Бебе с атопична кожа

Атопичен дерматит при деца

Атопичният дерматит (или ендогенна екзема) се среща често при бебета и деца, като обикновено първата му проява е в периода между третия и шестия месец. 

Тъй като тази диагноза буди много въпроси у родителите, в тази статия събрахме най-важното, което трябва да знаете за атопичната кожа, методите за лечение и препоръките, които облекчават състоянието при най-малките.

Като за начало е важно да обръщате внимание на всички промени, свързани с кожата на вашето дете. Затова и трябва да знаете…

Какви са симптомите на атопичен дерматит при дете?

Първият признак за ендогенната екзема е сухата и сърбяща кожа.

Като при бебетата тези симптоми обикновено се проявяват на лицето, шията, скалпа, лактите и коленете, а при по-големи деца се засяга кожата около лактите, гърба, коленете, шията, устата, китките, глезените и ръцете.

Те могат да включват:

 • Суха, белеща се кожа.
 • Силен сърбеж.
 • Зачервяване и подуване.
 • Удебелена кожа.
 • Бледа кожа на лицето.
 • Малки, повдигнати неравности, от които изтича течност при нараняване.
 • Груби неравности по лицето, горната част на ръцете и бедрата.
 • Потъмняване на кожата на клепачите или около очите.
 • Повдигнати, червени участъци.

Това са признаците, които могат да ви подскажат, че проблемът атопичен дерматит е налице, но за да се лекува правилно, трябва да се “върне малко лентата назад”, за да стане ясно какво го е породило.

Дете с атопичен дерматит

Кои са причините за това възпалително състояние на кожата?

За съжаление, все още не е известно кой е основният първоизточник на атопичния дерматит, но са известни четири фактора, които могат да доведат до развитието му.

 1. Гени – кожният проблем може да се предава от родител на дете, като рискът за деца на хора с атопичен дерматит и страдащи от алергии, е по-голям.
 2. Външни фактори – те са най-различни, като част от тях са:
 • Прекалено горещата вода при къпане.
 • Агресивна и силно изсушаваща козметика за измиване. 
 • Продукти за пране на дрехите, които съдържат твърде много агресивни вещества и ароматизатори.
 1. Имунна система – когато тя не е не е напълно развита, влияе на защитната бариера на кожата.
 2. Емоции и стрес – те са пряко свързани със здравето и имунната система и водят до смущения в състоянието на кожата, като може да се развие невродермит – форма на атопичен дерматит, който се обостря при силно емоционално преживяване.

Може би всичко това звучи страшно, а и със сигурност сте наясно, че това състояние е особено неприятно за вашето дете, но по-важното е, че има много начини да му помогнете. Запазете спокойствие и вижте…

Как може да успокоите кожата на детето?

Атопичният дерматит е известен с това, че има силни и слаби периоди. В някои моменти симптомите могат да изчезнат напълно, а в други кожата на детето да “пламне” отново. За да предотвратите това, се уверете, че:

 • Не използвате силно алергизиращи продукти за пране и измиване на кожата.
 • За определен период избягвате да давате на детето алергизиращи храни като яйца, мляко, глутен, захар и какао.
 • Не му позволявате да разчесва кожата.
 • Не го къпете с гореща вода.
 • Обличате го в меки, свободни памучни дрехи, които позволяват кожата да диша.
 • Овлажнявате кожата ежедневно с подходяща медицинска или натурална козметика.
 • Предпазвате го от претопляне или прекалено изстудяване.

Добре е да имате предвид, че тези мерки могат да облекчат състоянието, но не отменят нуждата от консултация със специалист и лечение на проблема, което изисква и повече задълбочаване в темата. 

Но в случая е важна и нагласата, която винаги ви води, когато става въпрос за малкото ви щастие – да му помогнете и то отново да бъде спокойно, това е и една от най-важните стъпки, а щом четете това – сте на прав път. 

Козметика за атопичен дерматит при дете

Лечение на атопичен дерматит 

Както вече споменахме, то изисква време и обикновено бива два вида – класическо и алтернативно. Всяко от тях има своите плюсове и минуси, които ще разгледаме. 

Класическото лечение включва:

 • Кремове, които овлажняват кожата и облекчават сухотата и сърбежа.
 • Медикаменти – най-често кортикостероиди, антихистамини и противовъзпалителни средства. 

Характерно за кортикостероидите е, че имат много бързо действие при силно изразена екзема, но когато се преустанови използването им, симптомите се връщат отново. В същото време имат много странични ефекти и тяхното продължително използване е непрепоръчително.

Алтернативно лечение с хомеопатиято е изцяло насочено към първоизточника на проблема, като минусът при него е, че изисква повече време, но пък дава дългосрочен резултат, защото е надеждно и безопасно. При него на помощ идват и солите на доктор Шуслер, които в правилната комбинация, ще разрешат проблема в дълбочина.

За да излекувате дерматита на детето си, първо трябва да знаете, че екземата показва реакция на тялото, която дава сигнал за скрита алергия или възпалителен процес. Това е причината локалното лечение с кортикостероиди да дава временен ефект и проблемът да рецидивира отново. 

Шуслерови соли за атопиен дерматит

При хомеопатичното лечение с Шуслерови соли отново трябва да следвате препоръките за грижа за нежната детска кожа – да я хидратирате с правилните продукти, да промените хранителния режим на детето (ако вече е захранено) и да обърнете внимание на емоционалното му състояние – дали изпитва страхове или е подложено на стрес, за който не подозирате.

Солите, които лекуват атопичния дерматит са три – Шуслерова сол №2, Шуслерова сол №3, Шуслерова сол №8 и Шуслеров мехлем №8.

Тази комбинация лекува екземата, като успокоява алергичната реакция в тялото, овладява възпалителния процес и задържа водата в кожата. 

Схема на прием:

 • Лечение – комбинацията се приема минимум 3 месеца – по 3 до 5 таблетки на ден от всяка сол, мазане с Шуслеров мехлем 2-3 пъти дневно.
 • При рязко обостряне – на всеки час по една таблетка от трите соли, поне 8 пъти на ден.

Ако вече си избрал необходимата комбинация, оригиналните Шуслерови соли и мехлеми може още сега да поръчваш онлайн тук

 

Прочетете също: 

Атопичен дерматит и стрес – как да счупите този порочен кръг?

Атопичен дерматит при възрастни

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?

Програма за антивирусна защита на клетките

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

7 алтернативни метода за справяне с хремата