Лекар преглежда дете с алергия по кожата

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

Един човек проявява кожна алергия, друг – респираторна, но всъщност каквато и да е алергичната изява, причината винаги е една и съща и тя се крие в най-малката градивна единица на човешкото тяло – клетката. 

Какво се случва в организма, за да реагира клетката така? В него попада алерген, който сам по себе си е безвреден и не може да навреди на тялото ни. При някои хора обаче имунната система погрешно го разчита като опасност и веднага дава сигнал за защита. Започва образуването на защитни молекули, които наричаме антитела т.нар. имуноглобулин Е. 

Клетката, която получава сигнала за тревога, започва да произвежда химични вещества, за да се защити тялото. Едно от тези вещества е познатият хистамин. Той се отделя и попада в кръвта и чрез нея достига до различни органи, които проявяват реакция спрямо него – това най-често са очите, носът, гърлото, кожата или стомахът. 

Как може да се прояви алергията в тялото?

Алергията може да засегне респираторните органи. Това може да се случи с вдишване на алергени като прах, косми или полени. При полените говорим за т.нар. сезонни алергии, които са свързани с цъфтежа на определени дървета, треви или плевели. Неприятните симптоми обхващат носа, синусите, гърлото и белите дробове. 

Възможно е и хронифициране на проблема и поява на астма, при която се наблюдава възпаление и оток на дихателните пътища, което от своя страна води до затруднено дишане. 

Кожната алергия също е друго проявление на реакцията на тялото спрямо алергена, попаднал в него. Може да се изрази под формата на екзема или уртикария, чрез обрив, петна, подутина, сърбящи участъци. 

Съществуват и хранителни алергии, които могат да предизвикат подуване, гадене, диария или болка в стомаха. Те, за разлика от хранителните непоносимости, са сериозен здравословен проблем, защото могат да доведат и до анафилактичен шок.

Как може да се установи алергията?

Понякога този процес е по-сложен, тъй като по-силно реактивната имунна система често проявява активност спрямо различни алергени. Затова алергично предразположените рядко имат само един вид алергия. 

Желателно е да се направят кожни или кръвни тестове, за да се установи кой точно е алергенът. Така ще може максимално да се намали излагането и досегът с него. 

Кожните тестове за алергия имат за цел да предизвикат реакция в определен кожен участък, в който да се отдели хистамин и да се определи неговото ниво. Кръвните тестове пък определят количеството имуноглобулин Е за определен алерген. 

Кръвен тест за алергия

Как да се лекува клетката при алергия?

Най-често конвенционалното лечение при алергия има за цел или да успокои възпалението, или да блокира освобождаването на хистамин от клетката. Това не може да сложи край на проблема, а намалява симптомите и временно облекчава. Препаратите, които се изписват, имат и много нежелани странични ефекти. 

Затова може да се подпомогне тялото на клетъчно ниво, като се набавят необходимите минерали, които да възстановят нарушения баланс. Спрямо вида на алергията, комбинациите може да са различни. 

  • При алергична хрема – в случая може да помогне Шуслерова сол 2, която регулира белтъчните структури в тялото (свързва и извежда чуждите белтъци), а антигените по своята същност са белтъци. Нейното действие се подсилва от Шуслерова сол 3, която лекува възпаленията и Шуслерова сол 8, която регенерира функциите на лигавиците.

Трите соли се приемат на всеки час по 1 таблетка, за поне 4 седмици. На раздразнената кожа на носа може отново да помогне Шуслеров мехлем №8

  • При алергична астма – към основното лечение може да се приложи придружаваща терапия с Шуслерови соли №2, №6, №10 и №12 – по 2 таблетки от всяка сол дневно. Необходимо е комбинацията соли да се прилага за по-дълъг период от време. 

Жена с алергия прави детокс с вода и плодове

Д-р Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт, споделя, че голяма част от алергиите трябва да се лекуват и на психо-емоционално ниво, като могат да помогнат и подходяща диета и детокс. По този начин не се лекува директно алергията, а самото тяло, защото то често е интоксикирано. Нейната комбинация за детокс е с Шуслерови соли №6, №9, №10, №11 и №12, които се приемат по 3 таблетки от всяка сол дневно.    

Тези минерални соли помагат да се пречисти черният дроб и съединителната тъкан, да се намали киселинността в клетките и да се подпомогне правилното функциониране на имунната система.

 

Виж още:

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите