Жена със силно главоболие

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Пандемичната обстановка предизвика и вълна от главоболие, което се наблюдава при хора от различна възраст

Въпреки че хората често подценяват влиянието на ума върху тялото, изследванията показват, че високите нива на стрес за продължителен период от време могат драстично да променят физическите функции в организма и да засегнат почти всяка система в тялото. 

Когато човек се чувства несигурно – независимо дали става въпрос за физическа или психологическа заплаха – мозъкът сигнализира на надбъбречните жлези да произвеждат повече адреналин и кортизол. Когато опасността отмине, тези два хормона се връщат към нормалните нива. 

Но по време на продължителен период на стрес, като настоящата пандемия от коронавирус, тялото продължава да произвежда хормоните на стреса, докато се измори. Това води до възпалителни процеси в тялото и мозъка, до лошо функционираща имунна система и до главоболие. То на пръв поглед може да изглежда като нещо безобидно, което бързо ще отшуми. Но…

Стресът, свързан с пандемията, често води до промени в настроението, кошмари,  пулсираща болка в главата, световъртеж… Оказва се, че много хора по света имат хронично главоболие и мигрена, за което нямат обяснение, но изследванията показват, че то е причинено именно от разклащане на общото психическо здраве, което пък е породено от постоянно заливащите новини за COVID-19

Най-добрите прогнози сочат, че пандемията ще отшуми най-рано през 2022 г. Може ли да се чака главоболието да отмине чак тогава?! 

Това хронично главоболие трябва да се лекува от самото начало, защото ако бъде оставено, оплакването ще се задълбочи и още повече ще започне да нарушава ежедневния ритъм на човек. Но как правилно да се подходи, когато причините за болката не са физически, а психически? 

Жена и мъж релаксират при поява на главоболие

И в двата случая добри резултати показва терапията с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Шуслерова сол №7 е минералната сол за първа помощ срещу главоболието и мигрената, защото действа като бързо, но напълно безопасно болкоуспокояващо средство при изненадващо връхлетял пристъп. 

За да може сол №7 да бъде максимално усвоена на клетъчно ниво, препоръчително е 10 таблетки от нея да бъдат разтворени в топла вода, която да се изпие бавно, на малки глътки. Дори още по-добре – всяка глътка да се задържа за кратко в устата с жабурене, за да започне абсорбирането на солта още от устната лигавица. 

Ако главоболието и мигрената станат неизменен спътник в ежедневието на човек, то Шуслерова сол №7 трябва да се комбинира с Шуслерова сол №5, която отговаря за правилното разпределения на калия в клетките – минералът, грижещ се за работата на мускулите, нервната система, психиката и доброто разположение на духа.  

Сутрин от сол №5 се взимат от 3 до 7 таблетки, минимум 30 минути преди изобщо да се помисли нещо да се изяде или изпие. 

Комплексният подход в овладяването на главоболието и мигрената включва и външно приложение на Шуслеров мехлем №7. Малко количество от крема се втрива с нежни масажни движения в областта на слепоочията, между очите и челото.  

Пъпешът се препоръчва при главоболие

Ефектът от Шуслеровата терапия може да бъде подсилен с правилен хранителен режим, от който трябва да се изключат поне за известно време твърдите сирена, месата, храните, претърпели технологична обработка като колбасите, консервираните храни, тестените изделия от бяло брашно, алкохолът, особено червено вино, продукти, съдържащи мононатриев глутамат. 

И обратното… Храни като бадеми, джинджифил, ябълки, пъпеш, диня, моркови, тиквички, краставици, спанак, сладки картофи, киноа имат положителен ефект върху главоболието и мигрената, затова са препоръчителни за хранителния режим.

 

Виж още:

Виж още:

Факти за стреса, които ще те накарат да се замислиш

10 изненадващи факта за стреса

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Как да се справим с главоболието през есента?

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?

Стрес – какво да имаме предвид