Мъж с главоболие

10 изненадващи факта за главоболието

Главоболието е чест спътник от забързания живот на човека в големия град. Той е толкова обременен от ежедневни грижи и проблеми, че понякога дори не търси начин как да се отърве от болката в главата, смятайки, че това е невъзможно. 

Следващите интересни факти за главоболието не само задоволяват любопитството по темата, но дават и конкретно работещо решение за този бич за съвременния човек.

Кой е основният виновник за появата на главоболие?

Противно на масовото мнение сигналите за главоболие не идват от мозъка, а от кръвоносните съдове, които си взаимодействат с околните нерви и мозъка.

Главоболието се “ражда” от активираните нерви около черепа, кръвоносните съдове и мускулите на главата.

Рикошетно главоболие

Ще се изненадате, но човек може да получи главоболие от приема на твърде много лекарства за болка в главата. Този вид се нарича рикошетно главоболие и изчезва, само когато се спре пълния прием на медикаменти

Освен това предозирането с болкоуспокояващи може да увреди черния дроб и бъбреците.

Жена, пушеща цигара

Пушене и главоболие

При пушачите съществува по-голям риск да развият т. нар. клъстерно главоболие – силна болка от едната страна на главата, най-често локализирана около окото и слепоочието. Не са редки случаите, в които клъстерното главоболие е съчетано с чувство на възбуда, тревога, дори гняв. Други придружаващи симптоми са сълзящо и/или зачервено око от страна на болката, по-увиснал (затворен) клепач на окото, хрема или запушен нос.

Пристъпите на клъстерното главоболие може да продължат седмица или месец и след това да изчезнат за известно време без видима причина. Друга зависимост, която се наблюдава, че този вид болка в главата най-често се появява по едно и също време през деня, както и през пролетта и есента – два преходни сезона, в които организмът се настройва към нов (био) ритъм.

Главоболието от махмурлук

Основният виновник за този вид главоболие е ацеталдехид – химикал с канцерогенно действие, което може да доведе и до възникване на рак.

Хората с махмурлук страдат и от дехидратация и ниска кръвна захар: два фактора, които допълнително засилват болката в главата. Хората с главоболие от махмурлук трябва да пият големи количества вода или подсладен чай, не газирани напитки или кафе, тъй като те увеличават дехидратацията на тялото.

Наследствеността като фактор

Повечето хора, които получават мигрена, имат поне един близък член на семейството, който също страда от тази болка в главата.

Ако имате един родител, който се оплаква от мигрена, то шансът и вие да се сдобиете с нея е около 50%, а ако и двамата родители се борят в пронизващата болка в главата, възможността нараства до около 75%.

Момче с главоболие

Децата също имат главоболие

Децата получават главоболие, а при някои малчугани се случва дори преди да навършат 10 години. Преди пубертета главоболието е по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Ситуацията след това обаче се обръща… Жените страдат от главоболие 4 пъти по-често от мъжете и за това си има просто обяснение: честите хормонални колебания в женския организъм.

С напредването на възрастта честотата и силата на главоболието прогресивно намалява, както при жените, така и при мъжете.

Ботоксът лекува мигрена

Известен като едно от най-мощните и модерни козметични средства, помагащо в борбата с бръчките по лицето, ботоксът вече се прилага и в лечението на мигрена. Процедурата от няколко години е одобрена от здравните власти в САЩ.

Как действа? Инжектиран на около 7 различни места по главата и шията,  ботоксът, който е вид токсин, блокира нервните сигнали, които причиняват болката.
Големият минус на това решение е, че пациентът трябва да се връща на всеки 3-4 месеца за нова процедура с инжекции.

Трябва да се направи и друго важно уточнение: когато ботоксът се прилага при мигрена, той не прави кожата да изглежда по-млада, тъй като точките по главата, в които се инжектира, са различни от тези при разкрасителната процедура на лицето, при която най-често се третират  т.нар. ”мимически бръчки”.

Гладуването “отключва” главоболие

Така модерният в момента фастинг (хранителен режим, при който 16 часа в денонощието не се консумира нищо) или по-дълго гладуване може да отключат болка в главата. Причината: спадът на кръвната захар. Болката в главата ще изчезне, когато организмът се адаптира към новия режим. Това при едни хора може да отнеме няколко дни, при други – седмици.

Други фактори като стрес, замърсяване, шум, дим, мигащи светлини също могат да причинят главоболие.

Жена яде сладолед

Главоболието от сладолед не е мит

Може наистина да получите главоболие, когато ядете сладолед или друг замразен десерт.

Механизмът, който се задейства в този случай, е следният: кръвоносните съдове се свиват от студа, стига се до спазми на съдовете, което прекръсва притока на кръв, което пък става причина за появата на главоболие.

Главоболието е безвредно

Макар че може да предизвика от силен до нетърпим дискомфорт, главоболието не е опасно (с изключение на много малък процент от случаите, в които става въпрос за сериозно мозъчно заболяване).

Има и още една добра новина. Повечето видове главоболие могат да бъдат овладяни без прием на болкоуспокояващи лекарства, само с помощта на минерални соли, които са напълно безопасни и доказано ефективно действат на клетъчно ниво, лекувайки не само болката, а и причината за нея.

За да се справите с главоболието, ще трябва да се снабдите само с две минерални соли на немския доктор Вилхелм Шуслер – Шуслерова сол №7 и Шуслерова сол №5.

Но добрите новини не свършват дотук… Всички оригинални Шуслерови соли на DHU са напълно безвредни, без странични реакции, не водят до пристрастяване, може да се ползват дълго време, подходящи са и за възрастни, както и за бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени.

Шуслерова сол №7 (магнезиум фосфорикум) е основната сол при спазми, крампи и болки, която се използва за отпускане на нервите и мускулите. Сол №7 има силно болкоуспокояващо действие, затова е незаменима при всеки вид главоболие.

Шуслерова сол №5 (калиум фосфорикум) участва активно в “транспортирането” на калия в клетките – минералът, който се грижи за правилното функциониране на нервната система и балансирането на психиката и разположението на духа.

Ако главоболието е леко, в топла вода разтворете 10 таблетки от Шуслерова сол №7. Изпийте бавно и на малки глътки. Ако болката в главата е силна и по-честа, към сол №7 трябва да добавите и Шуслерова сол №5 – под езика сутрин се слагат 3-5 таблетки до пълното им разтваряне.

Външно може да приложите Шуслеров мехлем №7, който с масажни движения се нанася в областта на очите, слепоочията и челото. Мехлемът допълва действието на минералните соли, особено при силен пристъп на главоболие.

 

Виж още:

Главоболие през лятото – кои са причините?

7 естествени начина да се справите с главоболието

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Трите най-разпространени вида главоболие

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?