Атопичният дерматит предизвиква сърбеж

Атопичен дерматит при възрастни

За лечението на ендогенната екзема са нужни време, търпение и три Шуслерови соли

Начинът на живот в индустриалните страни води не само до увеличаване на процента на децата с атопичен дерматит (наричан още атопична екзема, ендогенна екзема, невродермит, невродерматит, конституционална екзема), но и при възрастните. Статистическите данни сочат, че от 18% до 25% от децата и от 2% до 10% от възрастните в модерните общества страдат от това хронично заболяване на кожата.

От началото на 70-те години на 20 век до момента случаите на атопична екзема са нараснали цели 3 пъти. Така се стига до положението, че днес всеки 12-ти възрастен има това възпаление на кожата.

 

Атопичен дерматит на ръцете

 

Как и кога се “отключва” проблемът?

Повечето деца до пубертета успяват да преодолеят този вид екзема, но ако тя е била в по-тежка форма и съпроводена с атопични дихателни проявления и хранителни алергии, то шансът да продължи да ги тормози и през зрелите години нараства значително. Наследственият фактор също е много важен. Статистическите данни сочат, че около 20-25% от децата “запазват” атопичната си кожа и като големи. 

Не са малко и случаите, в които възрастни, без да са имали атопичен дерматит като деца, изненадващо и без логическо обяснение го развиват. Тук учените откриват пряка връзка с климата и замърсяването на околната среда; стреса; хормоналния дисбаланс; цигарите и дима от тях; астмата, алергичния ринит  или други алергии; натрупването на токсини в тялото; честото миене на кожата, което премахва защитната ѝ естествена бариера. 

 

Козметиката предизвиква атопична дерматит

Списъкът може да продължи с още дразнители, отключващи атопичната екзема при възрастните: климатиците; дрехите от дразнещи и недишащи материи; некачествената козметика; химикалите, съдържащи се в перилните препарати; никелът, вложен в бижута и часовници; нездравословното хранене с полуфабрикати… Трябва да се добави и слънцето, което при едни помага при лечението на атопичната екзема, но при други може изненадващо да я предизвика. 

Атопичен дерматит – как да го разпознаем и лекуваме?

При възрастните атопичният дерматит най-често засяга зони по тялото като ръцете и краката, особено глезените, ямките на коленете и гънките на лакътя; гърба; главата – скалпа и лицето, включително и доста нежната кожа на горния и долния клепач на очите. За разлика от детската атопична кожа, тази при възрастните става по-груба и тъмна с течение на времето, може да се появят и специфични за болестта възли. 

Невродермитът променя изцяло начина на живот, влияе на самочувствието и всеки, който се е сблъсквал с този проблем, знае колко трудно се лекува атопичната екзема. 

Конвенционалната медицина помага за облекчаването на симптомите със специални омазняващи кремове. При обостряне и при по-тежки случаи се прибягва и до помощта на кортикостероидни мехлеми, имуномодулатори, антиалергични лекарства, антибиотици. Но те са нож с две остриета и прекалената им употреба има много негативни странични ефекти за здравето. 

Затова не е изненада, че все повече хора с ендогенна екзема се обръщат към алтернативните методи за лечение, които съчетани със спазването на подходящ хигиенен, хранителен и двигателен режим, сън и фотозащита на кожата, показват отлични резултати. 

Един от тези алтернативни избори са Шуслеровите соли, които показват изключително добри резултати при кожните заболявания, включително и при невродермит. За да се види реалният ефект от солите е нужно постоянство, търпение и време, но пък лечението е дълготрайно. 

 

Атопичният дерматит се лекува от клетката

 

Този факт се дължи на най-голямото “скрито” оръжие на солите на доктор Вилхелм Шуслер – те действат върху причината за появата на ендогенна екзема, а не само върху симптомите. Казано по друг начин, солите лекуват клетката, а оттам и целия организъм. 

Ето още няколко безспорни предимства на Шуслеровите соли – напълно безопасни са; подходящи са за бебета, малки деца и бременни; може да се съчетават с други конвенционални и алтернативни лекарства. 

Но да се върнем на атопичния дерматит и трите соли, които го лекуват. 

  1. Шуслерова сол №2 – тушира алергичните реакции в организма.
  2. Шуслерова сол №3 – овладява възпаленията от всякакво естество в тялото, включително и зачервената и силно възпалена кожа, сърбеж.
  3. Шуслерова сол №8 – има основната задача кожата да бъде добре хидратирана, а клетките ѝ постоянно да се възобновяват. 

Курсът продължава поне 3 месеца по 5 таблетки на ден от трите соли. При криза схемата се променя: на всеки час по 1 таблетка от всяка сол, поне 8 пъти на ден.

Атопичният дерматит се характеризира с много суха кожа и е важно тя да бъде лекувана и външно. Затова допълнително се включва мазане на засегнатите кожни участъци с Шуслеров мехлем 8, 2-3 пъти дневно. Така по-бързо се възстановява раздразнената кожа, възвръщат се нейната мекота, гладкост и нежност.   

Изключително важен е и хранителният режим при възпалително заболяване на кожата. Докато ендогенната екзема не изчезне, трябва да се забрави за храните, съдържащи брашно и захар, както и за всички млечни продукти.

 

Виж още: 

Атопичен дерматит и стрес – как да счупите този порочен кръг?

Атопичен дерматит при деца
Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката
Красива кожа в студеното време
Шуслерови мехлеми – за всеки ден и за всеки проблем!