Мъж със стомашно разстройство

Най-доброто лечение на стомашно разстройство през лятото

Всички знаем, че някои заболявания са по-изявени в определени сезони. Например през лятото стомашното разстройство и лошото храносмилане са по-често срещани проблеми. И за това си има логическо обяснение… Лятната диария, наричана още ваканционна или туристическа, най-често се причинява от норовирусите и ротавирусите, от които се разболяваме “благодарение” на немитите ръце, замърсени храни и напитки, развалени хранителни продукти, заразените водоизточници… Освен от вируси стомашното разстройство може да бъде причинено и от бактерии, най-често това е Escherichia coli, като основната причина отново се крие в занижената хигиена.

Жена с диария

Летни стомашни неразположения

Типичната лятна диария може да бъде съпроводена с още няколко симптома: отпадналост, треска, гадене, повръщане, главоболие, мускулни болки… Стомашното разстройство преминава от само себе си за около 24-36 часа. Ако продължи повече, което рядко се случва, трябва задължително да направим консултация с лекар, тъй като може да става въпрос за бактериална инфекция, различна от Escherichia coli, която след като бъде установена с изследване, лечението ѝ ще включва и антибиотици. 

Но да се върнем на по-оптимистичния вариант… Чрез диарията организмът се опитва по-бързо да се отърве от нежеланите микроорганизми, затова не трябва да пречим на този процес чрез вземането на лекарства за диария, които се опитват да забавят работата на стомашно-чревния тракт, а напротив – максимално да подпомогнем процеса, чрез който тялото по-бързо да изхвърли неканените “гости”. Затова през цялото време трябва да се грижим за добрата хидратация, която включва пиенето на много вода: на стайна температура, на малки глътки, през 20-30 минути.

Чай от лайка при диария

Лечебен глад и електролитен баланс  

В случая с диарията е силно препоръчителен лечебният глад за минимум 24 часа, през който да оставим тялото само на вода и/или билков чай – джинджифил, лайка, шипка. Докато сме в режим “лечебен глад” трябва да се погрижим и за електролитния баланс в клетките, който е силно нарушен от загубата на течности при стомашното разстройство. 

За да възстановим баланса, трябва по най-бързия начин да започнем прием на минерални соли. За целта ще ни трябват три соли на д-р Вилхелм Шуслер: 

  • Шуслерова сол №3 или железен фосфат – насищайки тъканите с кислород, тази сол се бори с възпалението в червата и помага за по-бързото оздравяване.
  • Шуслерова сол №8 или натриев хлорид – именно тази минерална сол възстановява електролитното равновесие на клетъчно ниво и  водния баланс в целия организъм.
  • Шуслерова сол №5 или калиум фосфорикум – тъй като стомашното разстройство винаги води до отпадналост, тази сол има основната грижа да поддържа енергийната кондиция на тялото. 

Бързата реакция е важна, затова още при първи признаци на диария, е препоръчително да започнем приема на оригиналните минерални соли на DHU по следната схема: по 1 таблетка от трите соли на всеки час. След отшумяването на стомашното разстройство насищането на клетките с необходимите соли трябва да продължи, ето защото поне още 7 дни трябва да взимаме от трите соли, но с намалена дозировка: 1-2 таблетки от всяка сол 3 пъти на ден.

Ако все пак не можем да издържим едно денонощие само на вода и чай, към тях може да добавим още бульони и супи, варен ориз и картофи, препечени филийки, крекери и солети, обезсолено краве сирене. В същото време трябва да избягваме мазните и пикантни храни, кафето и алкохола, като и плодовете, които съдържат фибри и естествени захари, които при диария ускоряват чревния пасаж.

Диня за добра хидратация

Още трикове и съвети за здрав стомах през лятото

Какво още може да направим, за да имаме добро храносмилане през топлите месеци? Здравословният хранителен режим е гаранция, че по-трудно ще ни споходи стомашното разстройство. Добре измитите пресни плодове и зеленчуци, особено домати, ябълки, дини, пъпеши, краставици, помагат за хидратацията на тялото. Освен тях в лятната диета е добре да добавим още бобови растения и други варива, пълнозърнести храни, които улесняват храносмилането, което по принцип се забавя в жегите. Включването на пробиотични храни – кефир, кисело мляко, комбуча, ябълков оцет, ферментирали зеленчуци и др. – винаги е добър ход, защото те са най-добрият приятел на стомашно-чревния тракт. 

Не трябва да стигаме чак до диария, за да се сетим да намалим пикантните или мазни храни през лятото. За тяхната преработка организмът изразходва повече енергия, затова при консумацията им ни става още по-горещо и по-тежко. Освен до стомашно разстройство те могат да доведат до коремен дистрес: повишена киселинност, подуване на корема, дори риск от възпаление на стомаха. Така че поне през жегитее добре да се сбогуваме с пържените картофки, чипса, бургерите, китайската храна… И нека винаги имаме едно наум, когато си поръчваме храна от плажно или крайпътно заведение, където хигиената често не е на нужното ниво!

Жена, която преяжда

Стомашното разстройство може да бъде ускорено от преяждането. Решението: да ядем по-малко, но по-често. С яденето на по-малки порции ще чувстваме по-малко глад, а в същото време ще улесним храносмилането и ще се погрижим за добрия силует на фигурата си. Алкохолът, осен че разширява допълнително кръвоносните съдове в жегите, разрежда и изпражненията в дебелото черво и увеличава вероятността те да се превърнат в диария, а в същото време дехидратира организма, затова не прекалявайте с него, а най-добре сведете консумацията му до минимум.

Леките физически упражнения също регулират храносмилането, предпазвайки от двете крайности – запек или стомашно разстройство. В това отношение най-доброто упражнение си остава ходенето в умерено темпо – минимум 5 километра на ден. Йогата, Тай Чи и упражнения за дълбоко дишане също са чудесен избор. 

 

Виж още:

Митове и факти за диарията при децата

Факти и митове за стомашното разстройство

Стомашно разстройство през лятото

Разстройството – най-доброто лечение следва истинските нужди на тялото

Как бързо да спрем разстройството?