Жена се държи за корема заради разстройство

Факти и митове за стомашното разстройство

Дали всичко, което знаем за стомашното разстройство, е истина?

Стомашното разстройство често преминава от само себе си и медикаментозно лечение обикновено не е необходимо. Ако имаме други симптоми като висока температура и кръв в изпражненията, бързо трябва да направим консултация с лекар, а не да се самолекуваме с множеството лекарства, продавани без рецепта в аптечната мрежа. Потискането на симптомите не е решение – необходимо е по адекватен начин да се отстрани проблемът.   

Но знаем ли как да подпомогнем организма сам да се справи със стомашното разстройство? Кои от нещата, за които сме чували, са митове и кои – проверени факти? Нека открием в следващите редове.

Всеизвестен факт е, че лактозата, която се съдържа в млечните продукти, може да причини стомашно разстройство. Причината е, че тя задържа много вода в червата, която не се абсорбира и предизвиква подуване на корема и дискомфорт. Това в крайна сметка води до диария. Ако изключим лактозата от менюто си или преминем в режим “лечебен глад” за няколко дни, ще забележим веднага как симптомите бързо отшумяват.

Определени храни, богати на въглехидрати, които не се разграждат добре в стомашно-чревния тракт, също могат да причинят диария. И в този случай, както и при всички други видове стомашно разстройство, е от изключителна важност да наблюдаваме какво иска да ни каже собственото ни тяло. То е най-добрият ориентир, доктор и самолечител!

Спортните напитки не са препоръчителни при диария

При стомашно разстройство често посягаме към спортните напитки, за да компенсираме загубата на течности. А това е грешка! Повечето подобни напитки съдържат скрита захар, която още повече влошава клиничната картина при диария.  

По време на храносмилането захарта изтегля течностите в червата, разреждайки допълнително хранителната маса, която се разгражда в тях. Дори фруктозата, естествената захар в плодовете, може допълнително да раздразни стомаха при разстройство.

Същият ефект имат и подсладителите, особено сорбитолът, използван в много захрани изделия като близалки, пасти, вафли, сладкиши, дъвки, сушени плодове… Оказва, че много от нас имат непоносимост към този подсладител, чудейки се защо изпитват подуване на корема, болки и диария. 

Когато имаме стомашно разстройство, трябва да преминем към лек хранителен режим, изключващ мазните, пържените и тежки храни. Но ако в менюто си добавим малко мазнини и протеини, това ще облекчи симптомите, благодарение на по-бавното им усвояване. Например препечена филия хляб, намазана с малко масло или парче немазно месо ще успокоят бурята в червата. 

Всички знаем, че приемът на антибиотици може да причини диария, но това може да се случи и след приема на други лекарства, особено при медикаменти, изписани за депресия, диабет и високо кръвно налягане. При подобен сценарий веднага трябва да направим консултация с лекаря, назначил лекарството и ако се наложи – с гастроентеролог. 

Бобови култури, които помагат при диария

Фибрите са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт, но когато става въпрос за разстройство, нещата са двузначни и е добре да се знае дали са разтворими или неразтворими. 

Разтворимите фибри, съдържащи се в боба, граха, овесените трици и варените зеленчуци, са полезни, защото абсорбират водата в червата и правят храната, преминаваща през тях, по-стегната. И обратното…Неразтворимите фибри, които се намират в обвивките на суровите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и пшеничните трици – ускорят преминаването на храната през червата.

Кофеинът в кафето, чаят, безалкохолните напитки и шоколадът карат червата да работят по-бързо, затова при диария трябва да ги избягваме. 

При стомашно разстройство, освен че губим много течности, в тялото се нарушава и солният баланс, който задължително трябва да възстановим с допълнителен прием на минерални соли. В случая с диарията, ще се нуждаем от две:

  1. Шуслерова сол №3 – железен фосфат. Тази сол се бори с възпалението в червата, възстановявайки нормалната им функция. Железният фосфат помага да се наситят тъканите с кислород, което е друга важна предпоставка за по-бързото им оздравяване. 
  2. Шуслерова сол №8 – натриев хлорид. Солта спира дехидратацията и възвръща водния баланс в организма. В конкретния случай с диарията натриевият хлорид има изключително важна роля, защото възстановява електролитното равновесие в клетките. 

Още при първи признаци на диария се взима по 1 таблетка от двете соли на всеки 30 минути. След отшумяване на проблема е препоръчително да се продължи с приема поне още 7 дни, за да може клетките да се наситят с необходимите соли. Поддържащата схема е 1-2 таблетки от всяка сол 3 пъти на ден.  

Ако имаме лошия късмет да хванем т.нар. лятна (ваканционна или туристическа) диария, към горните две соли трябва да добавим и Шуслерова сол №5 – калиум фосфорикум, която се грижи за енергийната кондиция на тялото. 

При остро стомашно разстройство по време на лятна ваканция се взима по 1 таблетка от трите соли на всеки час до отшумяване на проблема с червата. Трите соли на д-р Вилхелм Шуслер може да вземаме и профилактично в продължение на 15 дни преди планираната отпуска по следната схема:

  • Сол №3 – 5 таблетки сутрин
  • Сол №5 – 5 таблетки на обяд
  • Сол №8 – 5 таблетки вечер

Киселото мляко, полезнo при разстройство

Киселото мляко и кефирът помагат да се възстановим по-бързо от диария. Приятелските бактерии (особено Lactobacillus acidophilus) в някои кисели млека се грижат за здравословното храносмилане. Живите и активни култури в киселото мляко помагат да се предотврати стомашното разстройство, причинено от приема на антибиотици. Пробиотиците, които се предлагат като хранително добави, също са добър избор, защото възстановяват баланса между добрите и лошите бактерии в червата. 

Не трябва да забравяме и нещо просто, но много важно… Колкото и да е напреднала медицинската наука, най-добрият начин за борба с микробите, които причиняват стомашно разстройство, си остава редовното и качествено измиване на ръцете със сапун и топла вода. Това намалява с 40% вероятността да хванем инфекциозна диария. Лесно и ефективно!

 

Виж още:

Най-доброто лечение на стомашно разстройство през лятото

Стомашно разстройство през лятото

Разстройството – най-доброто лечение следва истинските нужди на тялото

Как бързо да спрем разстройството?