Жена с алергия, която изпитва емоция

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Научи повече за връзката между емоциите и алергиите и как помагат Шуслерови соли, които преминават през мембраната на клетките, дори при високи нива на стрес.

В днешните модерни времена индустриалното развитие бележи значителен ръст в световен мащаб, но… успоредно с това се увеличава и броят на алергиите, най-вече в по-развитите страни. Около един на всеки четирима души страда от астма, сенна хрема и други алергични заболявания, като жените са по-засегнати от мъжете. 

Много хора с алергия смятат, че тя е свързана с фактори, които не зависят от тях: че е по рождение или придобита вследствие на неизяснени факти. Именно необяснимите причини за възникването на различни видове алергии подтикват учени и лекари да потърсят отговор по-дълбоко. 

Стресът – невидимият ключ към алергията

След множество изследвания на конкретни случаи започва да се прави връзка между алергията и повишаването на количеството на определени хормони в тялото. А както всички знаем – те са основните виновници за промяната в нашето настроение. 

Когато сме под стрес тялото отделя различни хормони и химикали – единият от тях е хистамин. Той е пряко свързан с неприятните симптоми на различни алергии. Тоест получава се така, че стресът не причинява пряко алергия, а “отключва” вече закодираната в тялото алергична реакция, защото увеличава наличния хистамин в кръвта. Ето и едни от най-значимите изследвания по темата.

 

Кортизол, който увеличава симптомите при алергия

 

 • Медицинският факултет на Харвард потвърждава тези наблюдения. Д-р Седагат споделя, че алергията е вид преувеличен отговор на имунната система, който ескалира допълнително под влиянието на стреса.

  При стрес мозъкът подава сигнали в тялото. Надбъбречните жлези започват да отделят хормоните на стреса. Те пък на свой ред са причина сърцето да бие по-учестено и да се насочи повече кръв в мозъка. Пулсът се ускорява и се изпраща повече кислород до мускулите, както и мазнини и захар в кръвта.

  Така имаме повече енергия да реагираме в непредвидената ситуация, което е чудесно, стига да е краткосрочно. Ако този вид подаване на сигнали продължи твърде дълго във времето, се стига до нежелани физически изменения и заболявания, включително и влошаване на алергиите.  Лекар преглежда кожна алергия

 

 • Проучване, публикувано в BMJ, едно от най-реномираните медицински издания, познато от 180 години насам, изследва връзката между екзема, астма и сенна хрема с психичното здраве при децата. В изследването са наблюдавани деца в Копенхаген, Дания, на възраст 3, 6, 11 и 15 години. Участват общо 9215 деца.

  Резултатите показват, че симптомите на алергия зачестяват при наличие на емоционални проблеми, проблеми с поведението или хиперактивност. Социално-икономическото състояние на семейството не се оказва решаващ фактор в случая. 

 

 • До подобни резултати достига и друго проучване, публикувано в списанието Frontiers in Psychiatry, като доказва връзката между менталното здраве и трите “А”-та: астма, алергичен ринит /сенна хрема/ и атопичен дерматит.  

 

Жена с алергия, която е емоционална

 

 • Д-р Ниян Шенг Ценг от болница Tri-Service в Тайван също решава да търси асоциации между емоционалното състояние и алергиите. Той забелязва наличие на емоционални проблеми при свои пациенти с алергия. Неговото търсене в различна научна литература потвърждава, че такава взаимовръзка вече е откривана и друг път.

  Екипът на д-р Ценг има нужда от по-категорични заключения и благодарение на Тайванската програма за здравно осигуряване започва изследване на хора от различни възрасти, което трае 15 години. Общият брой на наблюдаваните хора с алергични заболявания е 46 647 души, а на тези без симптоми – 139 941.

  Подозренията на екипа се потвърждават, след като се установява, че психично-емоционалните проблеми при хората с алергии са почти двойно повече в сравнение с тези, които не страдат от алергия. Дали възпалението по кожата може да означава, че има някъде и възпаление в мозъка? Д-р Ценг гадае, но е сигурен, че изследвания като неговото ще дадат импулс и в бъдеще да се търси причината за тази взаимовръзка.  

 

Жена с алергия, която е в депресия

 

 • Наблюдава се обаче и още една интересна зависимост – хората с доказана и проявена вече алергия са по-тревожни и податливи на стрес. Оттук изниква и въпросът – справят ли се хората с алергии по различен начин със стреса?

  На този въпрос се опитва да отговори изследователски екип, ръководен от Лиза Мария Гленк от международния изследователски институт Messerli (съвместна институция на Vetmeduni Vienna, MedUni Vienna и University of Vienna).

  Изследваните лица споделят за техния начин да се справят със стреса, като успоредно с това се измерва и количеството на хормоните кортизол и окситоцин в кръвта им. Оказва се, че при хората с алергии след напрегната ситуация, кортизолът – хормонът на стреса – е в по-висока концентрация, а окситоцинът – хормонът на любовта – е с по-ниски нива спрямо  другите хора.

  Съавторът на изследването Осуалд ​​Д. Котгаснер от Медицинския университет във Виена споделя, че могат да се направят заключения, че механизмите на регулиране на стреса играят решаваща роля за появяването на алергиите и депресията. 

 

Жена с алергия, породена от емоция

 

 • Има и още един интересен аспект, свързан с алергиите – т.нар. емоционална алергия. В статия, публикувана от Медицинския университет във Виена, се споделя, че трябва да се подходи по-генерално при тълкуването на тази теза.

  Думата алергия идва от гръцки, от думите “alos” и “ergos”. “Alos” означава “нещо друго, различно, странно”. “Ergos” означава “реакция”. Следователно, алергията e реакция към различното, което би могло да представлява опасност. През 1950 г., П. Сивадон стига до извода, че свръхчувствителността към определени емоции може да предизвиква други заболявания и реакции в тялото на физическо ниво.

ръка на възрастен и ръка на дете с алергия

Какво е решението?

Със сигурност правилното определяне на емоциите, премахването на дразнителите и причините за стрес са от първостепенно значение. Това със сигурност не е лесен процес, но когато здравето е заложено на карта, усилията си струват. 

Не бива да се забравя, че трябва да се действа и на физическо ниво. Клетките в тялото също променят начина, по който функционират, когато са под влияние на стрес. Тяхната мембрана се блокира и до тях не могат да достигнат минералните вещества, от които тялото се нуждае, за да се справи със ситуацията. 

Специалното разреждане на Шуслеровите соли се справя с този проблем и помага на клетката отново да функционира нормално. Те преминават безпрепятствено през мембраната и започват да възстановяват нарушения баланс. 

При алергична хрема могат да помогнат Шуслерови соли №2, №3 и №8 – солите се редуват с по 1 таблетка на всеки един час. При кожна алергияШуслерови соли №2, №6 и №10 – всеки ден се вземат по 3 таблетки от всяка, за период от 2 месеца. При алергична астма Шуслерови соли №2, №6, №10 и №12 – приемат се по 3 таблетки от всяка сол дневно, като продължителна придружаваща терапия.

В допълнение може да се помогне на тялото, освен да се справи с негативните емоции, да се освободи и от натрупалите се токсини. В случая се препоръчва лечението на алергията да се съчетае и с по-различно хранене. Комбиниран и различен подход, който може да доведе до неочаквано добри резултати.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Какво още може да направиш, ако имаш алергична хрема?

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Алергията – бичът на нашето съвремие

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема