жена, която гледа с лупа пъпка

Хормонално акне – как да го излекуваш?

Хормоналното акне е различно при мъжете и жените. То е свързано главно с мъжките полови хормони – андрогени, като най-много проучвания има тестостерона.

Акнето е кожно заболяване, което често свързваме с пубертета. В тийнейджърския период нивото на андрогените при момчетата и момичетата се увеличава и съответно води до свръхпроизводство на себум, който предизвиква пъпки. Освен на хормонална основа, акнето може да се появи от стрес, който също е предпоставка за дисбаланс на хормоните. Други фактори са замърсеният въздух, непоносимостта към някои видове храни и козметика, и др.  

За жалост в 21 век оплакванията от акне зачестяват. Проблемната кожа се наблюдава и на по-късен етап – между 20 и 25-годишна възраст, като пъпките може изненадващо да се появат дори и в по-напреднала възраст. Забързаното ежедневие, вредните емисии, излагането на хроничен стрес, преминаването от реален към дигитален живот влияят на здравето ни в цялост и са фактори, които могат да доведат до кожни проблеми на всяка възраст. 

В тази статия ще наблегнем на различието на хормонално акне при мъжете и жените, какви са причините и как можеш да го излекуваш чрез природни средства. 

Хормонално акне – с какво е по-различно?

Освен андроген и естроген, прогестеронът – стероиден хормон, също има ключова роля в появата на несъвършенства по кожата. Кортизолът – хормонът на стреса, също влияе на епидермиса. Това се случва, когато тялото ни иска да изхвърли последствията от натрупания стрес и да се “самоизчисти”, което съответно води до възпаления върху кожата. 

Хормоналното акне се проявява, когато имаш дисбаланс в тялото. Как да разбереш дали имаш хормонално акне?  

  • Продължаваш да се бориш с несъвършенства по кожата след пубертета;
  • Най-често се образуват пъпки около челюстта и брадичката;
  • Подложен си на високи нива на стрес и имаш спад в имунитета;
  • Преобладават повече дълбоки, болезнени кисти, отколкото черни и бели точки;
  • Забелязваш нестандартно окосмяване.

Хормонално акне при мъжете

Освен традиционното акне през пубертета, което представителите на мъжкия пол е възможно да имат, то има още няколко фактора. Специалисти от САЩ правят проучване, с което доказват, че 42,5% от мъжете между 20-30 годишна възраст страдат от акне. Едва 12% са мъжете над 30 години. 

Основният причинител на хормонално акне при мъжете е повишеният тестостерон, тъй като завишените му нива водят до увеличена продукция на себум. По този начин порите на кожата се запушват поради прекомерното омазняване, стартират възпалителни процеси и се появяват гнойни пъпки. 

Фактор може да бъде и генетичното унаследяване. Ако твоите родители са страдали от акне, то има голяма вероятност да се прояви и при теб.

Начинът на хранене е третата причина, която може да предизвика акне при мъжете. Консумацията на повече мазни храни и въглехидрати значително може да увреди вида на кожата ти.

Външните фактори също оказват влияние върху появата на акнето. Един от тях е замърсеният въздух, но също и това как мъжът се грижи за кожата си – почиства ли лицето си преди лягане, нанася ли слънцезащита, за да не изгаря от слънцето. И не на последно място – стресът като фактор, тъй като при повишаване на кортизола (хормон на стреса) се нарушава естественият баланс на хормоните. 

Хормонално акне при жените

Както споменахме по-горе, по време на пубертета мъжкият полов хормон тестостерон се повишава при мъжете, но и при жените. Именно той причинява хормонално акне и при двата пола. Около 40% от хората над 25-годишна възраст страдат от проблемна кожа, като по-голямата част от тях са жени. 

При жените акнето може да бъде предизвикано от много фактори – менструален цикъл, синдром на поликистозни яйчници, бременност, менопауза и др. 

Хормонално акне и менструация

Дерматологично проучване показва, че при над 60% от жените се наблюдава влошаване на състоянието на кожата на лицето малко преди началото на менструалния цикъл. Появата на пъпки е съпроводена и с редица други оплаквания: напрежение и болки в гърдите, в областта на яйчниците и кръста, главоболие и др. Тук не може да се установи като причинител само един хормон, тъй като са съвкупност от няколко, които по време на цикъл се покачват и спадат рязко, като това оказва влияние и върху вида на кожата. 

Хормонално акне и бременност 

По време на бременността хормоните на жената варират. Съответно тук се забелязва голямо покачване отново на андрогените (мъжки полови хормони), причиняващи акне. Хормоналните нива са най-високи през първия триместър. Някои специалисти споделят, че ако не се е проявило акне през първите три месеца на бременността, то най-вероятно няма да се прояви и след това. 

