Жена държи глухарче

7 мита за алергичния ринит

Отново настъпи това време в годината, когато дърветата, растенията и тревите започват да цъфтят, а вие за пореден път започвате да търсите мнения и съвети как да се справите с проблема, наречен алергичен ринит

Ето няколко често срещани мита за сенната хрема, в които хората продължават да вярват, но всъщност те не са потвърдени факти от науката. 

1. Цветята са главният виновник за симптомите на алергичния ринит

Много хора все още вярват, че сенната хрема се причинява предимно от прашеца на цветята. Но всъщност тревата и дърветата са главните виновници за това. 

Най-алергизиращите растителни видове в България са тези от семейство Брезови, Житни и Плевели. Най-висока концентрация на полени от семейство Брезови се наблюдава през първата половина на април, които веднага са последвани от полените на семейство Букови, чиито пик е през втората половина на същия месец. 

През май с най-висока концентрация са полените от семейство Кипарисови, а през юни обичайно е цъфтежът на растенията от семейство Житни. През юли идва бумът на полените от живовляка, август пък се отличава с растежа на семейство Копривови и Щирови. Септември е месецът на амброзията, която се явява  и най-силно алергезиращият фактор във въздуха.   

Жена държи дете с алергичен ринит

2. Веднъж ако имате алергичен ринит, завинаги ще го имате

Тази констатация предполага, че сенната хрема е нещо, което винаги ще присъства в живота ви. За щастие това също не е вярно. За повечето хора сенната хрема отслабва и отшумява с възрастта. Около 20% от всички хора напълно “надрастват” алергичната си хрема.  

Невярно е и твърдението, че сенната хрема се развива само в детството. Истината е, че хората могат да се сдобият с неприятните симптоми на всяка възраст, най-често между 10 и 30 години. 

В момента около 40% от европейското население страда от алергичен ринит, а поради глобалното затопляне се очаква този брой драстично да се увеличи през следващото десетилетие.

3. Дъждът отмива прашеца

Като цяло дъждът е добър за хора с алергии към цветен прашец. Леките до средни валежи помагат за „почистване“ на въздуха, но само до известна степен.

Обаче внезапните и силни валежи са в състояние да причиняват по-сериозни щети, защото дъждовните капки, които се удрят в земята, могат да разбият цветния прашец на още по-малки частици, увеличавайки алергените във въздуха, вместо да ги “отмият”.

Жена държи праскова

4. Поленовата и хранителните алергии не се припокриват

Хората със сенна хрема могат да страдат от заболяване, известно като орален алергичен синдром (ОАС), който представлява сбор от симптоми, засягащи езика и лигавицата на устната кухина. 

Симптомите на ОАС възникват след консумация на определени сурови плодове и зеленчуци. Причината – белтъците, съдържащи се в тях, имат структура, сходна с прашеца на растенията. 

Ето някои примери за растителни полени, които се асоциират с определени алергени в плодовете и зеленчуците:

  • Елша – ябълки, череши, праскови, круши, целина, бадеми и лешници
  • Бреза – кайсии, череши, нектарини, домати, моркови и орехи
  • Трева – пъпеши, портокали, дини, картофи и фъстъци
  • Амброзия – банани, краставици, тиквички и тиква 

Тези плодове и зеленчуци може да не предизвикат алергична реакция, когато са сготвени, но за да сте сигурни, че няма да ви навредят, по-добре ги избягвайте.  Консумирайте храни, богати на омега мастни киселини и витамин C, които имат противовъзпалително действие и облекчават симптомите на алергията.

5. Единственото лечение: да избягвате причинителите на алергията 

Превенцията е ключова, когато имате алергия. Независимо дали тя е сезонна, целогодишна или хранителна, винаги трябва да избягвате излагането на алергени, предизвикващи съответната реакция.

В борбата с алергиите лекарите често предписват лечение, което включва деконгестанти, антихистамини и физиологични разтвори или назални спрейове, съдържащи кортикостероид, но те всъщност не лекуват същинския проблем, а само помагат за временно облекчаване на симптомите. 

Друг метод срещу алергиите е имунотерапията, която помага да се намали чувствителността към определени алергени, излагайки тялото на малки, но постепенно увеличаващи се дози от известните причинители. 

Жена гледа към куче

6. Късокосместите породи са подходящи за хора с алергии към домашни любимци

Козината на домашни любимци не е алерген, но може да събира други алергени като прах и цветен прашец. Ако сте алергични към животни, истинските виновници са пърхотът (мъртвите клетки от кожата на животното), слюнката и урината.

Ако алергията ви не е тежка и не желаете да се разделите с домашния си любимец, има някои неща, които можете да направите, за да намалите риска от алергична реакция:

  • Ограничете контакта с вашия домашен любимец (например, дръжте го извън спалнята).
  • Измийте ръцете си след като го погалите.
  • Използвайте високоефективен пречиствател на въздуха, за да намалите алергените в затворените помещения.
  • Почиствайте пода и мебелите често.
  • Къпете кучето по-често, за да неутрализирате прашеца по козината му.

Жена пие хапче при алергия

7. Лекарства за алергия трябва да се приемат само след като имате симптоми

Точно обратното! Факт е, че алергичната реакция може да бъде предотвратена, ако лекарствата се приемат преди да се развият симптомите. 

Много хора със сезонни алергии приемат лекарства само, когато се появят симптомите. Това всъщност не е правилно, защото най-доброто лечение е профилактиката – т.е. да започнете приема на лекарства преди да са се появили симптомите. Така защитавате имунната система от атаката на полените. 

Превенцията с минерални соли помага на тялото да се пребори с голямото количество чужди белтъци  в клетките, които предизвикват алергични реакции на очите и/или носа. Профилактиката с тях трябва да започне поне 6-8 седмици преди сезона на сенната хрема, предпазвайки от задълбочаването на проблема. 

Как да се справите с алергичния ринит? 

Оригиналните соли на д-р Вилхелм Шуслер помагат на тялото да набави необходимите му минерални соли, за да премине през алергията по-лесно, а оттам и да намалеят неприятните симптоми. Шуслеровите соли, освен че имат доказано ефективно действие, са и напълно безопасни за бременни и кърмещи жени и за малки деца. 

За да се справи организмът с алергичния ринит, ще има нужда от три ключови соли:

  • Шуслерова сол №2 – подпомага разграждането и извеждането от организма на алергените (чужди белтъци), намалява свръхреакцията на имунитета, способстваща алергичната изява. 

Трите клетъчни соли се приемат като ги редувате – на всеки час се взима по 1 таблетка от съответната сол. Последваща терапия – по 3 табл. дневно от всяка сол за поне 4 седмици.

Външно могат да се прилагат Шуслеров мехлем №3 или Шуслеров мехлем №8 в зависимост от тежестта и вида на оплакванията. 

Мехлем №3 се нанася няколко пъти дневно в областта на носа и синусите, ако усещате болка и дискомфорт в синусите. Шуслеров мехлем №8 се нанася на носа и кожата около него, ако хремата причинява разраняване в тази деликатна област. 

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Какво още може да направиш, ако имаш алергична хрема?

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Алергията – бичът на нашето съвремие

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?