Дете, облечено в синьо, седи върху гърне

Митове и факти за диарията при децата

Дали всичко, което знаеш за стомашното разстройство, е вярно?!

Цяла година планиране, очакване и мечти за незабравима лятна ваканция с любимите хора. Но, за съжаление, нищо не разваля лятната почивка така, както появата на стомашни неразположения, особено при децата.

И въпреки че разстройството често продължава само ден или два, този период може да бъде много труден както за децата, така и за техните родители, защото не винаги се разбира веднага какво е причинило това състояние или колко дълго ще продължи то.

А възможните сценарии са стотици. Може би стомашният грип върлува сред приятелите на детето? Може би то е яло нещо съмнително в ресторанта за обяд? А всъщност дали това не е единичен случай, а не провал на цялата почивка? Стотици въпроси вълнуват родителя в тези моменти. И въпреки че има повече въпроси, отколкото отговори, е сигурно, че всяка майка иска детето ѝ да се почувства по-добре възможно най-бързо.

Затова ще отговорим първо на най-важния въпрос: какво представлява разстройството (диарията)?

Диарията е симптом на смущение в храносмилателната система. Когато храносмилателната система е в нормалния си ритъм, храната и течностите преминават плавно от стомаха в тънките черва.

След това храната се разгражда и хранителните вещества се абсорбират заедно с по-голямата част от течностите. Останалите отпадъци и малко вода преминават в дебелото черво, където се абсорбира повече вода и накрая отпадъците се отделят под формата на изпражнения.

Лекар държи в ръце храносмилателна система

Когато тънките черва и/или дебелото черво са раздразнени, движенията в тях могат да станат свръхактивни. Тоест хранителните вещества и течностите преминават през дебелото черво твърде бързо, като по-малко от течностите се абсорбира от тялото. Резултатът от това са редки или воднисти изпражнения, известни като разстройство или диария.

Като при всяко друго състояние на организма, и около диарията витаят безброй митове. Запознай се с тях, за да знаеш дали трябва да се тревожиш за детето си или не.

Мит 1: Детето няма температура, така че няма за какво да се тревожиш

Повишена температура понякога е налице при вирусен гастроентерит (известен като стомашен грип), но не винаги. Докато стомашният грип често преминава от само себе си, е важно да знаеш кога да потърсиш медицинска помощ за своето дете.

Ако състоянието на диария продължава повече от 24 часа и/или детето започне да проявява симптоми на дехидратация, трябва да се свържеш с педиатъра.

Ако изпражненията му съдържат кръв, ако изглеждат черни или детето се оплаква от силна болка в корема или ректума, тогава това също са симптоми, които трябва да се обсъдят с медицински специалист.

Дете, легнало в леглото, мери температурата си

Диарията, причинена от бактериална инфекция, а не от вирус, се лекува с антибиотици. Ако има причина да смяташ, че диарията на детето ти е причинена от нещо различно от вирус или детето развие температура от 39°C или по-висока такава, трябва незабавно да потърсиш медицинска помощ.

Мит 2: Придържай се към диетата BRAT, за да излекуваш раздразнения стомах

Диетата BRAT (акроним от англ. език за банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб). Някои родители вярват, че придържането към една от тези или всички четири храни ще излекува разстройството на детето.

Когато стомахът на детето не е добре, той трудно задържа храната. Бананите, ориза, ябълковото пюре и хлябът са щадящи стомаха, богати на нишесте и с ниско съдържание на фибри. Поради тази причина има хора, които ги смятат за „свързващи“ – помагат за нормализирането на изпражненията. 

Истината е, че сред първите симптоми, съпътстващи диарията, е липсата на апетит. Добре е да изчакаш, докато симптомите отшумят или се намалят значително, преди да започнеш въвеждането на храни. Стига детето да не е дехидратирано, пропуснатото хранене не е проблем. Дори може да му помогне да се почувства по-добре по-бързо.

След като апетитът на детето се възвърне и то прояви интерес към храна, може да погледнеш отвъд BRAT диетата. Има много други продукти с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на нишесте, които са много апетитни. 

Такива са картофите, овесените ядки или пилешкото месо. Те ще поддържат стомаха спокоен, като същевременно ще осигурят на организма на детето различни хранителни вещества, от които той се нуждае, за да се възстанови.

Филия хляб с резени ябълка

Промяната на диетата може да намали симптомите и продължителността на диарията, но не коригира или излекува основната причина за стомашните проблеми. Наблюдавай детето си за други признаци на заболяване – като температура, болки в гърлото и/или повръщане.

Мит 3: Изотоничните напитки ще помогнат за по-бързото възстановяване

Поддържането на хидратация е важно, особено ако говорим за човек, страдащ от диария. В тази ситуация децата са особено изложени на риск от дехидратация.