Хормонално акне и менопауза 

При настъпване на менопауза всяка жена неизбежно се сблъсква с хормонални колебания. Главните причинители, които стоят зад това, са прогестеронът (стероиден хормон) и естрогенът (женски полов хормон). Техните нива значително намаляват, като това довежда до симптоми на нередовен менструален цикъл, топли вълни и съответно проблеми с кожата – акне, петна, обриви. 

Хормонално акне и поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници отново имат връзка с дисбаланс на хормонално ниво. При диагностициране на жените с този здравословен проблем в повечето случаи се наблюдава и упорито акне, особено изразено около челюстта и брадичката, гърба и гърдите. Също така се наблюдава засилено окосмяване, поради увеличаване на нивото на тестостерон. Друг симптом е покачване на телесното тегло. 

Хормонално акне и стрес

Няма как да не отбележим и тук хормонът на стреса – кортизол. Той играе ключова роля и за двата пола при появата на нарушения върху епидермиса. Поради тази причина и мъжете, и жените е необходимо да обърнат сериозно внимание на своето ежедневие, тъй като стресът неизменно води до дисбаланс на хормонално ниво. 

Възможно ли е да си помогнем с натурални лекарствени средства без намесата на антибиотично лечение и прием на други натоварващи медикаменти с нежелани странични ефекти за организма? 

На първо място е задължително да се посети специалист и да се направят всички необходими изследвания, както и да се установи видът акне, който имаш. Важна стъпка към здравата и красива кожа е хранителният режим. Необходимо е да се премахнат от менюто тестените и сладки изделия, да се ограничат и млечните продукти, които могат да поддържат процесите на възпаление в организма. 

На второ място е изключително важно да ограничиш стресовите фактори от своето ежедневие до минимум. На трето място идва козметиката, която неминуемо оказва въздействие на локално ниво. Почиствай кожата си с качествени продукти и намери правилните решения за поддържане на твоята кожа в зависимост дали е от смесен тип, мазна или суха. 

Относно приемът на медикаменти е много важно да се има предвид видът акне. Някои видове акне трудно могат да се излекуват само от употребата на натурални продукти, а се изисква специална намеса на антибиотично лечение. Такъв пример е кистозното акне. 

Все пак съществуват природни средства, които са идеални за детоксикация на организма, в допълнение към антибиотично или друго лечение при необходимост, както и за елиминиране на несъвършенствата по кожата – минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер. Те са напълно безопасни и могат да се приемат от тийнейджъри, възрастни, бременни и кърмещи жени.

Подготовка за лечебния курс на акне

При хронично акне е важно първо да се направи детокс на организма. Затова можеш да направиш детоксикиращ курс с Шуслерови соли №6, 8, 9 и 10

Детоксикацията с Шуслерови соли се провежда за период от 2 седмици по 5 таблетки дневно от всяка сол. Ако е необходимо, може да се удължи с още 2 (да стане едномесечен курс). 

Прием:

По 5 таблетки от всяка сол се разтварят в бутилка с вода (500 мл или повече). Изпиваш я на малки глътки в продължение на деня. Приемът продължава между 2 и 4 седмици, но при необходимост може периодът да се удължи.

Лечение на акне 

Шуслерова сол №1 – сутрин, 5 табл. Тази сол повлиява хиперкератозата – удебеляването на повърхностния слой на кожата, което е лесно забележимо през летния сезон, след продължително излагане на слънце.

Шуслерова сол №9 – на обяд, 5 табл. С нея се повлиява обмяната на мазнини и въглехидрати и се регулира алкално-киселинното равновесие на организма, което е особено важно в битката с акнето.

Шуслерова сол №11 – вечер, 5 табл. Тя е основна сол за бързо изчистване на закрити гнойни процеси, повлиява хронично повишената киселинност.

Приемът на таблетките е важно да се съчетае с външно приложение на солите под формата на мехлеми. Локалното въздействие ще ускори процесите на изчистване и възстановяване на епидермиса. Затова вечер преди лягане, нанасяй на засегнатите места Шуслеров мехлем №11

Ако си жертва на така омразните пъпки с гноен връх, използвайте силата на Шуслерова сол №12, която се прилага при открити гнойни процеси – 3 по 1 табл. дневно. 

Белези от акне (неактивно акне)

Шуслеров мехлем №1 (калциум флуоратум) – дава здравина и еластичност на кожата, затова е необходима при стрии, бръчки, разширени вени, хемороиди и белези от акне. Една от основните соли по време на бременност.

 

Виж още:

Красиво лято без акне

Детоксикация – безспорни ползи за здравето

8 знака, че тялото има нужда от детокс

Отслабване чрез фастинг – какви са ползите?

10 изненадващи факта за стреса