по-засегнати от мъжете, като проблемът обичайно стартира между 30 и 50-годишна възраст.

Утвърдена комбинация за лечение на розацея – Шуслерови соли: №3, №4, №6, №11 и №12:

 • ШС №3 железен фосфат – овладява острото възпаление, има антиоксидантно действие.
 • ШС №4 калиев хлорид – необходима сол във втория стадий на възпаление.
 • ШС №6 калиев сулфат – за трети стадий на възпаление с тенденция на хронифициране. Ускорява регенерацията и преминаването на кислород към епидермиса.
 • ШС №11 силицея – подпомага регенерацията на кожата; основна съставна част на съединителната тъкан.
 • ШС №12 калциев сулфат – поради очистващия си ефект върху съединителната тъкан солта се прилага при хронифициране на болестните процеси.

Комбинацията може да се съчетае с локално приложение на Шуслеров мехлем №11 върху засегнатите участъци – 1-2 пъти дневно.

Прием и продължителност на терапията – по 5 табл. от всяка сол на ден, поне 3 месеца (при нужда и за по-продължителен период).

 

Виж още:

Косопадът – митове vs факти

Косопад: как да го пребориш?
Естествена грижа за млада и красива кожа