Жена с алергична хрема

Какво още може да направиш, ако имаш алергична хрема?

През последните години в целия свят се наблюдава плавно увеличение на процента на хората, страдащи от алергичен ринит или сенна хрема. В момента приблизително 10 до 30% от възрастното население е засегнато от този вид алергия, при децата цифрите са още по-стряскащи – до 40% от подрастващите имат по-лека или тежка форма на алергична хрема. 

В Европа разпространението на алергичната хрема в отделните държави варира между 10 и 41%, сочи Проучване на респираторното здраве на Европейската общност (ECRHS), което прави оценка на географските вариации на алергичния ринит и  астмата. 

Хората с алергичен ринит са изключително добре информирани за заболяването си и са пробвали какво ли не, само и само по-лесно да преминат през пика на алергията, не спирайки да се надяват, че ще намерят начин да се излекуват напълно. Какво още може да се направи, за да може по-лесно да се преминe през алергичната хрема? Ето няколко съвета, които не са толкова популярни:

Мъж монтира климатик

Чист въздух

През топлите месеци всеки обича да отваря прозорците на помещенията, за да се наслади на чистия въздух, но хората с алергична хрема не могат да се радват на този лукс, тъй като с приятния бриз в стаята влизат и полените. 

Има ли алтернатива в този случай? Използването на климатик намалява излагането на полени, поддържайки същевременно пространството хладно. Качеството на въздуха у дома и/или в офиса може да се подобри още повече, ако се използват високоефективни филтри за твърди частици (HEPA).

Този тип филтри улавят до 99,97% от всички въздушни частици с размер 0,3 микрона, пречиствайки въздуха от полени, мухъл, прах, козина от домашни любимци, мъртва кожа или пърхот; други замърсители на въздуха. Естествено, че няма климатик, който на 100% да филтрира въздуха, но използването на HEPA е гаранция, че поне количеството на полени в затворените пространства ще бъде сведено до минимум. 

И още нещо, което не трябва да се забравя от хората с алергичен ринит… Както при останалите филтри, така и при HEPA е важно да бъдат сменяни редовно.

Жена чисти под

Основно почистване

През зимата у дома се натрупва много прах и мръсотии, които допълнително обострят алергиите, без значение дали са сезонни или целогодишни, затова е много важно с настъпването на хубавото време да се направи основно почистване на всички помещения. 

Освен регулярното почистване на пода и избърсването на прахта, почистването трябва да включва и разместване на мебелите и премахването на цялата мръсотия, натрупана под и зад тях. Всички труднодостъпни места, като свивките на мебелите, също трябва педантично да бъдат почистени.

Ако не се разполага със супер мощна и модерна прахосмукачка, добре е поне веднъж в годината да се ползват услугите на професионална фирма за почистване. Тяхната техника е не само способна да изсмуква всички мръсотии от килимите и мебелите, но и полените и праховите акари, живеещи в тях. Същото важи и за матраците и възглавниците!

Завивките и спалното бельо е препоръчително да се перат на по-високи градуси, използвайки само хипоалергенни препарати и дезинфектанти. Детските плюшени играчки са друг скрит източник на нежелани алергени вкъщи, ето защо и те трябва да бъда изпирани редовно. 

Ако има домашен любимец, особено куче, което задължително излиза минимум на две разходки през деня, то задължително трябва да бъде четкано и измито щателно след всяко излизане навън.
Жена проверява телефона си

Поленов календар

Освен че трябва да се избягва излизането сутрин, защото тогава процентът на алергени във въздуха е най-висок, редовното следене на поленовия календар е друг метод за справяне с алергичната хрема, защото календарът показва кои в момента са най-алергизиращите растителни видове. 

Стрес

Напрежението и стресът, които за съжаление са неизменен спътник на съвременния начин на живот, не са причина за алергични реакции, но може да влошат симптомите на алергията, включително и на сенната хрема.

Проучване, публикувано в Annals of Allergy, Asthma & Immunology, установява връзката между страдащите от алергия и стреса. Изследването установява, че „лицата с постоянен емоционален стрес имат по-чести пристъпи на алергия“. 

Ето защо практикуването на йога, медитация или други упражнения, понижаващи стреса и психическото напрежение, се оказва, че са полезни и при алергия. 

ПМС засилва алергиите

Предменструалният синдром (ПМС) при жените може да направи алергията още по-обострена. Това се дължи на по-високите нива на хормоните, особено на естрогена, който е основен виновник за влошаване на сенната хрема и сърбежа в очите. 

Повишените нива на женски хормони са в състояние да влошат алергията и при бъдещите майки.

Жена със сенна хрема

Клетъчни соли

Най-добрият начин за борба със сезонните алергии е като се привлекат на помощ минералните соли, които действат на клетъчно ниво, неутрализирайки алергените.
Освен, че могат да бъдат закупени без рецепта, минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер са напълно безопасни, без никакви нежелани странични ефекти и са подходящи както за бебета и малки деца, така и за бременни и кърмещи жени.

Когато става въпрос за алергична хрема, от дванадесетте оригинални Шуслерови соли на DHU ще са нужни само три, които помагат на тялото да премине по-леко през сезонното заболяване:

Шуслерова сол №2 – участва в разграждането на чуждите белтъци (алергените) в клетките и изхвърлянето им от тялото, редуцирайки бурната защитна реакция на имунната система.  

Шуслерова сол №3 – овладява всички възпалителни процеси в тялото, включително и тези на лигавиците при алергична хрема. 

Шуслерова сол №8 – конкретно се грижи за възстановяването на лигавицата на носа, помагайки да се овладее и воднистата хрема. 

Прием и дозировка: солите се редуват като на всеки час се взима по 1 таблетка от съответната сол. След като мине пикът на алергията се променя и курсът на терапията: в продължение минимум 1 месец се приемат по 3 таблетки от всяка сол дневно. 

Ако при алергичната хрема има и напрежение в областта на синусите, външно се нанася Шуслеров мехлем №3. Ако пък от обилната хрема се получи зачервяване и раздразнение на кожата около ноздрите, Шуслеров мехлем №8 регенерира и хидратира деликатната и нежна кожа. 

 

Виж още:

7 мита за алергичния ринит

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Алергията – бичът на нашето съвремие

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?