Вода, чай или бульон трябва да бъдат първият избор на всеки родител, щом става дума за хидратация на детето му. Тези напитки не съдържат добавена захар, за разлика от спортните такива, и са най-добрият вариант за деца под 12-годишна възраст. Педиатър или фармацевт би могъл да препоръча рехидратиращ продукт, предназначен специално за деца, който съдържа по-малко захар.

Добре е да знаеш, че за да се поддържа добро ниво на хидратация в организма, течностите трябва да се приемат между храненията, а не по време на хранене.

Мит 4: Диарията винаги е причинена от стомашен грип или хранително отравяне

Отвъд стомашния грип, широка гама от храни, болести и дори лекарства могат да причинят диария.

Ако наскоро сте пътували с детето, особено в локации, свързани с ниска хигиена, и то започне да страда от диария, е най-добре да се тестват изпражненията му за наличие на определени паразити.    

Например Giardia Lamblia е чревен паразит, който може да причини спазми, гадене и диария. Може да се намери по целия свят в райони с лоши санитарни условия или необезопасени водни басейни като потоци, езера и др. 

Някои заболявания, като например Синдром на раздразнените черва и Болестта на Крон, се проявяват с диария. Ако детето изпитва чести, повтарящи се пристъпи на диария, виновникът може да е нещо повече от чревен паразит.

Науката също така твърди, че силно подправени храни могат да предизвикат диария. Помисли за ограничаване на консумацията на такъв тип ястия от детето си. Възможно е също чувствителността към храни (например алергията към млечни продукти или непоносимостта към глутен) да се прояви с разстройство. Ако детето често страда от диария, проучването на хранителните алергии чрез изследване може да даде яснота върху проблема.

Някои антибиотици могат да причинят диария, така че ако детето развие това като страничен ефект, говори незабавно с педиатъра му за препоръка на алтернативен антибиотик.

Мит 5: Сладките храни помагат при състояние на диария

Всъщност сладките храни влошават разстроения стомах. Сладките храни и напитки, включително естествените захари, съдържащи се в плодовете, могат да изострят симптомите на диария, защото захарта привлича течност в червата по време на храносмилането, което пречи на процеса на храносмилане.

Изобилие от неща, съдържащи захар

Мит 6: Детето може да се върне на училище веднага щом симптомите му спрат

Всеки родител изпитва облекчение щом види, че болното му дете вече се чувства по-добре. Краят на симптомите обаче не е индикатор за автоматично връщане в училище.

Повечето здравни специалисти препоръчват да се изчака 24 часа след последния епизод на диария, преди детето да се върне в училище. Това гарантира, че детето отново е здраво и ще предотврати нежеланото разпространение на болестта.

Как можеш да помогнеш на своето дете, ако то страда от диария?

Не забравяй, че миенето на ръцете може да помогне на детето ти да остане здраво. Миенето на ръцете все още е най-добрата защита срещу бактериите, причиняващи диария според здравните специалисти. Според статистиката правилното и редовно миене на ръце може да намали разпространението на заразна диария с над 40%. 

Важно е да знаеш, че храни с високо съдържание на фибри могат да бъдат полезни по време на диария. Все пак зависи от вида на фибрите, които консумираш. Фасулът, грахът, овесените трици и варените зеленчуци съдържат разтворими фибри, които помагат за втвърдяване на изпражненията чрез абсорбиране на вода в червата. 

Но от друга страна неразтворимите фибри, които присъстват в пълнозърнестите храни, пшеничните трици и корите на пресни плодове и зеленчуци, могат да ускорят времето за преминаване на изпражненията през червата.

Изобилие от храни, съдържащи много фибри

Помощта на солите на доктор Вилхелм Шуслер също не е за подценяване – те са естествен начин за лечение, който се фокусира върху подпомагането на организма да преодолее проблема, вместо просто да скрие симптомите. Този метод доставя ценни минерали на организма и ефективно лекуват диарията без нежелани странични ефекти.

При разстройство можеш да се довериш на Шуслерови соли №3, №5 и №8. 

Шуслерова сол №3 е необходима в ранните фази на всички инфекции, тъй като подпомага лечението на възпалителния процес и подсилва имунната защита. 

Шуслерова сол №5 придава сили на организма за бързо възстановяване по време на болест и стимулира процесите на оздравяване.

Шуслерова сол №8 предпазва от дехидратация и улеснява по-бързото преодоляване на разстройството на стомаха. 

При остра диария при деца се препоръчва прием от по една таблетка от всяка сол на час, а за възрастни – по една таблетка на всеки 30 мин.

А, за да си сигурна, че разстройството няма да провали семейната ваканция тази година, сложи солите на д-р Шуслер в куфара на тръгване.

 

Виж още:

Най-доброто лечение на стомашно разстройство през лятото

Стомашно разстройство през лятото

Разстройството – най-доброто лечение следва истинските нужди на тялото

Как бързо да спрем разстройството?