Жена медитира срещу стрес

10 изненадващи факта за стреса

Стресът може да бъде управляван (дори победен) с промяна в начина на живот, нагласите в ума и регулиране на минералните дефицити в тялото

Живеем в такива времена, че стресът в една или друга степен засяга всеки. Работата, отношенията с колегите и шефовете, училището и университета, трудните лични взаимоотношения с интимния партньор, семейството или близки приятели са най-често срещаните източници на стрес в ежедневието. Всеки човек може да допълни този списък с неговите специфични причинители на напрежение и стрес, които понякога са много изненадващи. 

Отдавна е известно, че стресът засяга както ума, причинявайки психологически дискомфорт, така и тялото, отключвайки поредица от заболявания, включително тежки хронични проблеми. Редица научни изследвания доказват и неоспоримата връзка между стреса и различните видове рак. Днес важна част от лечението на рака е и овладяването и управлението на стреса. 

Когато ситуацията, причиняваща психологическото напрежение, бъде решена и стресът изчезва. Но в модерните общества темпото на живот е такова, че то причинява т.нар. “хроничен стрес”, който може да продължи месеци, дори години. Именно той е основният виновник за психическите и физическите здравословни проблеми, с които много хора се опитва да се справят с различни средства и методи.

Ето още няколко интересни факта за стреса, които е добре да знаеш:

1. Акнето и стресът

Ако излизат по кожата повече пъпки от обикновено, когато сте подложени на стрес, това определено не е съвпадение. Редица проучвания установяват пряката връзка между акнето и стреса. 

Изследвания доказват, че колкото по-високо е нивото на стрес, толкова акнето се проявява в по-тежка форма. Още един интересен факт: колкото по-напрегнат се чувства човек, толкова по-често и неосъзнато пипа лицето си, а това утежнява акнето.

Стресът увеличава производството на себум – специфичен мастен секрет, отделян от мастните жлези на кожата, и кортикотропин-освобождаващия фактор (CRH), известен още и като кортикотропин-освобождаващ хормон, участващ в процеса на стрес и адаптация. Тези два постефекта от стреса може да причинят акне или да го утежнят.

2. Имунитетът и стресът

Ако постоянно се разболявате от настинка и грип, вината може да се крие в стреса. Науката също е категорична: стресът увеличава честотата на разболяванията, тъй като понижава защитните функции на имунната система.

В проучване, обобщаващо няколко други изследвания, се установява, че психологическият стрес отслабва способността на имунната система да се бори с различни инфекции. Авторите откриват, че хроничният стрес може да повлияе на няколко имунни фактора, увеличавайки риска от различни физически и психически състояния, включително диабет и някои видове рак.

Макар че са трудни да дефиниране като медицински понятия, постоянната умора и отпадналост са друг знак, че в тялото липсва магнезий.

Ако въпреки, че си успял да си починеш добре и продължително, пак се чувстваш физически и психически изморен, то това със сигурност означава, че имаш ниски нива на магнезий. 

3. Храносмилането и стресът

Стресът може да повлияе на храносмилателната система, предизвиквайки дискомфорт, разстроен стомах, диария или запек.

Изследване на Trusted Source открива сериозни доказателства за връзката между стреса и синдрома на раздразнените черва (IBS) – едно от най-честите функционални нарушения на стомашно-чревния тракт в модерния свят, засягащо не само дебелото черво, но и цялата храносмилателна система.

Стресът може да причинява и запек. Друго проучване установява, че запекът е по-често срещан при деца, които са били изложени на стресови събития като провал на изпит или раздяла с близък приятел.

4. Тялото и стресът

Хроничният стрес играе ключова роля за това как се чувствате физически. Въпреки че телата ни могат да се справят с известно количество стрес, когато той е в по-големи дози и се превърне в постоянно явление, се появяват ясни и силни физически симптоми. 

Освен проблеми с храносмилането, стресът може да причини главоболие, мигрена, мускулни болки, световъртеж, препускащо сърце… Ако имате други хронични и/или по-сериозни заболявания да ги влоши още повече.

5. Алергиите и стресът

Хроничният стрес влияе отрицателно и върху различните видове алергии, получавайки се порочен кръг: алергични симптоми като кихане и сълзене на очите влошават начина на живот и допълнително стресират човек, а това още повече влошава алергията.

Оказва се, че не само психическият стрес засилва симптомите на алергията. Физическият стрес, например интензивните упражнения, също може да усилят алергичните прояви. Учените не са сигурни защо се получава така, но смятат, че хормоните на стреса увеличат реакцията на имунната система към алергените.

6. Либидото и стресът

Стресът потиска друга важна функция на тялото – либидото. Множество научни изследвания потвърждават този факт, но дори и без тях възрастните хора забелязват следната логическа зависимост: колкото повече са стресирани, толкова повече желанието им за секс намалява.

Хроничният стрес води и до по-ниски нива на тестостерон при мъжете, като и на по-малко производство на семенна течност.

7. Менструацията и стресът

Високите нива на стрес оказват негативно влияние върху менструалния цикъл: закъсняла или пропусната менструация. Също така месечният цикъл може да стане по-тежък, болезнен или нередовен.

8. Паметта и стресът

Когато човек е стресиран, много често се наблюдава т.нар. “мозъчна мъгла” или  по-трудно запомняне, невъзможност да се правят логически анализи и заключения, както и да се вземат правилни решения. 

Стресът засяга мозъка чрез една от основните му функции – паметта, което на практика означава, че се намалява способността да се припомнят подробности в момента или да се запомнят нещата в дългосрочен план.

При силен и/или хроничен стрес мозъкът работи на свръхобороти, което може да доведе до забравянето на важни подробности. Стресът стимулира тялото да отделя хормони, които затрудняват мозъка да създава нови спомени.Въздействието на стреса върху мозъка може да бъде дългосрочно. Изследване доказва негативното влияние на хроничния стрес върху хипокампуса – малка, но важна област в мозъка, отговаряща за паметта.

9. Продължителността на живота и стресът 

Хроничният стрес съкращава продължителността на живота. При хора с тревожни разстройства се наблюдава значително повишен риск от смъртност в сравнение с тези, при които стресът не е толкова висок или успяват успешно да го контролират, сочи проучване.

Мета-анализът на същото проучване уточнява, че приблизително 5 милиона смъртни случая в света всяка година се дължат на разстройства на настроението и тревожността.

10. Еустрес и дистрес

Стресът не оказва само негативно влияние върху живота, той има и своите положителни черти и в определени ситуации може да бъде полезен.

Когато човек отиде на първа среща или скача с бънджи, това също предизвиква стрес, но положителен. Този вид стрес се нарича еустрес. За еустрес говорим и когато сме изправени пред спешна, дори екстремна ситуация. В такива моменти стресът също е полезен, защо помага да се мобилизират всички силни на тялото и ума за бързото и ефективно решаване на възникналите проблеми.

Дистресът е отрицателното лице на психологическото напрежение – липсва мобилизацията, а човек се чувства напрегнат, изтощен, умствено, емоционално и физически претоварен.

Минералните соли и стресът

Освен редовен сън (минимум 8 часа), физическа активност, здравословно хранене, време за себе си, дихателни упражнения и практики като йога, стресът може да бъде понижен и управляван с оригиналните Шуслерови соли на DHU. Минералните соли имат уникалната възможност да възвръщат баланса в клетките, а оттам в цялото тяло и ум.

Антистрес програмата с минерални соли:

Сутрин под езика се слагат 5 таблетки от Шуслерова сол №2 (калциев фосфат), която е незаменима при състояния като нервност, стрес, тревожност.

Преди да се обядва се взимат 5 таблетки от Шуслерова сол №5 (калиев фосфат), която умее да балансира и стабилизира нервите и психиката и да зарежда тялото и ума с енергия.

Вечер преди сън се прилагат 5 таблетки от Шуслерова сол №7 (магнезиев фосфат), която действа отпускащо и релаксиращо, помага при проблеми със съня.

Програмата се прилага за минимум 3 месеца, при необходимост и за по-дълго време. 

Антистрес програмата със солите на д-р Вилхелм Шуслер успешно се справя със състояния като (хроничен) стрес, напрегнатост, раздразнителност, безпокойство, проблеми със съня… 

Минералните соли не водят до развитието на зависимости, нежелани странични ефекти и токсични взаимодействия. Ето защо Шуслеровите соли на DHU са напълно безопасни за бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени. Минералните соли може да се съчетават с всички други конвенционални и алтернативни методи за лечение на стреса.

 

Виж още:

Виж още:

Факти за стреса, които ще те накарат да се замислиш

Стрес – какво да имаме предвид

Стрес и страх – те са в основата на болестите ни

Стресът и последиците от него

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Бърнаут – болестта на нашето съвремие