Жена с главоболие се държи за главата

Как да се справим с главоболието през есента?

Лятото си отива, а с него си тръгват и лежерните спомени от ваканцията. Време е да се върнем в офиса, да се концентрираме и да покажем най-доброто от себе си. 

Но има една голяма спънка: главоболието. Мигрената често е неконтролируема, а пулсиращата болка в главата пречи на всички ежедневни дейности. В тази статия ще разгледаме какви са причините и как можем ефикасно да се справим с нея.

Есента – сезонът на главоболието

Обикновено краят на ваканцията съвпада с началото на есента, а тогава настъпват много промени, които се отразяват негативно на нашето здраве.

Всъщност, следваканционното главоболие е често явление, което засяга много хора – най-вече тези, които периодично страдат от епизоди на мигрена. Зад този „феномен“ се крият и конкретни причини.

Как околната среда влияе на главоболието?

Започваме с това, че през този сезон атмосферното налягане непрекъснато варира, а температурите могат внезапно да спадат и да се покачват. Тези резки промени влияят на невромедиаторите в тъканите на главния мозък, което се отразява на нивата на хормона серотонин в кръвта, а колкото е по-малко количеството на този хормон, толкова по-силно човек усеща болка.

Заедно с тях отново се появяват и най-големите дразнители – алергените. Те са в изобилие през есенните месеци, а това води до увеличение на количеството хистамин, което нашето тяло произвежда, което причинява възпаление на синусите и главоболие. 

Друг фактор е намаляването на продължителността на деня, а с него и количеството дневна светлина, което приемаме спада. Това влияе на циркадните ритми, а от тях страда и режимът ни на спане. Известно е, че при хора, предразположени към мигрена, той трябва да е постоянен и да няма значителни промени, които да водят до допълнителни смущения в организма.  

И когато към всичко това прибавим и връщането към стресиращата работна среда, която обикновено включва: 8 или повече часа плътно прекарани пред монитор, обездвижване, умора на очите, недостатъчен прием на течности…

 

Есенна гора

Да, главоболието след ваканция е напълно обяснимо, но заради тази непрекъсната болка лесно можем да пропуснем красотата на този сезон.

Какви са симптомите на характерното за сезона главоболие?

Обикновено болката е от двете страни на главата и „зад очите“. Усещането за запушване на носа е също възможно, а пристъпите могат да възникват няколко пъти дневно с продължителност между 15 минути и час. Тези неприятни усещания обикновено се появяват по едно и също време на денонощието.

Кои други фактори от ежедневието могат да засилят мигрената?

Наред със сезонните промени някои наши навици могат също да въздействат неблагоприятно и да стимулират главоболието.

Едно от тях е пиенето на алкохол. Дори малки количества могат да предизвикат главоболие. 

Освен всички други негативни последици за нашето тяло, тютюнопушенето влошава пристъпите на главоболие и причинява световъртеж.

Добре е да избягваме и следобедната дрямка, колкото и изкушаващо да ни изглежда. Заради нея се променя ритъмът на спане, а това затруднява адаптацията на организма.

Как да спрем главоболието?

Има напълно естествени начини, с които да преодолеем това състояние.

На първо време е добре да ограничим стреса, доколкото е възможно, а през работното време да си даваме почивки от монитора и да не забравяме да пием вода. Към това можем да добавим и чай от лайка, защото той съдържа вещества, които намаляват болката и ни карат да се отпуснем.

Друг природен лек е джинджифилът, който с мощните си противовъзпалителни свойства облекчава възпалението на кръвоносните съдове. 

Една чаша силно кафе също може да ни „спаси”, тъй като кофеинът намалява отока в главата и намалява болката.

Но ако държим на незабавния ефект, то тогава спокойно можем да се насочим към Шуслеровите соли.

Най-бързото болкоуспокояващо средство е Шуслерова сол №7 – тя е подходяща и за отпускане на нервите и мускулите, и намалява нервните импулси, които протичат към мускулатурата. 

Жена пише на компютър, а до нея има чаша с вода

При силен пристъп се приемат 10 таблетки от сол №7, които трябва да се разтворят във вода и да се пият на малки глътки. Препоръчително е и жабуренето, защото така солта на д-р Шуслер се усвоява още по-бързо в устната лигавица.

При често главоболие към Шуслерова сол №7 можем да добавим и Шуслерова сол №5, която укрепва нервите и психиката. От нея сутрин се приемат по 3-5 таблетки поне 30 минути преди да пием или хапнем нещо.

Добре е към тях да включим и Шуслеров мехлем №7, с който нежно да масажираме челото, слепоочията и точките между очите, когато усетим напрежение. 

Млада жена, която си почива с ръцете на тила

Главоболието е често срещан проблем, който намира решение с терапия с Шуслерови соли и мехлеми. Голям плюс е, че Шуслеровата терапия е подходяща за хора от всички възрасти и не повлиява приема на други лекарства, включително антибиотици. 

 

Виж още: 

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

Атопичен дерматит при деца

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно