Момиче с поленова алергия

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Докато повечето хора с нетърпение чакат идването на пролетта, за тези с алергичен ринит настъпват тежки времена, изпълнен с хрема, кихане, сърбеж в очите… И за пореден път търсене на най-добрата терапия!  

Ето шест въпроса, които ще ви помогнат да научите повече за сенната хрема и да намерите ефективно, но безопасно лечение: 

1. Какво причинява поленовата алергия? 

Полените са малки зрънца, които се отделят от растенията и се разпространяват от вятъра, за да опрашват растения от същия вид. Хората влизат в контакт с цветния прашец като го вдишват през носа и устата. Освен това полените се прикрепят към кожата, косата и т.н.

За повечето хора тези “срещи” с полените във въздуха са безпроблемни, но за съжаление част от населението на Земята проявява нетолерантност към определени протеини, намиращи се в някои видове полени. Тогава имунната система на организма реагира бурно. Външният отговор е възпаление в носа и/или очите. Именно тези симптоми се наричат поленова алергия, сезонен алергичен ринит или сенна хрема.

Полен на бреза

2. Кога е пикът на поленовата алергия?

Качеството и количеството на прашеца във въздуха зависят от сезона. През пролетта той основно идва от дърветата, а през лятото най-често срещаните източници на цветен прашец са тревите и пелинът. В края на лятото и началото на есента цъфти амброзията, затова тя е и най-силният алерген през този период от годината. 

Всички, които страдат от сезонен алергичен ринит, трябва да знаят и следните интересни факти: в крайбрежните и планински райони има по-малко цветен прашец във въздуха. Полените на тревите и пелина се разпространяват на по-къси разстояния – няколкостотин метра. Обаче полените на дърветата изминават стотици километри, особено тези на брезата.

3. Трябва ли да се лекува поленовата алергия?

Сенната хрема – това е нещо, с което трябва да се научите да живеете! Учудващ е фактът, че много хора не правят нищо, за да се избавят от алергичния ринит, който ги тормози от години. Истината е, че алергията към цветен прашец е нещо повече от леко неудобство. 

Ако не се лекува своевременно и адекватно, сенната хрема може значително да повлияе върху качеството на живот в отрицателна насока и се счита за един от основните рискови фактори за развитието на астма. 

В зависимост от тежестта на симптомите, поленовата алергия може да причини лошо качество на съня и умора през деня, което пък затруднява мисловните процеси по време на работа или училище.

4. Как се лекува поленовата алергия? 

Масово алергичният ринит се лекува по три начина – медикаменти без рецепта, симптоматични лекарства, отпускани по лекарско предписание, по-дългосрочно лечение като алергенната имунотерапия.

Симптоматичното лечение действа само за периода на прием на антиалергичния медикамент и няма дългосрочен ефект. Лекарството намалява симптомите на алергията, но без да влияе върху причината за тази реакция. Лечението с алергенна имунотерапия има дългосрочен ефект с трайно подобрение, дължащо се на факта, че имунотерапията предизвиква толерантност и променя естествения ход на заболяването. 

Кои са недостатъците на алергенната имунотерапия? Постепенно в тялото се въвеждат малки дози от причинителя на алергията, които с времето се увеличават. Целта е организмът сам да започне да произвежда антитела, които с времето намаляват алергичната реакция, водейки евентуално до пълното ѝ изчезване. 

И точно тук се крие първият голям минус –  алергенната имунотерапия може да продължи с години. Вторият недостатък е още по-сериозен. Тъй като на практика се опитва да премодулира имунната система на организма, крайният изход от това лечение не е ясен и гарантиран.

5. Какъв е универсалният принцип на лечение на алергиите?

Преди повече от 150 години немският доктор Вилхелм Шуслер открива пряка връзка между неправилното функциониране на отделни органи и системи в тялото и наличието на минерален дисбаланс в клетките. 

Каква е логиката?! Съвременният начин на живот, особено неправилното хранене, стресът и липсата на достатъчно движение, блокират мембраните на клетките, което спира циркулацията на минерали в тялото и нарушава електролитното равновесие. 

Негативните последици са неправилно разпределение на течности и повишаване на киселинността, а резултатът – зараждане на болести на клетъчно ниво, които постепенно превземат цялото тяло.

Клетката е не само най-малката и важна градивна единица в тялото, но и съвършен механизъм за саморегулация и самолечение. В мембраната на всяка клетка са разположени йонни канали, които филтрират минералните соли отвън навътре и обратното. 

Когато този механизъм започне да буксува, тялото започва да изпраща сигнали, които определяме като симптоми. Съвременната медицина често се опитва да лекува тях, без да дава отговор на по-важния въпрос: къде се крие причината за тяхната поява?
Шуслерова сол №8 при алергия

6. Има ли ефективно лечение на поленовата алергия? 

Лечението с минерални соли прави точно това – лекува причината, за да изчезнат симптомите. Същият принцип безотказно работи и при алергичния ринит. Дори нещо повече… Терапията с минерални соли не е универсална панацея, но именно при алергиите показва отлични резултати. 

За да се справят с алергените, клетките при сенна хрема ще се нуждаят от три минерални соли: 

  • Шуслерова сол №2 – неутрализира повишеното количество на чужди белтъци (алергени) в клетките. 
  • Шуслерова сол №3 – предотвратява възпалението на лигавиците, включително и тази на носа. 
  • Шуслерова сол №8 – спира обилната водниста секреция в носа и регенерира носната лигавица.

Ако в момента сенната хрема ви е нападнала с цялата си сила, схемата на лечение е следната: по 1 табл. от трите оригинални соли на DHU се редуват на всеки час минимум за 1 месец. При целогодишна хрема лечебната доза се променя на 3 пъти на ден по 1-2 табл. от всяка сол.

Профилактиката е още по-добра стратегия за овладяване на алергичния ринит. Поне 6-8 седмици преди сезона на сенната хрема се прави профилактичен курс, включващ Шуслерова сол №2 и Шуслерова сол №8. От двете соли се взимат по 2 табл. 3 пъти дневно, а при децата – по 1 табл. 

И още един голям плюс на минералните соли – те са напълно безопасни за бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени. Могат да се съчетават с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Упоритата хрема често предизвика зачервяване и раздразнение на кожата около носа. В този случай на помощ идва Шуслеров мехлем №8, който действа в три насоки – успокоява, хидратира и възстановява възпалената кожа.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

7 мита за алергичния ринит

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Алергията – бичът на нашето съвремие

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?