Алергията – кога можем да я победим?

За алергии се говори от хилядолетия. Легендарният древногръцки лекар Хипократ е първият, който споменава за това заболяване. Той наблюдава и описва стомашно-чревни оплаквания и кожни обриви, предизвикани от консумацията на краве мляко. Това се случва през 4 век пр.н.е.

На австрийския педиатър д-р Клеменс фон Пирке пък дължим въвеждането на съвременния термин “алергия”, който той използва за пръв път през 1902 г. 

През 1910 г. пък е открит хистаминът – биологично активно вещество, който се съдържа в много храни и е един от основните виновници за хранителните алергии. 

За да победим алергията, трябва да познаваме нейната същност

Концепция за алергия

В медицинската литература има множество подробни описания на едно от най-разпространените заболявания в развитите общества, но казано на разбираем език – когато имунната система реагира бурно на конкретни съставки във въздуха или храната, говорим за определен вид алергия. 

Тази свръхчувствителност на организма може да се прояви на различни нива – стомашно-чревен тракт, дихателна система, кожа – най-големият орган в човешкото тяло.

Алергиите може да разделим на две големи групи

Когато алергията избухва при цъфтежа на определени дървета, плевели и треви и си отива след приключването на този пик, говорим за сезонна алергия, която най-често се проявява през пролетта и есента. 

А когато алергичната реакция на имунната система е предизвикана от акарите в домашния прах, спорите на плесени във въздуха или специфичен протеин, отделян от жлезите на кожата на домашните любимци (най-често кучета или котки), става въпрос за целогодишна алергия.

Жена с алергия към прах

Какво показва статистиката?

Броят на веществата, които може да предизвикат алергия, е неограничен, което съчетано със средата, в която живее модерният човек, с всяка изминала година увеличава процента на развиващите една или друга непоносимост.

Статистиката, която изнася Световната здравна организация, е повече от категорична. Само за едно десетилетие се е увеличил двойно процентът на хората с алергия. През 2019 г. 30-40% от населението на Земята се бори с една или повече алергии.

Прогнозите също не са добри. До средата на 21 век този процент ще достигне и дори надмине 50.

Да, алергията може да бъде победена!

Ако причините за нея не се коренят в по-сериозно заболяване и тя не е само негов симптом, то решение има. В противен случай се налага консултация със специалист, защото тези случаи не са никак редки. 

Жена с алергия

Както при всички заболявания, и при алергиите ранните изследвания, правилното диагностициране и адекватното лечение гарантират, че може да се отървем от този отговор на имунната система. Иначе обратната алтернатива е страшна – оставена без лечение, алергията бавно, но сигурно прогресира, атакувайки всеки нов път все по-силно. 

Днес има богата гама от конвенционални медикаменти, които помагат да се справим с алергиите, потискайки симптомите, но точно тук е и проблемът. Те не лекуват причината, а само външните симптоми. При продължително лечение с тях може да се стигне до множество нежелани странични ефекти, което кара много хора да търсят алтернативни методи. 

Един от тези напълно безопасни избори, подходящ за деца и бременни, е терапията с оригиналните Шуслерови соли и мехлеми на Немския хомеопатичен институт (DHU). Клетъчните соли на доктор Вилхелм Шуслер имат доказан ефект при множество заболявания, а при голяма част от алергиите постигат завидни резултати, особено при сенната хрема. 

При проявен вече сезонен ринит основната комбинация е от три соли – №2, №3 и №8. Шуслерова сол №2 връща баланса на организма при алергична реакция, Шуслерова сол №3 спира острите възпаления в тялото, включително и на лигавицата, а Шуслерова сол №8 се грижи за баланса на течностите и овладяването на воднистата хрема, подпомага възстановяването и укрепването на носната лигавица. Приемът е следният: трите соли се редуват, като на всеки час се взема по 1 табл. от сол. Лечението продължава поне 4 седмици. В допълнение може да се нанася няколко пъти дневно Шуслеров мехлем №3 – в самото начало на ноздрите, както и в областта на синусите. Ускорява овладяването на сезонния ринит и намалява болката и дискомфорта, типични за алергичната хрема.  

Не трябва да се чака до последния момент!

При алергиите профилактика е от особена важност, защото тя не само помага по-лесно да се преодолее кризата, но и да се избегне нейната поява. 

За да се случи това, трябват търпение, постоянство и две соли – №2 и №8. Шуслерова сол №2 регулира белтъчните структури. Това е изключително важно, защото алергените са чужди белтъци, попаднали в човешкото тяло. Солите се приемат 3 пъти дневно по 2 табл. от всяка сол (3 х 1 табл. от всяка сол за деца) за период от 6-8 седмици.

Профилактика със солите на доктор Шуслер при алергии се прави поне месец или два преди периода, в който обикновено се появяват неприятните симптоми.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Стресът и последиците от него

6 безспорни ползи от хомеопатията

Красива кожа в студеното време