Жена с главоболие

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

След като в статиятаТрите най-разпространени вида главоболие обърнахме специално внимание на главоболието от напрежение, клъстерното главоболие и мигрената, време е да си поговорим и за най-често срещаните вторични главоболия.

Вторичните главоболия са симптом на нещо друго, което се случва в тялото ни. Ако не отстраним причината за нашето вторично главоболие, то ще продължава да ни притеснява и има голяма вероятност да се превърне в хронично. Ако успеем правилно да диагностицираме основната причина за вторичното главоболие, то обикновено се облекчава или напълно изчезва. 

Алергично и синусово главоболие

Алергична реакция на организма понякога може да предизвика главоболие, което често е фокусирано в областта на синусите и в предната част на главата. Хората, които страдат от хронични сезонни алергии, сенна хрема и синузит са податливи на този вид главоболие.

При алергичното и синусово главоболие трябва да се отбележи един важен факт: мигрената често се диагностицира погрешно като синусово главоболие, а всъщност почти 90% от от случаите става въпрос именно за мигрена. 

Но да се върнем на синусовото главоболие… За да се отървем от него, трябва да се разреди слузта, която се натрупва в синусите, която от своя страна повишава налягането в тази част на главата, което се превръща в основната причина за неприятните симптоми. 

Тази вид болка в главата може също да е симптом за синусова инфекция. В подобен случай трябва задължително да се направи консултация с УНГ специалист, който да назначи адекватно лечение, което ще намали главоболието. 

Жена с менструално главоболие

Хормонално главоболие 

Хормоналните колебания в женския организъм често стават повод за главоболие. Логиката тук е проста и ясна за проследяване – менструацията, противозачатъчните хапчета и бременността влияят на нивата на естроген в тялото, който може да причини главоболие. 

При този вид главоболие специалистите обособяват и подвид. Ако се появи болка в главата непосредствено преди, по време или веднага след менструацията, както и по време на овулация, говорим за т.нар. менструална мигрена. Статистиката сочи, че около 60% от жените с хронична мигрена имат и менструална мигрена.

При лечението на хормонално главоболие отлични резултати показват алтернативните методи, както и техниките за релаксация, йога, акупунктура и спазването на конкретна диета. 

Мъж пие кафе при главоболие

Кофеиново главоболие

Кафето е най-популярната топла напитка в света, но винаги когато посягаме към чашата с ароматната течност, трябва да имаме едно на ум… Кофеинът, съдържащ се в кафето, влияе върху притока на кръв към мозъка. Ако този приток стане твърде голям, това може да предизвика главоболие.

И обратното… Когато мозъкът ни е свикнал на ежедневен прием на кофеин, намаляването на количеството или рязкото му спиране също може да предизвика силна болка в главата. Това се дължи на факта, че кофеинът има способността да променя химичните процеси в мозъка.  

Хората, страдащи от (хронична) мигрена, трябва да са особено внимателни с кафето. Дори само няколко глътки от него може да предизвикат поредния пристъп. Същата констатация важи и за всички други напитки, които съдържат кофеин.

Решението при кофеиновото главоболие е просто и лесно – да държим приема на кофеин в разумни граници или изцяло да се откажем от него. 

Хапчета при болка в главата

Главоболие, причинено от лекарства

Прекалената и дълга употреба на болкоуспокояващи лекарствени продукти може да доведе както до тъпа, напрегната болка в главата, така и до по-силна и болезнена болка, приличаща на мигрена.

Парадоксът при този вид главоболие е, че може да бъде предизвикано именно от лекарства за главоболие. Например от медикаменти, които съдържат кофеин, ибупрофен, аспирин…

Решение в този случай е да се отучим от лекарството, което приемаме, за да контролираме болката. Въпреки че болката може да се влоши в началото, тя трябва напълно да отшуми в рамките на няколко дни.

Главоболие при натоварване

Характерното за този вид главоболие е, че то се появява веднага след интензивно физическо натоварване. Например при активности като вдигане на тежести, бягане или секс се повишава притокът на кръвта към мозъка, което може да доведе до пулсираща болка от двете страни на главата.

По принцип главоболието при натоварване не трябва да трае твърде дълго време. Обикновено то преминава в рамките от няколко минути до час-два. Ако главоболието при физическо натоварване стане постоянно, трябва веднага да се посети личният лекар, защото в редки случаи може да е симптом за по-сериозно заболяване. 

Шуслерова сол №7 при главоболие

Вторичното главоболие – как се лекува ефективно, но и без странични действия? 

Изброените факти дотук ни убеждават, че лечението на вторичните видове главоболие трябва да правим не с агресивни методи, а с щадящи – такива, които са напълно безопасни за здравето, не водят до пристрастяване и нямат странични ефекти.

Терапията с минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер е именно това, но и много повече. Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз имат уникалната способност да лекуват на клетъчно ниво, от където тръгват всички заболявания, включително и главоболието. 

Терапията с минерални соли при главоболие основно разчита на Шуслерова сол №7 магнезиум фосфорикум – главната сол при спазми, крампи, болки. За да подейства като бързо болкоуспокояващо, трябва да разтворим 10 таблетки от Шуслерова сол №7 в топла вода, която да изпием бавно и на малки глътки. Минералните соли имат и още една силна черта – започват да действа още в устата, затова е препоръчително преди да глътнем водата с разтворените в нея соли, да се жабурим няколко пъти. 

Ако вторичното главоболие е често и продължително, към сол №7 трябва да добавим и силата на Шуслерова сол №5 калиум фосфорикум – основната сол на нервната система и психиката. Сол №5 помага за правилното разпределение на калия в клетките, който е минералът, отговарящ точно за работата на нервната система и психиката. Шуслерова сол №5 е препоръчително да се приема сутрин от 3 до 5 таблетки, които да оставим да се стопят под езика 30 минути преди хранене.

Вторичното главоболие може да атакуваме и външно с помощта на Шуслеров мехлем №7, който също облекчава пулсираща болка в главата, ако малко количество от него втрием с масажни движения между очите, на челото и в областта на слепоочията.

 

Виж още:

Мит или факт: лятото идва, главоболието също

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболие и стрес – как да “счупим” връзката между тях?

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Как да се справим с главоболието през есента?

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?